25 / 11 / 2024

Tekirdağ emlak yatırımcısının yeni adresi oldu!

Tekirdağ emlak yatırımcısının yeni adresi oldu!

Tekirdağ İstanbul'daki sanayi tesislerinin Tekirdağ'a taşınmasıyla bölge arsa yatırımcılarının ilgi odağı haline geldi. Tekirdağ'da son bir yılda arsaların fiyatları yüzde 23 oranında değerlendi. 




Para Dergisi'nden Ayşegül Küçükkurt ile Okhan Şentürk haberine göre; İstanbul’a yakınlığı ile öne çıkan Tekirdağ emlak ve arsa yatırımcılarının radarına girdi. Son yıllarda aldığı yoğun göçün etkisiyle özellikle markalı konutun da yeni adresi oldu. Özellikle Çorlu ve Çerkezköy'deki sanayi tesislerinin varlığı kentin ekonomisini desteklerken ağırlıklı olarak mavi yakalı çalışan nüfusun konut talebi giderek artıyor. Bu durum kentte markalı konut projelerinin sayısını artırdı, ilde şu anda yapım ve satış aşamasında yaklaşık 40 konut projesi bulunuyor.

Çanakkale Köprüsü ile Avrupa ve Trakya üzerinden Ege Bölgesi'ne ulaşımın kolaylaşması da Tekirdağ'ı bir adım öne çıkarıyor. İl, merkez ilçesi Süleymanpaşa ile birlikte 11 adet ilçeden oluşuyor. Bazı ilçeleri Tekirdağ nüfusundan daha fazla insan barındırıyor.

Yeni açılan OSB'ler ve Asyaport'tan dolayı istihdam açığı oluşurken il göç almaya başladı. Bu nedenle son beş yıldır düzenli olarak yüzde 20-25 ile Türkiye'nin net göç hızı en yüksek illerinden biri oldu. Öyle ki, TÜİK verileri rine göre, Tekirdağ'a 2017 göç hızı yüzde 21 seviyesinde.

 


Gamze Ertaş KARCIOGLU / TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Kurumsal Kalite ve İş Geliştirme Departmanı Yönetici Yardımcısı

Tekirdağ emlak yatırımcısının yeni adresi oldu!

''Avantajlı bir kent haline geldi''

İstanbul’a olan yakınlığı Tekirdağ için her zaman avantaj olmuştur. Sanayi tesislerinin bölgeye taşınmaya başlaması, hayata geçirilen ve geçirilmesi beklenen mega projeler şehrin gelişeceği taraf hakkında fikir veriyor.

Bu anlamda, başta Çanakkale Köprüsü olmak üzere, Kuzey Marmara Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü bağlantı yolları gibi mega projelerden etkilenen bölgeleri gelişme potansiyeli olan bölgeler olarak değerlendirebiliriz. Çorlu ve Çerkezköy bölgelerinin sanayi bölgesi olarak geliştiğini görüyoruz.

Büyük sanayi tesislerinin İstanbul'dan bu bölgelere taşınmasının devam etmesiyle çalışan kesim için konut ihtiyacının artması bekleniyor. Şarköy ve Marmara Ereğlisi'nin ise son yıllarda yazlık bölge olarak tercih edilirliğinin yüksek olduğunu görüyoruz. Hafta sonunu değerlendirmek ya da emekli olunca büyük şehirlerin karmaşasından uzaklaşarak daha sakin bölgelere yerleşmek isteyen kitleler bu bölgeleri tercih edebiliyor.

Ayrıca, Kanal İstanbul, 3. Havalimanı gibi mega projelerin de etkilediği,İstanbul'a kısmen daha yakın bölgelerde gelişim potansiyeli var.

Bölgedeki arazi değerlerini incelediğimizde, otoban güzergahına, denize ve yerleşim yerlerine olan yakınlığına göre değerlerin çok daha yüksek seviyelerde olduğunu görüyoruz.

