27 / 04 / 2024

Dış ticaret açığı eylülde 5 milyar dolar oldu

Dış ticaret açığı eylülde 5 milyar dolar oldu

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Eylül ayında bakanlığımız geçici dış ticaret istatistikleri kapsamında dış ticaret açığımız aylık yüzde 42,4 oranında, yıllık ise yüzde 48,1 oranında azalarak 5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir" dedi.



Eylül ayında dış ticaret açığının aylık yüzde 42,4 oranında, yıllık bazda ise yüzde 48,1 oranında azalarak beş milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydeden bakan Bolat, "Bu bağlamda eylül ayında cari fazla verilmesi beklenmektedir" diye belirtti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, eylül ayında geçici dış ticaret istatistikleri kapsamında dış ticaret açığının aylık yüzde 42,4 oranında, yıllık ise yüzde 48,1 oranında azalarak beş milyar dolar olduğunu kaydetti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ağustos ayına ilişkin açıklanan ödemeler dengesi istatistiklerine göre; bir önceki yılın ağustos ayında iki nokta sekiz milyar dolar, 2023 yılı Temmuz ayında beş nokta beş milyar dolar olan cari işlemler açığı yıllık yüzde 77,5 oranında, aylık ise yüzde 88,8 oranında düşüşle, bu yıl ağustos ayında altı yüz on dokuz milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise altı nokta bir milyar dolar ile yılın en yüksek değerini vermiştir. Ağustos ayı itibariyle on iki aylık cari işlemler açığı elli dokuz nokta bir milyar dolardan elli yedi milyar dolara gerilemiştir. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında ise son on iki aylık toplamda otuz yedi buçuk milyar dolar fazla verilmiştir" ifadelerini kullandı.

Dış ticaret açığı eylülde 5 milyar dolar oldu

EYLÜL AYINDA CARİ FAZLA BEKLENMEKTE

Ağustos ayında cari fazla acğığı, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının aylık yüzde otuz iki nokta sekiz oranında, yıllık ise yüzde yirmi altı nokta dört oranında azalarak yedi nokta bir milyar dolar gerçekleşmesinin etkili olduğunu kaydeden Bakan Bolat, "Ağustos ayında hizmet ihracatımız on bir milyar dolar, seyahat gelirlerimiz ise altı nokta iki milyar dolar olarak gerçekleşerek aylık bazda rekor seviyeye kadar çıkmıştır. Böylece hizmet ve seyahat gelirlerimiz yıllıklandırılmış olarak ağustos ayında sırasıyla doksan altı nokta sekiz milyar dolar ve kırk beş nokta beş milyar dolar gerçekleşerek rekorunu tazelemiştir. Eylül ayında Bakanlığımız geçici dış ticaret istatistikleri kapsamında dış ticaret açığımız aylık yüzde 42,4 oranında, yıllık ise yüzde 48,1 oranında azalarak beş milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.

Ervo Otelcilik Turizm Ve Dış Ticaret Anonim Şirketi kuruldu!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön