28 / 04 / 2024

TEMA'dan tarım arazilerine sahip çıkma kampanyası!

TEMA'dan tarım arazilerine sahip çıkma kampanyası!

Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Bayer, TEMA'nın tarım arazilerine sahip çıkma konusunu aldı. Bayer yazısında iki kampanyanın aynı anda yürütüldüğüne değinerek TEMA'nın gönderdiği bilgi notlarına yer veriyor...



Yalçın Bayer'in TEMA'dan tarım azarilerine sahip çıkma kampanyası hakkındaki yazısı...

TEMA Vakfı, 2B mücadelesini 2008den beri sürdürüyor. TEMAnın Aralık 2010dan beri sürdürdüğü bir başka kampanyası ise Ülkemizdeki Tarım Arazilerine Birlikte Sahip Çıkıyoruz başlığını taşıyor. İki kampanya ayrı ayrı yürütülüyor.


TEMA bu konuda gönderdiği bilgi notunda şöyle diyor:
Türkiye, toprak zengini bir ülke değil. Aksine topraklarının ancak üçte biri tarımsal amaçlakullanılabilir nitelik taşıyor. Bunun da % 15i verimli diye nitelendirilebilir. Böyle bir ülkedesanayinin, yerleşmenin, turizmin, ulaşımın, enerjinin, kısacası tarım dışı sektörlerinkonumlanacağı, % 85lik bir arazi dururken, ne yazık ki amaç dışı tarım arazisi kullanımı büyükölçüde verimli tarım arazilerinde gerçekleşiyor. Verimli tarım arazilerimiz, amaç dışı kullanımlar,zararlı madencilik çalışmaları ve doğayı tahrip eden HESler gibi pek çok tehlike altında. İşte tüm bunlara dikkat çekmek amacıyla Aralık 2010da Ülkemizdeki Tarım Arazilerine Birlikte SahipÇıkıyoruz kampanyamızı başlattık. Son 8 aydır devam eden kampanyamız ile sadece internetüzerinden 253.000 imza toplandı. Ayrıca Türkiye çapındaki TEMA temsilcileri ve gönüllülerinin desteğiyle çeşitli noktalarda 100.000 imza toplantı ve toplanmaya devam ediyor. Köşenizde verdiğiniz http://www2.tema.org.tr/temaimza  linki doğru ve oraya imza atan kişiler, TarımArazilerimize Sahip Çıkalım kampanyamıza destek vermiş olacaklar.

KARACANIN ÜZÜNTÜSÜ
Bu vesile ile TEMA Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, Anayasa Mahkemesi üyelerine bir yazıgöndererek, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununu değiştiren 5751 sayılı kanunhakkında açılmış bulunan iptal davasının reddine karar verilmesini derin bir üzüntü ile karşılamış...Reddedilen kanunla (Cargill Yasası) ülkemizin esasen yetersiz olan tarım arazilerinin korunmasınınçok daha zorlayacağını bildirmiş üyelere... Karaca, mektubu Yalovanı bir köyünde oturan bir TCvatandaşı olarak yaptığını da ekliyor.

Yalıçın Bayer/Hürriyet


Geri Dön