İmar beklentisi olan bölgelerde istenen değerler çok geniş bir bantta seyrediyor.

 

 

Ahmet ARSLAN / Denge Gayrimenkul

"Yatırımcı çekmeye devam ediyor"

Tekirdağ emlak yatırımcısının yeni adresi oldu!

İstanbul’un son yıllarda trafik ve gürültüsündeki artış, yatırım yapılacak gayrimenkullerin (arsa, tarla, konut] son 2-3 yıllık dönemde iyi bir yatırım aracı olmaktan çıkmış olması, ucuz konut bölgelerinin çok yoğun göç almış olması [Suriyeli göçmenler) yatırımcıları ve daha sakin yaşamak isteyen kişilerin en yakın il olan Tekirdağ bölgesine yönelmesini sağladı. Ocak 2013 ile Aralık 2017 tarihleri arasında beş yıllık periyotta Konut Fiyat Endeksi tablosuna göre,

Tekirdağ genelinde yüzde değişimin yıllık ortalama yüzde 14.29 olarak gerçekleştiği tespit ediliyor. Yeni açılan OSB’ler ve Asyaport'tan dolayı istihdam açığı oluştu ve şehre göç başladı. Bazı gayrimenkuller bir ay içinde üç defa el değiştirdi ve her el değiştirmede değeri arttı. Tekirdağ bölgesi son 10 yılda arsa-tarla olarak bir yatırım bölgesi haline geldi. Gerçek piyasa değerinden alınan bir gayrimenkul bile halen altı ay sonra para kazandırıyor. Spekülatif değerler yatırımcıların iştahını kabarttıkça yeni yatırımcılar bölgeye geldi. Şehir son 10 yılda yaşam alanı olarak nerdeyse iki kat büyüdü.

Yeni açılan çevre yolları ulaşımda kolaylık oluşturdu, Ege Bölgesi’ne gidişler yavaş yavaş Trakya üzerinden yapılmaya başlandı. Yapımı (duble yol) yedi yıl süren ve son dönemde tamamlanmış olan Çanakkale-Tekirdağ yolu trafiğin rahatlamasını sağladı. Çanakkale Köprüsü’nün tamamlanması durumunda Trakya Bölgesi’nin Ege-Akdeniz ulaşımının Çanakkale üzerinden yapılacağı düşünülüyor. Bu bağlamda Çanakkale Köprüsü’nün açılması durumunda kent daha kalabalık bir hal alacaktır; gayrimenkul değerleri de artacaktır.

Tekirdağ bölgesinde gayrimenkul değerlerinin hızlı ve sürekli artış göstermesinin en büyük sebebi, İstanbullu yatırımcılar ve İstanbul’a yakın fakat İstanbul’da yaşamak istemeyen kişilerin gayrimenkul talebidir. Bölgede reel örneklere bakıldığında 1-2 yıl içinde kar getiren ve hatta 10 yılda 10 katına çıkan gayrimenkul değerleri yatırımcıları çekmeye devam ediyor.
 


İmarlı arsaya ilgi yüksek

Tekirdağ bölgesi son 10 yılda arsa ve tarla açısından da bir yatırım merkezi haline geldi. Tekirdağ bölgesinde gayrimenkul değerlerinin hızlı ve sürekli artış göstermesinin en büyük sebebi olarak İstanbullu yatırımcılar gösteriliyor. Gerçek piyasa değerinden alınan bir gayrimenkulün bile halen altı ay sonra para kazandırması olgusu, gayrimenkul yatırımcıları tarafından sıklıkla dile getiriliyor.

Bunun yanında Çanakkale Köprüsü'nün devreye girmesi ile birlikte Tekirdağ'ın daha kalabalık bir hal alacağı bu nedenle gayrimenkul değerlerinin daha da artacağı öngörülüyor. Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa.com'un güncel verilerine göre, Tekirdağ'da imarlı arsa fiyatları son bir yılda yüzde 23 oranında artış gösterdi.

