TCMB: Kira enflasyonunda zayıflama eğilimi devam ediyor!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası aralık ayına dair 'Aylık Fiyat Gelişmeleri' raporunu yayımladı. Raporda aylık kira enflasyonundaki (yüzde 4,48) zayıflama eğiliminin sürdüğü kaydedildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2023 yılının aralık ayına dair 'Aylık Fiyat Gelişmeleri' raporunu yayımladı.
Söz konusu raporda sebze ve kırmızı et fiyatlarında gözlenen yüksek artışların belirgin etkileriyle aylık tüketici enflasyonunun yaklaşık yarısının gıda grubundan geldiği kaydedildi. Patronlar Dünyası'nda yer alan habere göre beklenen ücret artışlarının, dayanıklı mal fiyatlarında gözlenen yükselişte etkili olduğu belirtildi. Aylık kira enflasyonundaki zayıflama eğiliminin sürdüğü de kaydedildi.
Söz konusu raporun özet kısmında şu ifadeler yer aldı:
"Tüketici fiyatlarının Aralık'ta yüzde 2,93 oranında artmasıyla yıllık enflasyon 2,79 puan yükselmiş ve 2023'ü yüzde 64,77 ile son Enflasyon Raporu’nda sunulan tahminin orta noktasının altında tamamlamıştır. Yıllık enflasyon temel mal ve hizmet gruplarında sınırlı yükseliş gösterirken, enerji ve gıda gruplarındaki artışlar daha belirgin olmuştur. Bedelsiz doğal gaz kullanım sınırının aşılmasının aylık tüketici enflasyonuna etkisi 0,29 puan şeklinde olurken, akaryakıt fiyatlarında yaşanan düşüş enerji grubu fiyat artışını sınırladı.
Sebze ve kırmızı et fiyatlarında gözlenen yüksek artışın belirgin etkileriyle aylık tüketici enflasyonunun yaklaşık olarak yarısı gıda grubundan geldi. Temel mal grubu aylık fiyat artışı bir önceki aya göre bir miktar güçlenirken, beyaz eşya fiyatları dayanıklı mal alt grubunu, ilaç fiyatları da diğer temel mal alt grubunu sürükleyen kalemler oldu. Beklenen ücret artışlarının, dayanıklı mal fiyatlarında gözlenen yükselişte etkili olduğu değerlendirilmektedir. Hizmet grubunda da aylık fiyat artışları yavaşladı. Aylık kira enflasyonundaki zayıflama eğilimi sürerken, akaryakıt fiyatlarındaki gelişmelerle uyumlu şekilde ulaştırma hizmetleri fiyatları geriledi. 2023 yılının Aralık ayında üretici fiyatları aylık artışları enerji grubu kaynaklı olarak yavaşlarken yıllık üretici enflasyonu düşük bazın da etkileriyle yükseldi. Söz konusu bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle aylık artış oranları B ve C göstergelerinde sınırlı bir biçimde yükseliş gösterirken göstergelerin yıllık enflasyonları artış kaydetti. Enflasyonun ana eğilimi, tüm göstergelerle beraber değerlendirildiği zaman, bir önceki aya göre görece yatay bir seyir izleyerek, Enflasyon Raporu’nda öngörülenden daha ılımlı bir görünüme işaret etmektedir."
Tüm zamları önceden bilen o isim açıkladı: Emekliye seyyanen zam yapılacak!
Akaryakıtta sular durulmuyor: Motorine ÖTV zammının ardından bu gece indirim geliyor!
Prof. Dr. Naci Görür'den 7 şiddetinde deprem uyarısı!