07 / 01 / 2025

Tekfen Topkapı projesi geliyor!

Tekfen Topkapı projesi geliyor!

2016'yı 4,7 milyar TL ciro ile Tekfen, bu rakamı yüzde 70 artırarak bu yıl 7,5 milyar TL'yi aşmayı hedefliyor.




Tekfen, bu yıl ciroda rekor bir artışa imza atmaya hazırlanıyor. 2016'yı 4,7 milyar TL ciro ile kapatan grup, bu rakamı yüzde 70 artırarak bu yıl 7,5 milyar TL'yi aşmayı hedefliyor. Katar, Azerbaycan ve Suudi Arabistan'da ihaleler üstlenerek 3,8 milyar dolarlık iş aldıklarını söyleyen Tekfen Grup Şirketler Başkanı Osman Birgili, kârlılıkta ise 450 milyon TL'ye ulaşacaklarını ifade ediyor. 


Üçü de inşaat mühendisi olan Feyyaz Berker, Nihat Gökyiğit ve Necati Akçağlılar'ın 60 yıl önce kurduğu Tekfen, 2017 yılında rekor bir büyümeye imza atmaya hazırlanıyor. Taahhüt, tarımsal sanayi ve gayrimenkul alanlarında 39 şirketle faaliyet gösteren Tekfen, bu yıl ciroda 7,5 milyar TL'yi aşmayı hedefliyor. Geçen yıl özellikle yurtdışında önemli işler üstlenen ve toplamda 3,8 milyar dolarlık ihale alan grup, gayrimenkul projesinde başlayacağı teslimler ve tarımda ihracat gelirlerindeki artışla ciroda rekor kıracak. Tekfen Grup Şirketler Başkanı Osman Birgili, bu büyümenin kârlılığa da yansıyacağını söylüyor. Bu yıl 450 milyon TL kâr beklediklerini kaydeden Birgili, grubun 2017 hedeflerini Ekonomist'e anlattı. 

Tekfen Grubu son yıllarda özellikle yurtdışında önemli projelere imza attı. 


2017'yi yatırımlar ve büyüme açısından nasıl bir yıl olarak planlıyorsunuz? 

Aslında zorlu bir yıl olmasına rağmen 2016 yılı bizim için gayet iyi kapandı. Tekfen Grubu, 60'ıncı yılını kutladığı 20l6'yı son yılların en yüksek kâr oranıyla kapatmayı başardı. 4,7 milyar TL ciro ve 330 milyon TI. net kâr ile yılı bitirdik. 2017 yılında ise ciromuzda yüzde 70 üzeri bir artış öngörüyoruz. İyi bir yıl olarak planladığımız 2017'de 7,5 milyar TL civarında ciro hedefliyoruz. 

Bu doğrultuda yaklaşık 450 milyon TL gibi net kâr beklentimiz var. 


Sözünü ettiğiniz bu yüksek büyüme nereden gelecek? 

Bildiğiniz gibi grubumuzun üç ana faaliyet alanı bulunuyor. Taahhüt, tarımsal sanayi ve gayrimenkulde önemli yatırımları hayata geçirdik. Sözünü ettiğimiz yüksek büyümede gayrimenkul sektöründe bitecek işlerimizin bu yıl kâr hanesine yazılmasının önemli bir etkisi görülecek. HEP İstanbul projesinde teslimlerimiz başlayacak ve oradaki kârı bu yıla yazacağız. Bunun yanı sıra taahhüt grubunda Katar'dan alınan önemli ihaleler var. Al Khor Otoyol projesi 2,1 milyar dolar bedelle grubun bugüne kadar tek seferde imzaladığı en büyük sözleşme oldu. 2016 sonunda aldığımız bu ihale ile 34 km'lik 10 şeritli bir otoyol üç yıl içinde teslim edilecek. Ayrıca 2022'de Katar'da düzenlenecek Dünya Kupası için inşa 

edilecek stadın ihalesini de aldık. 300 milyon dolarlık bu proje de önemli bir iş. Neticede Katar'da varlığımız yeni projelerle devam edecek. 


Grubun yurtdışında devam eden projelerinin toplam tutarı nedir? 

Müteahhitlik sektöründe dünyada yaşanan daralmaya rağmen biz Tekfen olarak yeni işler almaya ve işlerimizi büyütmeye devam ettik. Geçen yıl taahhüt grubumuz toplamda 3,8 milyar dolarlık iş almayı başardı. Devam eden işlerimize bakacak olursak, Azerbaycan'da temmuz ayı gibi denize açılacak platformlar var ve 1 milyar dolarlık bir iş. Azerbaycan Şah Deniz-2 sahasından çıkarılacak gazı Türkiye'den Avrupa'ya taşıyacak boru hattı TANAP için çalışmalar sürüyor. Denizden çıkacak gazın işleneceği, ilk elden geçirileceği terminali de Azeri ortağımız Asfen ile birlikte yapıyoruz. Azerbaycan'da Socar için yaptığımız binayı da teslim ettik. 

