01 / 10 / 2024

Tebernüş Kireçci: Merkezi lokasyonlar ne olacak

Tebernüş Kireçci: Merkezi lokasyonlar ne olacak

Bundan 5-6 yıl önce, İstanbul’da merkezlerden kaçış olacağını söylediğimde çok abartılı bulunuyordu. Üstelik gelişme akslarından merkezlere kaçılacağını iddia edenler de azımsanmayacak kadar çoktu...




Bundan 5-6 yıl önce, İstanbul’da merkezlerden kaçış olacağını söylediğimde çok abartılı bulunuyordu. Üstelik gelişme akslarından merkezlere kaçılacağını iddia edenler de azımsanmayacak kadar çoktu.
 
O dönemde bir başka iddia ise aslında talebin konuta değil krediye, krediye uygun olmayan evlerin uzun vadede, reel bazda değer artışı yaşamayacağı yönündeydi…
 
Aradan 5 yılı aşkın süre geçti. Durum ortada. Gelişme aksları, merkezlere göre daha yüksek getiri sağlıyor. İnsanlar, merkezde sorunlu bir evde yaşamaktansa gelişme akslarında sorunsuz evleri tercih ediyor.
 
Her geçen yıl artan trafik sorununa rağmen… Gerekirse günde yarım saat veya 1 saat fazla süreyi yolda geçiriyor. Çocukları için daha nitelikli evleri tercih ediyor… Sağlıklı yaşam için tüm zorluklara katlanıyor.
 
Bundan sonra ne olacak Gözümüz kentsel dönüşümde. Kentsel dönüşüm açısından çok iddialı sözler ortalarda dolaşıyor. Kentsel dönüşümde bahsedilen projeler hayata geçirilirse merkezlerde nitelikli konut sayısı artacak. Bu kez merkezlere dönüş olabilir.
 
Tabi bunların hepsi proje… Son 5-6 yıldır 3. köprü güzergahı ve 3. havaalanı ile uğraşmaktan yorulmuş bir editör olarak bu kentsel dönüşüm konusunda pek de ciddi adım atılacağına pek fazla ihtimal vermiyorum. Yine proje aşamasında kalacak işlerden. Belki sembolik birkaç iş yapılabilir… Köklü çözüm bence çok zor… İstanbul öyle bir kentki her santimetrekaresine en az 5 proje var. Ama iş eyleme gelince kentin hali ortada… Her geçen yıl artan trafik sorunu… Kangrenleşen toplu ulaşım dertleri… Böyle giderse sonsuza kadar çözülemeyecek kentsel sorunlar bunlar…
 
Kentsel dönüşümde ciddi adımlar atılabilmesi için yasal düzenlemeler şart. Yapılacak yasal düzenleme ile salt çoğunluk sağlanan yerlerde kentsel dönüşüm yapılmazsa bu işin içinden çıkılamaz. Tabi bir de kentsel dönüşümün parsel bazlı yani bina bazlı düşünülmemesi gerekiyor. En az ada bazlı planlama yapılması gerekiyor.
 
İnsanlar önce binaları şekillendirirmiş. Sonrasında da binalar insanları… Nitelikli yaşam, nitelikli düşünme, nitelikli insan için nitelikli konut şart… Umarım bu konuda yanılırım… Yanılmayı çok fazla istiyorum.
 
İyi bayramlar. Haftaya görüşmek üzere.
Tebernüş Kireçci


Geri Dön