Endeksa verilerine göre, imarlı arsaların ortalama metrekare fiyatı 430 TL. Önümüzdeki altı ayda bu değerde bir değişim beklenmiyor.

 

Mustafa OĞUZ /Coldvvell Banker Türkiye Çorlu Şubesi, Taurus Gayrimenkul Broker'ı

“Yeni konut ihtiyacı var"

Tekirdağ emlak yatırımcısının yeni adresi oldu!


Tekirdağ ve çevresinde yatırım açısından öne çıkan bölgeler Çorlu'nun Şeyhsinan, Önerler ve Türkgücü mahalleleri ile Tekirdağ’ın Velimeşe, Çerkezköy ve Kapaklı ilçeleridir.

Bu bölgelerde konut fiyatları yıllık yaklaşık yüzde 20 civarında artış göstermektedir.

Tekirdağ'da Çorlu ve Çerkezköy bölgesinde hızlı bir yapılaşma var. Askeri birliklerin Çorlu'ya gelmesi, mevcut fabrikaların kapasitelerini artırmaları ve yeni fabrikaların açılması ile İstanbul'daki fabrikaların Çorlu ve Çerkezköy'e taşınması beyaz yaka ve mavi yaka çalışanlar için yeni konut ihtiyacını ortaya çıkardı. 2+1 konut talebi yoğun.

Tekirdağ Çorlu Önerler, Velimeşe, Türkgücü ve çevresinde arazi fiyatlarında üç yılda yaklaşık yüzde 35 ila 70 arasında değişen oranlarda artış var.
 

Görkem ÖĞÜT / Endeksa Kurucu Ortağı  CEO

''İmarlı arsa fiyatlarındaki artış yüzde 23''

Tekirdağ emlak yatırımcısının yeni adresi oldu!

Konut talebini artıran faktörler sebebiyle Tekirdağ, gayrimenkul yatırımı için de cazip bir il konumunda. İstanbul'a yakınlığının yanı sıra havalimanı, 3. Köprü bağlantı yolları, TEM Otoyolu, Çanakkale Köprüsü gibi projeler de bölgenin gayrimenkul açısından gelişmesine sebep oluyor.

Çanakkale Köprüsü başta Gelibolu ve Lapseki olmak üzere Çanakkale'deki gayrimenkul fiyatlarını önemli ölçüde artırdı. İstanbul-Tekirdağ- Çanakkale-Balıkesir hattı boyunca uzanacak otoyol güzergahı ile köprünün Çanakkale’nin yanı sıra bu illerde de gayrimenkul fiyatlarını artırmasını bekliyoruz. Tekirdağ'da Süleymanpaşa, Şarköy, Çorlu ve Marmara Ereğlisi ilçeleri öne çıkıyor. Şarköy ve Marmara Ereğlisi uzun zamandır İstanbul’a yakınlığı sebebiyle yazlık konut tercihinde ön sıralarda yer alıyor. Çorlu ise sanayi bölgesi olması sebebiyle konut talebinin yoğun olduğu bir ilçe. Son dönemde İstanbul’a yakın olan Saray, Çerkezköy, Kapaklı ve Ergfene bölgeleri konut yatırımları ile öne çıkıyor. Tekirdağ’da son bir yılda arsa fiyatları yüzde 23 oranında artış gösterdi.
 

 

Alpay SEVİM / Altın Emlak Gayrimenkul Danışmanı, SVM Yapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

''26 bin 58 konut satıldı''

Tekirdağ emlak yatırımcısının yeni adresi oldu!

Tekirdağ bölgesine yapılan Asyaport Limanı, demiryolu hattı, Çanakkale ve Yavuz Sultan Selim köprülerini birleştiren Kuzey Marmara otoyolu sayesinde bölge bir lojistik üssü haline geldi ve bir geçiş yolu oldu.

