23 / 12 / 2024

Miras paylaşımı nasıl yapılır?

Miras paylaşımı nasıl yapılır?

Ölüm halinde miras kalan malların mirasçılar arasında pay edilmesi anlamına gelen miras paylaşımı için yapılması gerekenleri açıkladık. İşte adım adım miras paylaşımı nasıl yapılır? sorusunun yanıtı...




Ölüm halinde miras malların mirasçılar arasında paylaşılması anlamını taşıyan miras paylaşımı işlemi, içinde birçok hususu bulunduruyor. Öncelikle mirasın intikali nedir? sorusunun yanıtını vermek gerekiyor; Miras intikali, tapuda kayıtlı olan malikin ölümü gerçekleştiğinde, mülkiyet hakkının mahkemeden alınmış veraset senedinde belirtilen mirasçılarına Medeni Kanun'un hükümlerine göre intikal suretiyle tescili işlemine deniyor. Miras malların müşterek mülkiyet olarak tescil edilebilmesi için bütün mirasçıların Tapu Sicil Müdürlüğü'ne talepte bulunmaları gerekiyor. 


Miras paylaşımı nerede yapılır? 

Miras paylaşımı sözleşmesi Tapu Sicil Müdürlüğü'nde yapılıyor, ancak bu şart değil. Söz konusu sözleşme noter huzurunda da yapılabiliyor. 

Bu noktada karşımıza çıkan bir başka husus ise, mirasçılık belgesi. Mirasçılık belgesi, ölüm halinde mirasçılara mahkemece verilen ve mirasçı olduklarını gösteren, aksi sabit oluncaya kadar geçerli belge niteliğini taşıyor. 


Mirasçı nasbı ne demek? 

Miras bırakanın vasiyetname düzenleyerek kanuni mirasçılarına ek olarak başka kimseleri de kendisine mirasçı atamasına mirasçı nasbı deniyor. Bu şekilde atanan mirasçıya ise mansup (atanmış) mirasçı deniyor. 


Miras reddi süresi...  

Miras kalan malların mirasçılar tarafından reddedilmesi de mümkün. Mirasçının, kanun tarafından kendisine geçecek miras payını istememesi miras reddi anlamını taşıyor. Miras reddi süresi ise belli bir tarih içinde yapılıyor. Buna göre, söz konusu miras payının üç ay içerisinde Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurularak mirasın reddedilmesi gerekiyor. 




Geri Dön