TÇMB'den müteahhitlere ve ev alacaklara uyarı!
TÇMB deprem kuşağında olan Türkiye’de hem inşaatı yapanlar hem de konut alanlar için ‘kalite ve güvenlik’ unsurunun öncelikli olmasıyla ilgili uyarı yaptı. TÇMB özellikle okul, hastane ve öğrenci yurtlarının brüt beton tekniğiyle yapılmaları için öneride bulundu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre Türkiye’nin yüzde 66’sı deprem bölgesinde bulunuyor. Uzmanlar, Türkiye’nin deprem kuşağında yer alan bir ülke olması nedeniyle her zaman olası depremlere hazırlıklı olmak gerektiğini belirtiyor. Bu da akıllara ilk olarak “yapılarımız ne kadar güvenli?” sorusunu getiriyor.
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB), deprem kuşağında olan Türkiye’de hem inşaatı yapanlar hem de alanlar için ‘kalite ve güvenlik’ unsurunun öncelikli olmasıyla ilgili uyarılarda bulundu. TÇMB, olası bir şiddetli depremde aynı kayıpları yaşamamak için güvenli yapıların önemini hatırlatarak depreme dayanıklı brüt yapıların depreme karşı dayanıklılık sağlayacağını hatırlattı.
TÇMB tarafından yapılan açıklamada deprem bölgesinde yapı inşa ederken maliyeti ne olursa olsun güvenli tasarım ve yapım teknikleri uygulanması büyük öneme sahip. Bu malzemelerden biri olan beton kalitesine de dikkat edilmesi gerekiyor. TÇMB yetkilileri özellikle okul, hastane ve öğrenci yurtlarında brüt beton tekniğiyle yapılmış binaların artırılmasını önererek, bu sayede depreme karşı geleceğimizi güvence altına alabileceğimizi vurguladı.
TÇMB, müteahhitleri standartlara uygun, kaliteli yapı malzemeleri kullanmaları noktasında uyarı yaparken, tüketicilere de konut alırken yapı malzemeleri kalitesiyle ilgili mutlaka bilgi edinmeleri için önerilerde bulundu.
TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, konu hakkındaki açıklamasında “Brüt beton tekniğinde betonarme elemanların üzerine herhangi bir sıva ve boya işlemi uygulanmadığı başka bir deyişle makyaj olmadığı için yapısal elemanların kusursuz bir şekilde imal edilmesi gerekiyor. Daha güvenli yapılar inşa etmemiz için yüksek bir ek maliyete katlanmaya gerek olduğu düşünülüyor. Öte yandan çimentonun inşaat maliyetindeki payı yüzde 3-3,5 arasındadır. Maliyet etkisi bu kadar küçük olan çimento, güvenli bina oluşturulmasında yüzde yüz öneme sahiptir. Bu yapılar, depremlerde sığınak olarak kullanılabiliyor. Unutmamak gerekir ki, yapının temeli, tasarımı ve kullanılan malzemelerin sağlamlığı gibi etkenler de depremin gücüne karşı dayanıklılık açısından önem taşır. İnşaatlarda beton kalitesine çok önem gösterilmelidir” diye konuştu.