05 / 05 / 2024

TDUB, 2B arazilerinin değerlemesine talip oluyor!

TDUB, 2B arazilerinin değerlemesine talip oluyor!

TDUB, orman vasfını yitirmiş 2B sınıfındaki araziler ve kentsel dönüşüm projeleri ile ilgili olarak yapılacak değerlemelerde görev almaya talip oldu



Sermaye Piyasası Kanunu ile  2010 yılında kurulan Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB), orman vasfını  yitirmiş 2B sınıfındaki araziler ve kentsel dönüşüm projeleri ile ilgili olarak  yapılması planlanan değerlemelerde görev almaya talip oldu.

TDUB Başkanı Bekir Yener Yıldırım, yaptığı açıklamada, 2B"ye ilişkin tasarının bu ay yasalaşmasını beklediklerini ifade ederek, çevre ve
 şžehircilik Bakanlığına ve Maliye Bakanlığına resmi başvuruda bulunduklarını  söyledi.

2B ile ilgili kanun taslağında beklentilerinin tam olarak  karşılanabilmesi için mevcut taslakta sektöre verilen görevin dolaylı değil, doğrudan belirtilmesini istediklerini dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti:

'Halihazırda gündemde olan 2B taslağında rayiç bedelin Hazineye ait  taşınmazların değerleme esaslarına göre yapılacağı belirtiliyor. Bu çerçeve  içerisinde de rayiç bedelin bizim üyelerimizce de yapılabileceği aktarılıyor.  Biz, TDUB olarak 2B düzenlemesinde sektörümüze bu şekilde dolaylı değil doğrudan  bir görev verilmesinin daha açıklayıcı olacağını düşünüyoruz.'

Yıldırım, söz konusu düzenlemeler kapsamında yapılacak değerlemelerde ve  değerlere yapılacak itirazlarda, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) lisanslı değerleme  uzmanlarının, konunun muhatabı olarak adres gösterildiğine değinerek, 'Biz  sadece 2B ile ilgili değil bundan sonra gündeme gelecek olan Kamulaştırma Yasası  kapsamında da bilirkişi olarak rol almak istiyoruz. Halka açık şirketlerin de gayrimenkul değerlemesini yapabiliyoruz' diye konuştu.

'BİR KONUTUN DEĞERLEMESİ 1 VEYA 2 GÜN SÜRÜYOR'

Beklentilerinin sadece 2B ve kentsel dönüşüm ile ilgili değerlemelerde  yer almak değil, değerleme işlemlerinin tamamında rol oynamak olduğunu vurgulayan  Yıldırım, 107 SPK lisanslı firmanın tamamının, SPK izinleri almış ve belli  şartları yerine getirmiş şirketlerden oluştuğunu belirtti.

Yıldırım, 1.560"ı aşan üyeleri bulunduğunu kaydederek, konut finansman  sisteminde bu yıl sadece konut için 650 binin üzerinde değerleme raporu  yapıldığını, gayrimenkullerin alım satımında ve değerlerinin tespitinde veya  vergiye konu olabilecek değişikliklerde de görev almak istediklerini ifade  etti.

Bir konutun tüm detaylarıyla değerlemesinin 1 veya 2 gün sürdüğünü  kaydeden Yıldırım, 'Her zaman Uluslararası Değerleme Standartları"nı dikkate  alıyoruz. Oluşturulması planlanan bir değerleme standartları havuzu ile  değerlemenin yapılacağı esaslar ve hangi kriterlere dikkat edileceği  belirtilecek' dedi.

TÜRKİYE DEĞERLEME STANDARTLARI MODELİ

Yıldırım, Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü tarafından bazı alanlardaki değerleme faaliyetlerinde özel olarak yetkilendirildiklerini  hatırlatarak, bir süre sonra birliğin 'Disiplin ve Değerlendirme  Yönetmeliği'nin SPK tarafından onaylanarak yürürlüğe sokulmasını beklediklerini,  ardından Uluslararası Değerleme Standartları kapsamında yapılandırılacak  'Türkiye Değerleme Standartları Modeli'ni yayınlamayı planladıklarını  söyledi.

Birliğin, bu standartlarla ilgili çalışmalarını geniş katılımlı bir  grupla sürdürdüğüne değinen Yıldırım, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Türkiye  Bankalar Birliği, Türkiye Katılım Bankaları Birliği, Gayrimenkul Yatırım  Ortaklığı Derneği (GYODER), Lisanslı Değerleme şžirketleri Birliği Derneği  (LİDEBİR), Değerleme Uzmanları Derneği (DUD) katılımıyla sürdürülen değerleme  standartları çalışmaları aracılığıyla birliğin, konu ile ilgili yapılması gereken  düzenlemelere dikkati çekmeyi hedeflediğini belirtti.

AA


Geri Dön