Vasiyetname varsa miras paylaşımı nasıl yapılır?
Kişinin vefat etmeden önce varlığının kimlere teslim edileceği, verileceği işlemini kaleme alınmış sözleşmesine vasiyetname deniyor. Peki,vasiyetname varsa miras paylaşımı nasıl yapılır? İşte,vasiyetle miras paylaşımı..
Vasiyetname varsa miras paylaşımı nasıl yapılır?
Kişinin vefat etmeden önce varlığının kimlere teslim edileceği, verileceği işlemine vasiyet deniyor. Bunun resmi olarak kaleme alınmış sözleşmesine ise vasiyetname deniliyor.
Vefat eden kimsenin yakınlarına bıraktığı malın birden çok kişiye kalması halinde mirasçılar miras paylaşımı yapabiliyor. Mirasçılar arasında mal varlığındaki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana geliyor.
Ölen kişinin ardından miras paylaşımı yapılabilmesi için eğer bir vasiyet bulunmuyorsa yapılması gerekenler şöyle;
Mirasçılık durumları belli olduktan sonra her bir miras bırakan için ayrı ayrı olmak üzere terekenin tespiti davası açılması gerekiyor. Bu davalarda yapılacak araştırma ive tespit neticesinde edilebilen mal varlığı mirasçılar arasında payları oranında yapılıyor. Peki, vasiyetname varsa miras paylaşımı nasıl yapılır?
Vasiyet miras paylaşımı!
Vasiyetname, geçerli olup olmadığına bakılmaksızın tesliminden başlayarak bir ay içinde mirasbırakanın yerleşim yeri sulh hâkimi tarafından açılıyor ve ilgililere okunuyor.
Bilinen mirasçılar ve diğer ilgililer vasiyetnamenin açılması sırasında diledikleri takdirde hazır bulunmak üzere çağrılıyor. Mirasbırakanın sonradan ortaya çıkan vasiyetnameleri için de aynı işlemler yapılıyor.
Mirasta hak sahibi olanların her birine gideri terekeye ait olmak üzere, vasiyetnamenin kendilerine ilişkin kısımlarının onaylı bir örneği hâkim tarafından tebliğ ediliyor. Nerede olduğu bilinmeyenlere vasiyetnamenin kendilerine ilişkin kısımları ilân yolu ile tebliğ olunuyor.
Vasiyet nasıl yazılır?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com