İstanbul'a yakın olması, yeni keşfedilmeye başlanan turizm potansiyeli, Çorlu ve Çerkezköy bölgelerindeki hızlı sanayileşme sayesinde ülkemizde nüfusu artan ikinci şehir oldu.

Son iki yıldır Tekirdağ'da kiralık ev bulmak zorlaştı ve fiyatlar İstanbul’un çevre ilçeleri ile yarışacak düzeye geldi. Hızlı nüfus artışı fiyatların hızlı artmasını sağladığından alıcılar yaptıkları yatırımın karşılığını çok daha kısa sürede alabiliyor.

2018 Ocak ve Mayıs döneminde Tekirdağ'da 26 bin 58 konut satışı gerçekleşti. Süleymanpaşa'da konut fiyatları son iki yılda yaklaşık yüzde 40 prim yaparak metrekarede 1.900 TL seviyelerine ulaştı.

Kira bedelleri ise yüzde 25 yükselerek metrekare değeri 8 TL oldu. Çorlu'da ise, konut fiyatları son üç yılda yüzde 55 artış gösterdi ve 1.800 TL dolaylarına çıktı.

Kira fiyatları son dört yılda yüzde 55 arttı ve metrekaresi 7 TL’ye yükseldi.

Bir diğer hareketli nokta ise Çerkezköy oldu.

Burada da son üç yılda yüzde 38 artan konut fiyatlarının metrekareleri 1.500 TL'ye, kira fiyatları ise yüzde 25 artarak metrekaresi 6 TL’ye yükseldi. 2018’in ilk beş ayında Tekirdağ Süleymanpaşa'da 2 bin 409, Çorlu'da 2 bin 854, Çerkezköy’de ise 2 bin 734 konut satışı yapıldı.

 

Son dört yılda yüzde 56 artış

İlçe bazında en çok artış Şarköy'de oldu. 2017-2018 Mayıs dönemi karşılaştırıldığında Şarköy'deki imarlı arsaların değer artışı yüzde 53'ü buldu. Bu ilçeyi aynı dönemler arasında yüzde 45 oranındaki artışla Kapaklı ve yüzde 42 oranındaki artışla Çerkezköy izledi.

Endeksa.com'un güncel verilerine göre, Tekirdağ'da ortalama konut metrekare satış fiyatı 1.452 TL, ortalama konut fiyatı ise 167.000 TL olurken, konut yatırımının geri dönüş süresi 19 yıl. Yine aynı verilere göre, Tekirdağ'da konut fiyatları son dört yılda yüzde 56 artış göstermiş durumda. Önümüzdeki altı aylık dönemde konut fiyatlarının artış göstermeyeceği, aynı seviyede kalacağı öngörülüyor. Tekirdağ'da 1 + 1'den 6+1'e kadar pek çok farklı konut tipi var.

Endeksa verilerine göre, özellikle öğrenciler ve çalışan kesim tarafından tercih edilen 1 + 1'ler ortalama 112.000 TL, 2+1'ler 145.000 TL, 3+1'ler 196.000 TL ve 4+1'ler 259.000 TL'den alıcı buluyor.


Üniversiteye ilgi arttı

Tekirdağ emlak yatırımcısının yeni adresi oldu!

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) tarım, sanayi ve liman şehri olan Tekirdağ'da, 35 bine yakın öğrenci ile eğitim ve öğretim hayatına devam ediyor. "Üniversitemiz ilimize ve bölgemize zengin maddi olanaklar ve fırsatlar sunuyor" diyen Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Osman Şimşek, öğrencilerin üniversiteyi tercih etmelerinin sebeplerini şu sözlerle açıklıyor:

Kurulduğu günden bu yana gösterdiği başarılı performans ile Türkiye'nin en hızlı gelişen üniversitelerinden biri olduk. Kara, hava, deniz ve demiryolu gibi ulaşım olanaklarının kesişim noktasında oluşu ve İstanbul'a yakınlığı nedeniyle tercih ediliyor. Çorlu Havaalanının yapılmasının akademisyen ve misafirler için büyük avantaj sağlayacağına inanıyoruz."

