TCMB’nin yüzde 8,5’a düşürdüğü faizler, bankalarda neden yüzde 30’u aştı?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası son dönemlerde faizleri sürekli düşürürken, ihtiyaç sahiplerinin bankalardan kullandığı kredi faizleri ise 30’u aştı. Peki neden?..
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizi ile bankalarda uygulanan kredi ve mevduat faizleri arasındaki bağ tamamen koptu.
Merkez Bankası, deprem sonrası toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu gerekçesiyle politika faizini 50 baz puan indirimle yüzde 8.50 seviyesine çekerken, bu indirimler, piyasa faizlerinin yükselmesine yol açan ve finansman ihtiyacını kilitleyen bir etki yarattı.
MEVDUAT FAİZİ YÜZDE 30’LARI AŞTI
Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre TCMB, faizlerde son 4 ayda 500 puanlık indirim yaptı ve bu süreçte düzenleyici kurumlar tarafından piyasa faizlerini etkileyici bir dizi regülasyona imza atıldı. Söz konusu düzenlemeler neticesinde bankaların mevduat rekabeti kızışırken, ticari kredi faizlerinde sert düşüşe rağmen, bu kez de bankalar kredi vermeyi kesti. Sonuçta politika faizi yüzde 8.5'e indirilirken, mevduat faizleri ise yüzde 30'u aştı. Diğer yandan ticari kredi faizleri ise ortalama yüzde 14.49 artarken, ihtiyaç kredilerinde ise ortalama faiz yüzde 30.37'ye yükseldi.
Geçmiş dönemlerde ticari kredi faizlerinin altında kalan mevduat faizleri, TCMB’nin adımlarıyla, ticari kredi faizlerinin 12 puan üzerine çıktı. Yapılan faiz indirimleriyle enflasyonda tarihi yükselişe neden olan Merkez Bankası, uyguladığı makroihtiyati tedbirlerle birlikte kredi ve mevduat faizleri arasındaki makası da değiştirdi ve bankacılık sektöründeki faizlerde daha önce hiç görülmemiş bir tablo ortaya çıktı.