28 / 04 / 2024

Tek su sayacı olan binalarda ödeme paylaşımı nasıl yapılır?

Tek su sayacı olan binalarda ödeme paylaşımı nasıl yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Binamızda tek su sayacı var. Yönetim bizlerden su parası alıyor ama neye göre hesap yaptığını bilmiyoruz. Tek su sayacı olan hallerde paylaşım neye göre yapılmalı?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper, 'Binamızda tek su sayacı var. Yönetim bizlerden su parası alıyor ama neye göre hesap yaptığını bilmiyoruz. Tek su sayacı olan hallerde paylaşım neye göre yapılmalı?' sorusunu yanıtladı.

Binamızda tek su sayacı var. Yönetim bizlerden su parası alıyor ama neye göre hesap yaptığını bilmiyoruz. Tek su sayacı olan hallerde paylaşım neye göre yapılmalı? M.Y.

Tek su sayacı olan binalarda ödeme paylaşımı nasıl yapılır?

*****

Okuyucumun bahsettiği hadise çok yaygın bir problem. Üstelik de çok önemli bir zararı var, şimdi bunlar neymiş bakalım. Tek su sayacı varsa, su gideri ortak gider. Şayet yönetim planında bir açıklık yoksa, ortak giderlerin paylaşımı arsa paylarına göre yapılır. Yani binanızda ortak su parası arsa paylarına göre bölünecektir. Bu çözüm doğrusu adil değildir bunu biliyorum. Zira arsa payı yüksek ama tek başına yaşayan biri, arsa payı düşük ama beş kişinin yaşadığı bir aileden daha çok para ödemesini gerektirir ki bu adil değildir. Bu nedenle yapılacak şeyler vardır. Herkesin su sayacını ayırmak şayet bu mümkün değilse, yönetim planına koyulacak bir hüküm ile kişi başına su giderini bölüştürmek gibi. Özellikle su kıtlığının yaşandığı ve yaşanacağının söylendiği günümüzde, su harcamasının önüne geçilmek için de önlem şarttır.

*****

Ben dikkat ediyorum en çok sarfiyat tuvalet rezervuarları ile olmakta. Her kullanışta çok su harcamakla birlikte çok ama çok kaçak yaşanmakta. Bu nedenle köşemde bir teklifim olmuştu, şimdi onu tekrarlayacağım. Şu tuvalet rezervuarları için ayrı bir hat çekilip onlara deniz suyu verilse ne güzel olur. İçme suyunun tuvalete dökülmesi kadar içi acıtan bir husus olamaz. Deniz suyu verdiğinizde kullan kullanabildiğin kadar. Özellikle yeni inşaatlarda ve de özellikle umumi tuvaletlerde bu yolun uygulanması ne kadar tasarruf sağlar düşünebiliyor musunuz?

Her daire asansör aidatı öder mi?


Geri Dön