10 / 01 / 2025

Teknokent projesi yanıt bekliyor!

Teknokent projesi yanıt bekliyor!

İZTEKGEB'in çalışma grubu oluşturulup, ana sözleşme çalışmalarına başlanmasını teklifine C.I.COM'dan 3 aydır resmi yanıt gelmedi



Sürece isyan eden İYTE Rektörü Prof. Dr. Zafer İlken, "Proje ortada öylece duruyor. Bekliyoruz ama neyi beklediğimizi bilmiyoruz" dedi

Fransız C.I.COM'un  İzmir  Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ile İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ne (İZTEKGEB) ait Urla'daki 17 bin dönüm alanda kuracağı teknokent projesinde beklenen yanıt bir türlü gelmiyor. İZTEKGEB'in çalışma grubu oluşturulup ana sözleşme çalışmalarına başlanmasını teklifine Fransızlardan 3 aydır resmi yanıt gelmezken, İZTEKGEB Yönetim Kurulu Başkanı ve İYTE Rektörü Prof.Dr. Zafer İlken, "Teknokent projesi ortada duruyor. Bekliyoruz ama neyi beklediğimizi bilmiyoruz. Top hala Fransızlar'da" dedi.

15 BİN DÖNÜM ALAN
C.I.COM'un 32 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle ve yaklaşık 4 milyar dolar yatırımla kurmak istediği teknokent için sunduğu yeni öneri ve hazırlanan detaylı planlar, geçtiğimiz yıl İZTEKGEB yönetimi tarafından prensipte kabul edildi. Daha sonra Fransızlar, İZTEKGEB'e ait 2 bin 184 dönüm alanın yanı sıra, üniversiteye ait 15 bin dönüm alanın da projeye dahil edilmesini istedi. 2 ay önce toplanan üniversite yönetimi bu teklife de olumlu yanıt verdi.
Ancak Fransızların bu süre içinde herhangi bir resmi cevap göndermediğini, görüşmelerin sadece bir kaç bilgisayar mesajı düzeyinde kaldığını belirten Zafer İlken, "Bundan sonra her iki tarafın katılımıyla bir çalışma grubu oluşturulacak. Ancak bir yanıt gelmediği için ortada duruyor. 1.5 yıl önce C.I.COM, Türkiye'de bir şirket kuracaktı. Bu şirket de kurulmadı. Bizim ne yapmamız gerekiyor? Bilmiyoruz. Sadece bekliyoruz" diye konuştu.

GÖRÜŞME SÜRÜYOR
C.I.COM ile Türkiye'de ortak şirket kurmaya hazırlanan işadamları da beklemede. Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Cemal Elmasoğlu, "Sürekli görüşmeler yapıyoruz. İstediğimiz bazı ek belgeler ve detaylı çalışmalar oldu. Ayrıca çok net olarak ek fizibilite raporları ve rakamlar da talep ettik. Bu belgeleri İzmir'de potansiyel ortaklarımıza sunacağız. Ortaklıktan önce kurulacak yapı, net şekilde ortaya konulmalı. Bunun için C.I.COM yetkililerinin Türkiye'ye gelip üniversite, İZTEKGEB ve bizle yüzyüze konuşmaları gerekiyor" dedi. Kurulacak şirkete Ege Bölgesi'nin kanaat önderlerini, önde gelen işadamlarını, teknoloji alanında çalışan kişi ve kurumları almayı planladıklarını ifade eden Elmasoğlu, Fransızlar ile yaptıkları iyi niyet sözleşmesine göre şirkette İzmirlilerin payının yüzde 25 olacağını hatırlattı.

Şimdi ne yapılacak?
Yap-işlet-devret modeline ilişkin çalışma grubu kurulup ana sözleşme hazırlanacak. Ana sözleşmenin yasa, yönetmelik ve imar planına uygun şekilde hazırlanması gerekiyor. İki şirket arasındaki protokol de sözleşmeden sonra yürürlüğe girecek. İZTEKGEB ile Fransız şirket arasında imzalanacak anlaşmaya göre ilk 2 yıl Fransız C.I.COM, İZTEKGEB'e ve üniversiteye ödeme yapmayacak. 3. yıldan itibaren karın yüzde 12.5'i, 8. yıldan itibaren de yüzde 25'i kar payı olarak verilecek.

Teknokent süreci nereden nereye geldi?
* İlk görüşme 2007'de gerçekleşti.
* 2008 Eylül'de İZTEKGEB ile Fransızlar anlaşma imzaladı.
* Ancak, Fransızların sunduğu proje yeterli bulunmadı.
* C.I.COM, detaylı bir proje hazırladı.
* Fransız şirket 15 bin dönüm alan daha istedi.
* Bu isteğe ve projeye prensipte "evet" dendi.
* Şimdi çalışma grubu için Fransızlardan yanıt bekleniyor.
Yeni Asır/Sinan Doğan

Geri Dön