Üniversitenin gelişim göstermesini sağlayacak farklı projeler de mevcut. Bunlardan biri, Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun (KYK) kampüs yakınında kendi arazisine 750 kişilik yurt binası yapacak olması. Şimşek, diğer projeler hakkında ise şu bilgileri veriyor:

"Ziraat Çiftlik Projesi ile bölge tarımı için çiftçilerimize hizmet verecek bir uygulama ve araştırma merkezi kuracağız. Ziraat Çiftlik'te Süt Akademisi Projesi'ni de hayata geçireceğiz. Trakya Tohumluk Vadisi Projesiyle üniversite, kamu ve özel sektörün ortak işbirliği halinde çalışacağı tohumculuk endüstrisi oluşturacağız. Veteriner Fakültesi için bir uygulama ve araştırma merkezimiz olacak. Hayvan hastanesi bittiğinde, bölge çiftçisine ve hayvancılığına hizmet verecek."

Çorlu Mühendislik Fakültesi, bölge sanayisine ivme kazandıracak çalışmalar yürütüyor. İşbaşı staj imkanları ile ülke sanayisinin ihtiyacı olan nitelikli ara elemanı yetiştiren üniversitenin teknokenti bünyesinde yürütülen Ar-Ge faaliyetleri ile ülke ve bölge sanayisine öncülük ediyor.


1+1'ler 120 bin TL'den başlıyor

Son birkaç yıl göçlerin artış yaşandığı Tekirdağ ve çevresinde markalı konut projeleri hızla büyüyor. Konut yatırımlarının odaklandığı bölgeler arasında aynı zamanda sanayi ve endüstri yatırımlarıyla dikkat çeken Çorlu, Çerkezköy, Kapaklı ve Saray ilçeleri yer alıyor. Ayrıca yatırım yapılabilecek ilçeler arasında Süleymanpaşa ve Kumbağ'da, ilginin yüksek olduğu bölgelerden bazıları.

 

Tekirdağ emlak yatırımcısının yeni adresi oldu!

 

"İstanbul ve Trakya bölgeleri, her zaman nitelikli yatırımın ilk adreslerinden biri olmuştur" diyen Gayrimenkul Yatırım Uzmanı Burçin Şahindur, Tekirdağ bölgesine neden yatırım yapılması gerektiğini şu sözlerle açıklıyor:

"Marmara Bölgesi, Kocaeli, Sakarya ve Yalova gibi şehirler yatırımda daha fazla ön planda yer alıyor. Fiyatların belirli bölgelerde yükselmesi yeni yerlerin keşfedilmesini sağladı. Bu durumdan dolayı da yatırımcılar daha uygun maliyetli yeni adresler aramaya başladı. Gerek İstanbul'a yakınlığı, gerekse konumun sağladığı avantajlar sayesinde Tekirdağ bu ihtiyaçlara cevap veriyor."

Yatırımcıların odak noktası olan bölgede kira ve satın alma oranlarında artış yaşandığını söylemek mümkün. Şahindur'a göre, bu oran son yıllarda yüzde 35 yükseldi. Geçmiş yıllarda 80 bin TL'ye satılan 1 + 1 konutların artık 120 bin ile 150 bin TL arasında satışa sunulduğunu söylüyor. Şahindur, sektörün gösterdiği büyümeye bağlı olarak artışların devam edeceği kanaatinde. Tekirdağ'da yer seçimi yapacak yatırımcılar için Şahindur, çeşitli tavsiyelerde bulunuyor. Şahindur, konut yatırımı yapacaklar için şu bilgileri veriyor:

"Deniz ve kara ulaşım avantajlarının iyi hesaplanması gerekiyor. Sadece maliyet uygunluğuna bakılarak yatırım yapılmamalı. Maliyetin ulaşım ve diğer faktörlerle artıp artmayacağı doğru hesaplanmalı. Bölgedeki imar planındaki gelişim iyi incelenmeli. Tekirdağ özellikle uzun vadeli yatırım yapanların kazançlı çıkması için ideal bir yer."


Emekli kenti

Tekirdağ tam bir emekli kenti. Barbaros ve Kumbağ mahalleleri turizm yönünden hareketli. Merkez ve merkeze bağlı mahallelerde 2015 yılında metrekaresi 10 TL'den satılan tarım arazilerinin fiyatları, 2016 yılında 15 TL, 2017 yılında 18 TL, 2018 yılında 25 TL'ye kadar çıktı.

Arsa fiyatları merkezde, özellikle de şehrin doğu kısmında yükseldi. Bu nedenle markalı konut üreticilerinin cazibe merkezi haline gelen şehrin doğusunda arsa bulmak imkansız hale geldi.
2015'te bölgedeki konut imarlı arsaların metrekaresi 750 TL iken, 2018 itibariyle bu rakam 2.000 ila 3.000 TL arasında değişiyor. Barbaros ve Kumbağ mahallerinde de fiyatlar aynı durumda. Kat karşılığı inşaat yapımında yüzde 50'nin altında arsa bulmanın imkansız olduğu belirtiliyor. Bu iki mahallede inşa edilen konutların metrekare bazında satış fiyatları 2.500 ila 3.000 TL arasında değişiyor.

 

Tarım arazileri tercih ediliyor

Şarköy ilçesinde zeytinlik ve bağ yerleri revaçta, 2015'te metrekaresi 15 TL, 2016'da 20 TL, 2017'de 25 TL olan zeytinlik ve bağların 2018 yılı değerleri 40 ila 50 TL arasında değişiyor. Yine Şarköy'de 2015'te metrekaresi 400 TL'den satılan konut imarlı arsaların fiyatları, 2016'da 750 TL, 2017'de 1.000 TL'ye kadar yükseldi. Bu arsaların bugünkü fiyatları ise 1.200 ila 1.500 TL arasında değişiyor.

Malkara, Hayrabolu, Muratlı ilçeleri ele alındığında bu üç ilçenin tarım açısından cazibesini koruduğu ancak, yapılaşma yönünden gelişemedikleri, gençlerin Çorlu ve Çerkezköy'e göç ederek, buralardaki fabrikalarda çalıştıkları ifade ediliyor. Bu üç ilçede tarım arazileri metrekare bazında 2015'te 5 TL, 2016'da 6 TL, 2017'de 8 TL, 2018'de ise 10 TL'den işlem görüyor. Bu üç ilçedeki konut imarlı arsaların metrekare fiyatları ise 2015'de 350 TL, 2016'da 400 TL, 2017'de 750 TL, 2018'de ise 1.000 TL'ye kadar çıktı.

 

Marmara Ereğlisi yazlık bölgesi

Deniz kenarı ilçesi olan Marmara Ereğlisi'nin nüfusu yazın artış gösteriyor. Bölge, gayrimenkul yatırımı açısından Sultanköy ve Yeniçiftlik mahalleleri ile birlikte değerlendiriliyor. Buralarda 2015'te metrekaresi 10 TL olan tarım arazilerinin bugünkü fiyatı 30 TL'ye çıkmış durumda. Bu bölgelerde üç yıl önce Marmara Ereğlisi metrekare bazında 400 TL olan imarlı arsaların ise bugünkü fiyatı 1.000 TL civarında.

Bölgede konut geliştiren firmalar, genelde sahil siteleri kurmayı ön planda tutuyor. Bu sitelerin metrekare fiyatları 2.500 TL'den başlıyor. Bunun yanında Marmara Ereğlisi merkezinde kat karşılığı veya satılık arsa bulmak oldukça zor. Bunun nedeni bölgenin sit alanı olması.

