Tekirdağ Asyaport Limanı çevrecilikte iddialı!
Tekirdağ'daki Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ilk 10 limanından biri olan Asyaport Limanı, Türkiye ve Avrupa Limanlarına örnek teşkil eden çevresel yatırımları, uygulamaları ve aldığı "Yeşil Liman" sertifikaları ile, büyüklüğü ile olduğu kadar çevreciliğiyle de iddialı.
Tekirdağ'daki Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ilk 10 limanından biri olan Asyaport Limanı, Türkiye ve Avrupa Limanlarına örnek teşkil eden çevresel yatırımları, uygulamaları ve aldığı "Yeşil Liman" sertifikaları ile, büyüklüğü ile olduğu kadar çevreciliğiyle de iddialı.
Asyaport Limanı Genel Müdürü Kadir Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Barbaros Mahallesi'ndeki limanın 2016'nın başında gerçek faaliyetlerine fiilen başladığını ve planlandığı gibi bu faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.
Asyaport Limanı olarak çevre duyarlılıklarının tüm hızıyla devam ettiğini ifade eden Uzun, "EcoPort PERS sertifikasına sahip Türkiye'deki ilk ve tek konteyner limanı olan Asyaport, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı gözetiminde Türk Standartları Enstitüsü işbirliği ile yürütülen 'Yeşil Liman/Eko Liman' projesi kapsamında tüm Türkiye ve Avrupa Limanlarına örnek teşkil eden çevresel yatırımları ve uygulamaları ile bir kez daha Yeşil Liman Sertifikası alarak Çevre Sertifikalarını çiftledi" diye konuştu.
Asyaport Limanı'nın her zaman kalite, iş güvenliği, sosyal sorumluluk ve çevre duyarlılığı konusunda öncü olmaya devam ederek, karbon salınımını düşürmek ve operasyonları sırasında çevreye zarar vermemek adına yaptığı çalışmalarla ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikalarını aldığını bildiren Uzun, Şöyle konuştu:
"Sürekli gelişim yaklaşımını benimseyen Asyaport Limanı açılışından kısa süre sonra EcoPort statüsünü kazandı ve bunu da ESPO 'Europian Sea Ports Organisation' tarafından Lloyd's Register işbirliği ile verilen liman sektörüne özgü Avrupa'nın en itibarlı Çevre Yönetim Sistemi Sertifikası 'The Port Environmental Review System' ile kanıtladı. Asyaport bu sertifika ile uluslararası limancılık sektöründe 27 seçkin Avrupa Limanı arasına girmeyi başardı. Asyaport bu kez Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile TSE tarafından hazırlanmış olan Yeşil Liman/Eko Liman kriterleri kapsamında denetlendi ve uygulamalarıyla bu kriterlere çok daha geniş bir kapsam sunarak Yeşil Liman/Eko Liman Sertifikasını aldı."
Uzun, Yeşil Liman/Eko Liman Projesi ile liman tesislerinde, çevre politikası ve hedeflerinin oluşturulması, çevre duyarlılığının arttırılması, liman tesislerinde risk yönetimi oluşturularak oluşabilecek iş kazalarının önlenmesi, enerji verimliliği projelerinin uygulanması, atık yönetim planlarının iyileştirilmesi, çevreci araçların kullanımına özen gösterilmesi, su ve toprak kirliğinin önlenmesi için tedbir alınması, sera gazı yönetim planı ve emisyon ölçümlerinin yapılması, çevresel gürültü ölçümlerinin yapılması ve bu konuda önlemler alınması gibi birçok hususun amaçlandığını aktardı.
- "Karbon salınımını azaltan teknolojiler kullanılıyor"
Asyaport Limanı'nda karbon salınımını düşürmek ve operasyonları sırasında çevreye zarar vermemek adına tüm vinçlerini elektrik enerjisi ile çalıştığını belirten Uzun, güneş panellerinden elektrik enerjisinin de elde edildiği limanda 2015 yılında 186 bin 53 kilowatt saat elektrik enerjisi sağlandığını bildirdi.
Liman içi taşıyıcılarında dizel yakıt yerine Türkiye ve Avrupa’da ilk kez kullanılan LNG (Likit Doğal Gaz) tercih edildiğini anlatan Uzun, şunları ifade etti:
"Bugün Türkiye'nin ve Avrupa'nın hiçbir limanında LNG ile çalışan kamyonlar kullanılmamaktadır. Bu Türkiye ve Avrupa'da ilk olan uygulamayı Asyaport yerine getirmiştir. Şu anda terminal içerisinde aktarma aracı olarak kullandığımız bütün tırlar, doğal gazla çalışmaktadır. Bunun bir başka örneği yok. Bugün çevreci liman dediğimiz ve özellikle dizel-karbon salınımının ne kadar yüksek olduğu göz önünde bulundurulduğu zaman limanlarda 24 saat durmaksızın çalışan dizel kamyonların salınım oranları çok ciddi rakamlardır. Biz sadece bu konuda yılda bin 260 ton karbon salınımının önüne geçtik."
Açık ve kapalı alanların tümünde son teknoloji LED aydınlatma kullanılarak yıllık yüzde 58,5 enerji tasarrufu yapıldığını ve yıllık 400 ton karbon salınımının önüne geçildiğini belirten Uzun, "Küresel ısınma sorununun öneminin bilincinde olan Asyaport, dünyanın yaşanabilir olma özelliğini korumak adına, karbon salınımlarını azaltacak enerji üretim teknolojilerine öncelik veriyor. Asyaport karbon salınımı yaratmayan enerji kullanarak karbon salınımını yıllık toplam bin 660 ton azalttı." şeklinde konuştu
AA