28 / 04 / 2024

Bakan Bolat açıkladı, Dış ticaret açığı ekimde 6,7 milyar dolar oldu

Bakan Bolat açıkladı, Dış ticaret açığı ekimde 6,7 milyar dolar oldu

Ticaret Bakanlığı tarafından kaydedilen verilerine göre, dış ticaret açığı ekim ayında 6,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Buna göre dış ticaret açığı ekim ayında yüzde 14,9 azalarak 6,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.



Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ekim ayı dış ticaret rakamlarını bildirdi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ekim ayına ait dış ticaret rakamları ile ilgili "Ekim'de ihracat geçen yıla göre yüze 7,4 yükselerek 22,9 milyar dolara gelmiştir. Bu rakam iel tarihin en yüksek ekim ayı değerine ulaşıldı. Bakan Bolat, Türkiye'nin dış ticaret açığı ekim ayında yüzde 14,9 gerileyerek 6,7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Bakan Bolat'ın açıklamaları şöyle devam etti; 3,5 sene önce patlak veren covid pandemisi iki yıl önce ortaya çıkan Rusya-Ukrayna savaşı, yükselen büyük enflasyon dalgası gibi faktörler altında dünya ekonomisi maalesf yavaş ve dengesiz toparlanma sürecinde. 2023 yılında belirgin durgunluk devam etmektedir. DTÖ bu sene için yüzde 1,7 büyüme rakamını ekim ayında dünya ticareti için büyümeyi yüzde 0,8'e getirmiştir.

AB savaş ve enerji tedarikindeki yaşanan sorunlardan en fazla etkilenen ekonomilerden biri olmuştur. AB'nin dünyadan ithalatı 2023 Ocak-Ağustos'ta yüzde 13,6 gerilemiştir. Bu da talebin ne kadar sert yavaşladığını gösteren bir veridir. Almanya ve Euro Bölgesi ekonomileri yılın üçüncü çeyreğinde daralma göstermiştir. Düşük talebin bir dönem daha devam etmesi bekleniyor.

Bakan Bolat açıkladı, Dış ticaret açığı ekimde 6,7 milyar dolar oldu

2023 senesi dünya ve AB'deki şartlarşa başlarken 6 Şubat 2023'te yaşadığımız yıkıcı deprem felaketi nedeni ile büyüme ve ihracat olarak olumsuz etkilerle karşılaştık. Öte yandan Şubat-Ekim arasındaki altı milyar dolarlık ihracat kaybımız bulunmakta.. Buna göre genel dünya şartları çerçevesinde 2023 Ekim ayı rakamlarını kaydediyoruz.

Fakat tüm bu zorluklara rağmen aylık yükseliş Ağustos ve Eylül ayında devam etti. Ekim'de de yükselişini sürdürdü. Ekim ayında ihracat geçen seneye oranla yüze 7,4 yükselerek 22,9 milyar dolara ulaşmıştır. Tarihin en fazla Ekim ayı değerine geldik. Tüm ihracatçılarımızı ve Ticaret Bakanlığımız olarak değerli çalışma arkadaşlarımı tebrik ediyorum. 254,2 milyar dolarlık rekor rakamın üzerine çıkmış bulunmaktayız.

Ticaret Bakanı Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Yeni düzenlemeler geliyor!

Profia Mimarlık İç Ve Dış Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Mvy Global İç Ve Dış Ticaret Limited Şirketi kuruldu!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön