02 / 05 / 2024

Tekirdağ'ın Barbaros Beldesi'nde arkeolojik kazı çalışması yapılıyor!

Tekirdağ'ın Barbaros Beldesi'nde arkeolojik kazı çalışması yapılıyor!

Şehir İstanbul'un fethinden sonra tamamen Osmanlı hâkimiyetine girdi. Tekirdağ Müze Müdürlüğü tarafından bazı dönemlerde bu bölgede yapılan kazı çalışmaları sırasında çıkarılan eserler Tekirdağ Müzesi'nde sergileniyor...



TEKİRDAĞ'ın Barbaros Beldesi'nde eski adıyla Bizans İmparatorluğundan kalan "Bizanthe" bölgesinde yapımına devam edilen ve dünyanın ikinci büyük konteyner limanından biri olması planlanan Asyaport için yaklaşık 40 bin metrekarelik alan kamulaştırıldı. Ancak, kamulaştırılan arazilerin büyük kısmı Bizans İmparatorluğu döneminden kalma "Bizanthe" antik kenti sınırları içinde kalıyor. Asyaport, kamulaştırılan arazilere gümrük binası, otoparklar ve yol yapmak istiyor. Ancak bölgenin 3. derece sit alanı olması nedeniyle Anıtlar Kurulunun inşaat izni vermesi gerekiyor. 


Kaynaklara göre İ.Ö. 6- yüzyılda Propontis (Marmara) Denizi'nin kuzey kıyılarında, Samoslu kolonilerce kurulmuş Bizanthe adıyla anılan bir kentin varlığı bilinmekteydi. Antik dönemde küçük bir sahil kenti olan Bizanthe'nin adı sonradan Panion ve Panidos olarak değişti. MS 395 yılında Bizans İmparatorluğu sınırları içinde kalan şehir İstanbul'un fethinden sonra tamamen Osmanlı hâkimiyetine girdi. Tekirdağ Müze Müdürlüğü tarafından bazı dönemlerde bu bölgede yapılan kazı çalışmaları sırasında çıkarılan eserler Tekirdağ Müzesi'nde sergileniyor. 


Limanın inşaat çalışmaları son hızla devam ederken, Anıtlar Kurulu'nun kararıyla Tekirdağ Müze Müdürlüğü tarafından arazinin her metrekaresi arkeologlar eşliğinde işçiler tarafından kazılıyor. Kazılar sırasında tarihi kalıntılar da bulunuyor. Liman için kamulaştırılan sit alanında Bizans dönemine ait küp ve su kanallarının yanı sıra dev bir duvara da rastlandı. Kazı çalışmaları sonucunda bulunan eser ve kalıntıların arkeologlar tarafından incelenmesinin ardından Anıtlar Kurulu hazırlayacağı raporla bölgede inşaat iznine karar verecek. 


Güngör KARAKUŞ/ Habertürk Gazetesi 


Geri Dön