28 / 04 / 2024

TDUB, SPK sınavları için gayrimenkul değerleme kursu açtı!

TDUB, SPK sınavları için gayrimenkul değerleme kursu açtı!

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)nun düzenlediği Gayrimenkul Değerleme Lisanslama sınavına yönelik hazırlık eğitimlerini açıyor



Sermaye Piyasası Kurulunun mevzuatına uygun olarak 17-18 Aralık 2011 tarihlerinde düzenlenecek Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı sınavına hazırlanmak isteyen, meslekle temel bilgilere sahip ilgili ve dört yıllık üniversite mezunu bireylerin katılması beklenen eğitimde sınavın 5 farklı modülü için farklı sınıflar açılıyor.

Eğitim sınıfları; Temel Finans Matematiği,  İlgili Mesleki Mevzuat ve Etik Kurallar, Gayrimenkul Değerleme Esasları, İlgili Vergi Mevzuatı ve İnşaat Muhasebesi konularından oluşacak. Birlik, uygulamacılarla olduğu kadar akademik çevreden de oluşturduğu güçlü kadrosu ile eğitimleri organize ediyor ve eğitimde eski sınavlarda çıkmış soruların örneklerle çözülmesi planlanıyor. Eğitimin toplam 80 saat olması, sınırlı kontenjanla açılması ve 12 Kasımdan başlayarak İstanbulda yapılması planlanıyor.

Gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisansı alabilmek için asgari 4 yıllık üniversite mezunu olmak, gayrimenkul değerlemesi alanında en az 3 yıl tecrübe sahibi olmak, ayrıca lisanslama sınavında başarılı olmak gerekiyor. Sınavı geçen ancak tecrübe şartını sağlayamayan kişilerse uzman yardımcısı olarak başlayıp, daha sonra uzmanlığa geçebiliyor.

Yılda tahmini 700.000 adedin üzerinde rapor üretildiği düşünülen sektörün 3.000in üzerinde Değerleme Uzmanı ve Uzman adayını istihdam ettiği biliniyor.  Gelişen işlem hacmine paralel sektörde üretilen rapor adedinin artması nedeni ile sektörün ciddi bir iş potansiyeli barındırdığı biliniyor. Geleceğin mesleklerinden biri olarak görülen değerleme uzmanlığında Lisans sahibi olmak önemli bir nitelik olduğundan son yıllarda büyük ilgi görüyor.


Değerleme Uzmanlığının Ülkemizdeki Tarihçesi ve Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği
Ülkemizde gayrimenkul değerleme mesleğinin kurumsal bir kimlik kazanması, Sermaye Piyasası Kurulunun konuya ilişkin düzenlemelerine paralel olarak gerçekleşti. Halka açık şirketler ve gayrimenkul yatırım ortaklıklarının gayrimenkul alımı, satımı ve kiralamalarında şirket hissedarlarının doğru bilgilendirilmesi ve korunmasını amaçlayan SPK, gayrimenkul değerlemesi yapacak uzmanlara lisans vermeye ve bu uzmanlarca kurulan şirketleri listeye almaya başladı. Ancak son dönemde SPK tarafından verilen lisanslar farklı kurumlar tarafından da referans alınmaya başlandı. Bugün bankalar ve pek çok kamu kurumu, gayrimenkul değerlemesinde SPK lisanslı uzmanları ve SPK listesindeki değerleme şirketlerini tercih ediyor.

Lisanslı değerleme uzmanları SPK tarafından listeye alınan gayrimenkul değerleme şirketlerinde tam zamanlı istihdam edilebildiği gibi, şirketlerle yaptıkları bir sözleşme çerçevesinde yarı zamanlı olarak da görev alabiliyorlar. Böylece şirketler sadece kuruldukları bölgelerde değil, sözleşmeli değerleme uzmanları vasıtasıyla farklı şehirlerde ve ilçelerde de hizmet verebiliyor. Ayrıca SPK listesine girecek değerleme şirketlerinin sermayesinin asgari %51inin en az iki değerleme uzmanına ait olması zorunluluğu bulunuyor.

Gayrimenkul değerleme uzmanlığı sınavı ise gayrimenkul değerleme esasları, mesleki mevzuat ve etik kurallar, inşaat ve gayrimenkul muhasebesi, temel finans matematiği ve ilgili vergi mevzuatından oluşmakta. Henüz değerleme alanında sadece 1 yıl tecrübesi olan üniversite mezunları ise daha dar kapsamlı bir sınavla konut değerleme uzmanlığı lisansı alabiliyor ve sadece konutlar için değerleme raporu hazırlayabiliyor.

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğinin Statüsü 17 Aralık 2009 tarihli Resmi Gazetede yayınlanmış ve Birliğin Kuruluş Genel Kurulu Mayıs 2010 tarihinde İstanbulda gerçekleşmişti.  Hali hazırda yaklaşık 1.600 üyesi bulunan Birliğin, lisansını almış ancak henüz üye olmamış değerleme uzmanlarının da katılımıyla birlikte kısa bir zamanda 1.800 üye sayısına ulaşması bekleniyor. Birliğin kuruluş amaçları arasında gayrimenkul değerleme faaliyetlerinin gelişmesi, Birlik üyelerinin dayanışma, özen ve disiplin içerisinde çalışmalarının sağlanması, üyelerin mesleki menfaatlerinin korunması, haksız rekabetin önlenmesi, mesleki konularda üyelerin aydınlatılması ve eğitilmesi, gayrimenkul bilgi merkezi kurularak bölgesel ve ülke genelinde gayrimenkul değerleri konusunda istatistikler oluşturulması yer alıyor


Geri Dön