 

Ergene cazibe merkezi oldu

Yeni oluşan Ergene ilçesi ise tam bir cazibe merkezi. Organize Sanayi Bölgesi, Avrupa Serbest Bölgesi ve Deri OSB bu ilçe sınırları içerisinde yer alıyor. Bu özelliğinden dolayı ilçe göç alıyor. Bölgede üç yıl önce metrekaresi 7 ila 8 TL arasında olan tarım arazilerinin bugünkü fiyatı 20 TL'den işlem görürken, yine üç yıl önce metrekaresi 300 TL olan konut imarlı arsalar şu an 1.000 TL'den satılıyor. Bölgedeki sanayi arsalarının fiyatında ise 2015 ile 2018 arasında hiçbir değişiklik olmadı. Çünkü satışlar dolar üzerinden yapılıyor. Bu arsaların metrekare fiyatları 100 ila 150 dolar arasında değişiyor. Bölgedeki konut imarlı arsalar, yüzde 30 ila 40 arası kat karşılığı alınıyor ve bu konutların da metrekaresi 1.500 ila 2.000 TL' den satılıyor.

 

Fabrikalarını Kapaklı'ya kaptırdı

Çerkezköy ilçesi ise mevcut sanayi tesislerinin çoğunu yeni oluşan Kapaklı ilçesine kaptırdı. Bölgede 2015'te metrekaresi 5 TL'den satılan tarım arazileri bugün 15 ila 20 TL arasında alıcı buluyor. Metrekaresi üç yıl önce 750 TL olan konut imarlı arsaların bugünkü fiyatları ise 1.500 ila 2.000 TL arasında değişiyor. Sanayi arsaları ise değişime uğramadan metrekaresi 100 ila 150 dolar arasında alıcı buluyor. Kapaklı ise bölgede en çok gelişen, çok göç alan ve çok hızlı büyüyen ilçelerin başında geliyor. Öyle ki ilçenin nüfusu Çerkezköy'ü geçip, Çorlu ile yarışır hale geldi.

2015'te metrekaresi 5 TL'den satılan tarım arazileri, 2018'de 20 ila 30 TL arasında alıcı bulmaya başladı. Üç yıl önce, metrekare bazında 400 TL'den satılan konut imarlı arsaların bugünkü fiyatı 1.200 ila 1.500 TL seviyelerine yükselmiş durumda.

İlçede, şu sıralar birçok konut projesinin yapımı devam ediyor. İnşaat firmaları yüzde 40 ila 50 arası kat karşılığı aldıkları arsalara yaptıkları konutların metrekaresini 1.800 ila 2.000 TL arasında satıyorlar. Sanayi arsaları ise her bölgede olduğu gibi fiyat değişikliğine uğramadan metrekare bazında 100 ila 150 dolardan alıcı buluyor.

 

Saray, çiftlik evi bölgesi

Saray ilçesi sanayinin çok az olduğu bir bölge. Bölge bu nedenle dışarıdan fazla göç almıyor ancak, yatırımcıların tarım alanlarına yoğun talebi olduğu ifade ediliyor. Üç yıl önce metrekaresi 7- 8 TL'den işlem gören tarım arazileri halen 20 TL civarında alıcı buluyor. Yine 2015 yılında metrekaresi 600 TL olan konut imarlı arsaların şu anki fiyatları 1.200 ila 1.500 TL arasında değişiyor.

Sanayi arsaların ise metrekaresi 100 ila 150 dolardan alıcı buluyor. Ayrıca Saray ilçesinin Güngörmez ve Beyazköy mahalleleri temiz havası ve doğasıyla ayrı bir cazibe merkezi. Bu iki bölgeye son dönemde çiftlik evleri kuruluyor. 2015'te dönümü 50.000 TL olan çiftlik arazilerinin bugünkü fiyatı 100.000 TL'ye kadar yükselmiş durumda.
 


Geri Dön