02 / 05 / 2024

Teknosa 7 ülkede mağaza açacak

Teknosa 7 ülkede mağaza açacak

İlk yurtdışı deneyimi olumsuzlukla sonuçlanan Teknosa yılmadı. Suriye, Bulgaristan ve Azerbaycan da dahil yedi ülkeye mağaza açma kararı aldı



Romanya'daki mağazasını kapatan ama yurtdışına açılma hedefinden vazgeçmeyen Teknosa, krizin hafiflemesiyle birlikte aralarında yine Romanya, Bulgaristan, Azerbaycan ve Suriye'nin olduğu yedi ülkede mağaza açmak için araştırmalarına başladı.
Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane, "Krizin hafiflemesini bekliyoruz, ardından yurtdışına açılacağız. Ama önceliğimiz evimizi sağlam tutmak, temel sağlam olsun. Gökdeleni sonra çıkarız" dedi.

`Her ilde olacağız'
Her şeye rağmen Romanya'dan vazgeçmeyeceklerini belirten Nane, "Romanya, Bulgaristan, Azerbaycan, Suriye ilk hedeflediğimiz pazarlar. Bunun dışında Bulgaristan, Bosna Hersek, Arnavutluk, Hırvatistan, Makedonya girmek istediğimiz potansiyel pazarlar" diye konuştu
Yılın ilk beş ayında yedi mağaza açtıklarını ve bu yıl için hedefledikleri 15 bin metrekarelik planın yarısını hayata geçirmiş olduklarını dile getiren Nane, "Yılın kalan döneminde de 7 bin 500 metrekareyi açarız. Ancak planlarımız AVM'lerin açılış tarihleriyle de değişebiliyor" dedi.
Üç yıl içinde nerede olacaklarını şimdiden belirlediklerine dikkat çeken Nane, "Yıl sonuna kadar Türkiye'nin her ilinde olabiliriz. Bu tamamen uygun yer bulmamızla alakalı. Sürekli yer bakıyoruz" dedi.

`Satın alma da olabilir'
Her türlü satın almaya açık olduklarını kaydeden Nane, "Gücümüz var. Aktif olarak satın alma için araştırma yapmıyoruz ama fırsat çıkarsa değerlendiririz. Stratejik ortak arayışımız devam ediyor" dedi. Türkiye'deki ilk mağazasını İzmir'de açmaya hazırlanan Best Buy ile herhangi bir görüşmelerinin olmadığını belirtti.
Nane, "Best Buy'ın bizi almak için çok para yatırması gerekiyor. Bu  sıkıntı ortamınd zor" diye konuştu.

İndirimler moral oldu, satışlar yüzde 30 arttı
ÖTV ve KDV indirimlerinin satışları yüzde 25 - 30 artırdığın belirten Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane şöyle konuştu:
"Buna sektörün çok ihtiyacı vardı. Çünkü 15 Eylül'den itibaren kriz nedeniyle içe kapanmalar olmuştu. İndirimler moral oldu. Özellikle tüketicinin moralindeki artışla birlikte Anadolu'daki satışlarda daha fazla bir yükseliş oldu." (Milliyet)

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Teknosa büyümeye devam ediyor

Türkiye'de teknoloji perakendeciliğinde hizmet veren ilk mağaza zinciri olan Teknosa, sektörün küçülmesine rağmen büyümeye ve yeni istihdam yaratmaya devam ediyor. Teknosa Perakende Satış Direktörü Bülent Gürcan yaptığı açıklamada, Teknosa'nın Güneydoğu Anadolu'da en büyük mağazasını Gaziantep'te açtığını ve kentteki mağaza sayısının 5'e çıktığını anımsatarak, buradaki
satışlardan çok memnun olduklarını ifade etti.

Gürcan, "Bu bizim 224. mağazamız oldu. 2009 yılında şu ana kadar ülke genelinde 9 mağaza açtık. 2008 yılını 70 bin metre kare satış alanıyla kapattık.

Bu sene amacımız 15 bin metre kare daha ekleyip, 85 bin metre kareye çıkmak" dedi.

Sektörün geçen yıl yüzde 12 küçüldüğünü belirten Bülent Gürcan, şunları kaydetti: "Biz ise yüzde 12 büyüdük, dolayısıyla yüzde 24 büyümüş oluyoruz.

