21 / 05 / 2024

TCMB Mart 2023 ödemeler dengesi verilerini açıkladı: Mart'ta cari açık 4.5 milyar dolar oldu!

TCMB Mart 2023 ödemeler dengesi verilerini açıkladı: Mart'ta cari açık 4.5 milyar dolar oldu!

Cari işlemler dengesinin, mart ayında 4.48 milyar dolar açık verdiği açıklandı. İşte TCMB tarafından açıklanan o son dakika rakamları...



Ekonomimcom'da yer alan habere göre; cari işlemler hesabı Ocak-Mart döneminde 23,59 milyar dolar açık verirken, 12 aylık cari açık ise 54,2 milyar dolar şeklinde açıklandı. 

Ekonomistlerin 2023 yılının tamamı için tahminlerinin medyanı ise 38,6 milyar dolar açık seviyesinde yer alıyor. 

Kaynağı belirsiz para girişi şeklinde belirtilen net hata ve noksan kalemi Mart ayında 2,44 milyar dolar eksi yazarken; 3 aylık net hata noksan kalemi ise 800 milyon dolar açık kaydetti. 

TCMB Mart 2023 ödemeler dengesi verilerini açıkladı: Mart ta cari açık 4.5 milyar dolar oldu!

TCMB tarafından açıklanan verilere göre, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 6 milyar 298 milyon dolar şeklinde oldu. 

Hizmetler dengesi kaynaklı girişler 3 milyar 88 milyon dolar, bu kalem altında seyahat kaleminden ortaya çıkan net gelirler ise 2 milyar 67 milyon dolar şeklinde gerçekleşti. 

Birincil gelir dengesi kalemi 1 milyar 354 milyon dolar net çıkış, ikincil gelir dengesi kalemi ise 80 milyon dolar net giriş kaydetti. 

TCMB Mart 2023 ödemeler dengesi verilerini açıkladı: Mart ta cari açık 4.5 milyar dolar oldu!

Mart 2023'te doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 238 milyon dolar şeklinde olurken, portföy yatırımlarında 1 milyar 33 milyon dolar tutarında net çıkış gerçekleşti. 

Alt kalemler itibarıyla değerlendirildiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 256 milyon dolar net satış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 36 milyon dolar net alış gerçekleştiği belirlendi. 

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, Genel Hükümet 750 milyon dolar net borçlanma yapmışken, bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 805 milyon dolar ve 745 milyon dolar net geri ödeme gerçekleştirdi. 

Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 1 milyar 442 milyon dolar net düşüş yaşadı. 

TCMB Mart 2023 ödemeler dengesi verilerini açıkladı: Mart ta cari açık 4.5 milyar dolar oldu!

Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 610 milyon dolar ve Türk lirası cinsinden 147 milyon dolar net yükseliş olacak şekilde toplam 757 milyon dolar net artış yaptı. 

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, Genel Hükümet ve bankalar sırasıyla 8 milyon dolar ve 7 milyon dolar net kullanım, diğer sektörler ise sırasıyla 464 milyon dolar net geri ödeme yaparken; resmi rezervlerde de Mart ayında 264 milyon dolar net azalış ortaya çıktı. 

18 TL'ye yükselen gümüşün geleceği rekor belli oldu! Altının efendisi İslam Memiş tarih verdi!

Aile Bakanlığı öğrencilere nakdi destek veriyor! Paralar PTT'ye hemen yatıyor!

Buğday alım fiyatı bu sene ne kadar olacak? Buğday, arpa, mısır fiyatlarında son durum ne? Borsalar bir bir açıkladı! 

Kız Kulesi ne zaman, saat kaçta açılacak? Kız Kulesi'nin açılış saati belli oldu!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön