28 / 04 / 2024

Teknik Yapı, 2011'de 6 bin konutla 1,5 milyar lira hedefliyor

Teknik Yapı, 2011'de 6 bin konutla 1,5 milyar lira hedefliyor

Teknik Yapı, 2011 yılında yaklaşık 6 bin konut yaparak 1,5 milyar liralık ekonomik değer yaratmayı hedefliyor.  Umut Durbakayım, konut sektörünün 2011’de rotasında zorlu dönemler yaşanacağı öngörüs&u



Teknik Yapı Holding Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, yaptığı yazılı açıklamada, konut sektörünün 2011’de rotasında zorlu dönemler yaşanacağı öngörüsünde bulunarak, deneyimli ve markalı firmaların fazla sarsılmadan hedefine ulaşacağını belirtti.         2011 hedefine başarıyla ulaşacak markalardan birinin Teknik Yapı olacağını vurgulayan Durbakayım, 2011’de yaklaşık 6 bin konut yaparak 1,5 milyar liralık ekonomik değer yaratmayı hedeflediklerini kaydetti.

Konut satışlarında fiyat, faiz ve markanın yanı sıra düşük aidatların belirleyici rol oynayacağı, gelecek yıl cari açığın büyümesi, genel seçim ve uluslararası mali krizde çıkabilecek ikinci dalganın konut sektörünün önüne çıkabilecek engeller olduğuna dikkati çeken Durbakayım, "Genel ekonomiyi ve ekonominin dinamosu olan gayrimenkul sektörünü direkt etkileyebilecek bu engeller, sektörümüzde genele yayılan bir durgunluk yaratacak gibi görünüyor. Ancak geçtiğimiz son 3 yılda olduğu gibi yatırımlarına ara vermeden devam eden markalar, yeni projelerini pazara sunacaktır" yorumunu yaptı.

Gelecek yılı etkisi altına alacak kısa vadeli daralmaların siyasi ve ekonomik gelişmelere bağlı olarak yaşanacağının altını çizen Durbakayım, gayrimenkul sektöründeki sıkıntının en fazla hissedileceği dönemin yıl ortasına denk düşeceğini öngördü.

Genel seçimler ile yaz tatilinin birleşmesinin 2011 yılı üçüncü çeyreğinde büyüme açısından eksi sonuçlar ortaya koyacağına işaret eden Durbakayım, bu daralmanın, istikrarlı büyüyen ve kendini kabul ettirmiş inşaat firmalarının özellikle yılın ilk çeyreği ile yılın ikinci yarısından sonra devreye alacağı yeni projelerle pozitife dönmesini beklediğini vurguladı.

Konut sektöründe yıl sonunda en azından tek haneli bir büyüme gerçekleşeceğini tahmin ettiğini dile getiren Durbakayım, "Diğer taraftan, 2011’deki konut fiyatlarının hiçbir zaman durmayacağını, sürekli artacağını söylemek yanlış olmaz. Her zaman olduğu gibi sınırlı arsa ham maddesine bağlı olarak konut fiyatları artış gösterecektir" değerlendirmesinde bulundu.

TUZLA’DA 1 MİLYAR LİRA BÜYÜKLÜĞÜNDE PROJE

Umut Durbakayım, Teknik Yapı’nın faaliyetlerine değinirken de son yıllarda rutin hale gelen yıllık ortalama 1.500 yeni konut arzını 2011 yılında en az yüzde 30 artırarak 2.000 yeni konutun temelini atmayı hedeflediklerini, bu hedefe ulaşmak için arsa stokunun bir kısmı için sözleşme imzalandığını, gündemde olan diğer projelerden biri olan Tuzla ihalesinin sonuçlanmasıyla büyüme
 hedefinin yüzde 150’ye yükseltildiğini bildirdi. Genel olarak Kartal, Samandıra, Tuzla ve Maltepe’de oluşturulacak arsa stoku üzerinde konut ve rezidans ağırlıklı projelere ağırlık verileceğini ifade eden Durbakayım, satın alma işlemini gerçekleştirdikleri arsaların ilki üzerinde yükselecek olan yaklaşık 500 konuttan oluşan projeyi mart veya nisan ayında hayata geçirmeyi düşündüklerini belirtti.

 2011’deki ikinci projelerinin ise Tuzla’da yer alan toplam 300 bin 566 metrekarelik arsa üzerinde gerçekleşeceğini, projeyi Emlak GYO ile yapacakları hasılat paylaşım modeline bağlı kalarak hayata geçireceklerini kaydeden Durbakayım, Tuzla’nın konumuna uygun, ekonomik değerleri ön planda tutan yaklaşık 5 bin 500 konuttan oluşan mini bir şehir yapacaklarını, proje büyüklüğünün
 yaklaşık 1 milyar lira büyüklüğünde olmasını öngördüklerini bildirdi.
AA

Basında yer alan diğer haberler:

Tuzla’da arsayı alınca planları 6 bin konuta taşıdı
2011 yılında yaklaşık 6 bin  konut yaparak 1.5 milyar liralık ekonomik değer yaratmayı hedefleyen Teknik Yapı, Tuzla’da Emlak Konut GYO ile hasılat paylaşımı ile 300 bin metrekarelik arsaya 5 bin 500 konut yapacak. Yeni Tuzla arsaları ile yıllık bin 500-2 bin konutluk üretim marjlarını 6 bin konuta taşıdıklarını dile getiren Teknik Yapı Holding Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, “Proje büyüklüğünün yaklaşık 1 milyar TL olmasını öngörüyoruz” dedi.

Kartal, yeni Ataşehir olma yolunda
Genel olarak Kartal, Samandıra, Tuzla ve Maltepe’de oluşturulacak arsa stoku üzerinde konut ve rezidans ağırlıklı projelere ağırlık verileceğini ifade eden Durbakayım, satın alma işlemini gerçekleştirdikleri arsaların ilki üzerinde yükselecek olan yaklaşık 500 konuttan oluşan projeyi mart veya nisan ayında hayata geçirmeyi düşündüklerini belirtti. 

Geçtiğimi yıl hakkında da kısa bir açıklama yapan Durbakayım, “2010’da 400 milyon TL’lik bir yatırım büyüklüğü öngörmüştük. Bunu Deluxia Palace, Deluxia Suites, Upcity Residence, Evora ve Kadıköy’deki iki butik projemizle tam olarak tutturduk. Verilere bakarak 2011 yılında yüzde 25-30 büyüyeceğimizi söyleyebiliriz. Buna bağlı olarak 2011’deki yatırım büyüklüğümüz için 600 milyon TL'lik bir yatırım büyüklüğü hedefi koyduk ”diye konuştu

Seçimler ana etken olacak
Gelecek yıl cari açığın büyümesi, genel seçim ve uluslararası mali krizde çıkabilecek ikinci dalgaya ek olarak Türkiye’de genel ekonomiyi ve ekonominin dinamosu olan gayrimenkul sektörünü direkt etkileyebilecek engel olarak genel seçimleri gösteren Durbakayım, “Gelecek yılı etkisi altına alacak kısa vadeli daralmaların siyasi ve ekonomik gelişmelere bağlı olarak yaşanacak. Genel seçimler ile yaz tatilinin birleşmesi nedeniyle 2011 yılının üçüncü çeyreği, büyüme açısından eksi sonuçlar ortaya koyacak. Ancak bu daralma, yılın ikinci yarısından sonra devreye konacak yeni projelerle pozitife dönecek. Konut satışlarında fiyat, faiz ve markanın yanında düşük aidatlar belirleyici rol oynayacak” dedi.

 


Geri Dön