Sektörün küçülmesine rağmen büyüdük, gururluyuz. Kriz olmasaydı daha fazla ciro yapacaktık ama şu anda iyi gidiyoruz. Özellikle KDV, ÖTV indirimi bizi çok canlandırdı. Ocak, şubat ve mart ayını da iyi geçirdik. Türkiye'de mağazalarda ISO 9001:2000 kalite belgesine sahip olan tek perakendeci biziz. Süreçlerimizi
düzelttik. Rekabet bize yaradı ve şu anda rakibin olduğu yerde bizim cirolarımız arttı."

"FİYATLARIMIZI İNDİRMEDİK, PERSONEL ÇIKARMADIK"
Kriz döneminde nasıl büyüdüklerini açıklarken Gürcan, "Fiyatlarımızı düzeltecek ya da indirecek bir ihtiyaç olmadı hiç, dönemsel kampanyalarımızı, kur dalgalandığı zaman kur sabitlemesi yaptık. Fiyattan ziyade müşterilerimize verdiğimiz bir Sabancı güvencesi var, o çok önemli. Personelimizle fark yaratıyoruz, daha iyi hizmet ve daha iyi satış sonrası hizmet veriyoruz" dedi.

Başlamadan önce krizin geleceğini tahmin ettiklerini, mağazalarında kira indirimi talep ettiklerini ve çok iyi performans göstermeyen bir grup mağazalarını kapattıklarını anlatan Gürcan, mağaza kapatmalarına rağmen geçen yıl mevcut satış alanlarına 20 bin metre kare ilave ettiklerine dikkati çekti.

Gürcan, "Teknosa bu yıla çok hazırlıklı girdi. Kriz başlayınca hiç personel çıkarmadı. Geçen seneden süreçlerimizi iyileştirdiğimiz için sadeleşmiştik, bu sene de personel çıkarma ihtiyacı olmadı. Şu anda 3 bini
geçtik, sene içinde 1000 kişi yeni istihdam gelecek" dedi.

"FIRSAT YILI"
Bülent Gürcan, 2009 yılki büyümelerine ilişkin değişik senaryolar  hazırladıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Geçen yıl çok agresif büyüdük. 2008'de ciromuz 1,1 milyar lira civarında oldu. Bu yıl elimizde bir sürü senaryo var, çok agresif de orta da biraz kötümser de var. Aslında önümüzü çok net göremiyoruz. Her olasılığa hazırız
ama bu yıl biraz fırsat yılı. Anadolu'da bir sürü dükkanlar boşalıyor, dükkanın boşalması kirasının düşmesi demek. Bunları değerlendirip mağaza açmaya, büyümeye devam edeceğiz. Ocak, şubat ve martta yine büyüdük. En agresif senaryomuz olmayacak ama muhtemelen orta senaryo olacak, gidişat böyle devam ederse yüzde 10-15 büyüyeceğiz." Sektörün küçüleceğini tahmin etmediklerini kaydeden Gürcan, sektördeki bayilerin eski güçlerini kaybettiklerini, yerlerini ise organize perakendecileri aldığını ifade etti. Gürcan, "Organize perakende büyüyor ama klasik perakende biraz küçülecek gibi duruyor" dedi.

Teknosa'dan 1.1 milyar TL ciro

Teknoloji perakendecisi Teknosa, krizde sektörün küçülmesine rağmen büyümeye ve yeni istihdam yaratmaya devam edecek. Teknosa Perakende Satış Direktörü Bülent Gürcan, Teknosa'nın Güneydoğu Anadolu'da en büyük mağazasını Gaziantep'te açtığını ve kentteki mağaza sayısının 5'e çıktığını anımsatarak, buradaki satışlardan çok memnun olduklarını ifade etti. Gürcan, "Bu bizim 224'üncü mağazamız oldu. 2009'da ülke genelinde 9 mağaza açtık. 2008 yılını 70 bin metre kare satış alanıyla kapattık. Bu sene amacımız 15 bin metre kare daha ekleyip, 85 bin metre kareye çıkmak" dedi. Sektörün geçen yıl yüzde 12 küçüldüğünü belirten Gürcan, şunları kaydetti: "Biz sektörün küçülmesine rağmen büyüdük. Kriz olmasaydı daha fazla ciro yapacaktık ama şu anda da iyi gidiyoruz. Özellikle KDV, ÖTV indirimi bizi çok canlandırdı. Teknosa bu yıla çok hazırlıklı girdi. Şu anda 3 bin kişilik istihdamımız var ve yıl içinde 1000 kişi daha istihdam edilecek. 2008'de ciromuz 1.1 milyar lira civarında oldu. Böyle gidersek yüzde 10-15 büyüyeceğiz." (Hürriyet)


Geri Dön