"Yenilenebilir enerjiye bakacağız" 

'Tekfen var olduğu üç sektörde kalacak diye bir şey yok. Biz petrol, gaz ve enerji sektöründe kendimizi daha da geliştirmek istiyoruz. EPC sektöründe mühendislik, satın alma, tedarik ve inşaatım kendi başımıza yapabilecek bir noktaya gelme hedefimiz var. Bu noktada grubun vizyonunu oluşturan beş yıllık plan için çalışmalarımız sürüyor. Hedefimiz büyümek ve ciromuzu artırmak. Bu noktada da yan endüstrilere yatırım yapmayı hedefliyoruz. Bunları temmuz ayında netleştirmeyi planlıyoruz. Fakat şunu söyleyebilirim ki, yenilenebilir enerjiye mutlaka bakacağız. Tekfen'in ismini bu işte görmek sürpriz olmasın. EBİTDA'mızı her zaman yükseltmek istiyoruz. Bunun için de yeni girişimler olacaktır." 



Ayrıca Azerbaycan Vergi Bakanlığının binasının kaba inşaat kısmını aldık. Yaklaşık 100 milyon dolarlık bir proje bu. Bunu da kısa zamanda bitirmek üzere çalışıyoruz. Kazakistan'da yine önemli girişimlerimiz var. Suudi Arabistan'da da Aramco'dan petrol boru hattı için bir iş aldık. Bu, Cidde ile Yanbu arasında 300 milyon dolarlık bir çalışma ve yeni başlıyor. 


Türkiye'de aldığınız işlerde durum nedir? 

TANAP'ın boru hattı bitmek üzere. Programın önünde olan ve 1 milyar 

dolar civarında bir proje. Star Rafinerisi'nde ön protokol imzalandı. Oradaki iç boru lama çalışmalarının önemli bir bölümünü bizim yapmamızı istediler. 200 milyon dolar mertebesinde bir iş olacak ve bu yıl başlayacak.  Ankara   İzmir  hızlı trende Doğuş Grubu ile ortak bir parça aldık. Afyon civarındaki 35 km'lik kısmı yapıyoruz. 


Yurtiçindeki büyümeyi yeterli buluyor musunuz? Bir siteminiz var mı? 

Hayır, tabii yeterli bulmuyoruz. Yap-devret-işlet gibi işlerde olmayı iste"Yeni girişimlere destek vermek üzere Tekfen Ventures şirketini kurduk. Bu işe beş yılda 50 milyon dolarlık bütçe ayrıldı. Feyyaz Bey in torunu Sinan Uzan, bu işte önemli bir sorumluluk üstleniyor. Çok yeni bir oluşum ve var olduğumuz inşaat, tarım sektörlerinde yeni girişimleri yakından takip edip desteklemek istiyoruz." Ama kimseye de bir sitemimiz yok. 


Grubun en önemli iş alanlarından biri olan tarım sektöründe Toros Gübre ile yer alıyorsunuz. Nitratlı gübrede yaşanan yasak sizin satışlarınızı nasıl etkiledi? 

Tarımsal sanayi grubumuz geçen yıl 1,8 milyar TL ciro yaptı. Dediğiniz gibi tarımda sıkıntılı bir süreç yaşandı. Fakat nitratlı gübrede yasak kalktı ve satışına kontrollü olarak izin verildi. Ama maalesef bürokratik nedenler dolayısıyla istediğimiz satışa ulaşamadık. Hem bakanlık hem idareler hem de il ve ilçe teşkilatları mevcut zorlukları düzeltmeye gayret ediyorlar. Ama maalesef beklenen satışlara ulaşamadık. 


Sözünü ettiğiniz bürokratik engeller nedir, sıkıntı nereden kaynaklanıyor? 

Çiftçi, Tarım Bakanlığı ilçe teşkilatına gidiyor ve buradan tarlasında ne kadar gübre kullanacağı konusunda bir reçete alıyor. Tarlaya uygulanması sırasında da gözetim altında olması birtakım sıkıntılar doğruyor. Bu nedenle nitratlı gübre çok tercih edilmiyor. Onun yerine üre ve amonyum sülfat öneriliyor. Bu da verimi etkiliyor. Bu noktada endişemiz rekoltelerde düşüşe neden olması. Fakat şirket olarak bizim üretimimizde sıkıntı yok. îç pazardaki bu sıkıntılı süreç nedeniyle ihracata bakıyoruz. 


İhracatta hedef nedir? 

Doğu Avrupa gibi nakliyesi anlamlı ülkelere yöneliyoruz. Kuzey Afrika, Karadeniz havzası bizim daha rahat ihracat yapabileceğimiz noktalar. Bu yıl 50 bin tonluk ihracat bağlantısı yaptık. Yıl sonuna kadar bu rakamı ikiye katlamak istiyoruz. 

Etkin olduğunuz sektörlerden biri de gayrimenkul. Orada yeni bir girişim olacak mı? 

Gayrimenkulde Topkapı'da yeni bir projemize başlayacağız. Burada kendi arazimiz vardı, yanındaki araziyi de alarak bu işe yoğunlaştık ve konut planlıyoruz. Fakat başka imkanlara da bakıyoruz. Ofis, konut ve AVM gibi karma projelerle de ilgileniyoruz. İstanbul'da başka noktalarda da gayrimenkul projeleriyle yakından ilgileniyoruz. 



Ekonomist



Geri Dön