08 / 05 / 2024

Temaparka Avrupa Konutları ortak oldu!

Temaparka Avrupa Konutları ortak oldu!

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, geçtiğimiz ay gerçekleştirilen Temapark ihalesini kazanan Mesa-A&C Grubuna Avrupa Konutlarının yüzde 49 oranı ile ortak olduğunu açıkladı



TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, geçtiğimiz ay gerçekleştirilen Temapark ihalesini kazanan Mesa-A&C Grubuna Avrupa Konutlarının ortak olduğunu açıkladı. Daha önce yerli ve yabancı ortak arayışında oluklarını belirten ortaklığın sürpriz yerli ortağı Avrupa Konutları oldu. Avrupa Konutları burada Atakent 2 ile bin 108 konut  ve Atakent 3 ile 2 bin 300 konutluk iki projenin sahibi
Temaparkın Türkiyenin tarihinde gerçekleştirilen en dev projelerden birisi olduğunu kaydeden Bayraktar, Sadece fuar ve kongre merkezi İstanbuldaki mevcut iki fuar  merkezinin toplamından daha büyük olacak. Eğlence parkı, alışveriş merkezi, otel ve konutları dahil etmiyorum. Bunları dahil ettiğimizde çok dev bir kompleks ortaya çıkacak diye konuştu.

Mesa ve Avrupa Konutlarının kendi arasında anlaştığını hatırlatan Bayraktar, Gelin ile damat birbirini beğenmiş. Bize de nikahı kıymak düştü. Bu nikahı ben kıymak istiyordum. Geçtiğimiz hafta arkadaşlarımız benim yokluğumda Ankarada nikahı kıymış. Anlaşmayı onaylamışlar. İki tarafa da hayırlı olsun diyorum diye konuştu.

Ortaklıkta son durum yüzde kaç
Son durumda Mesa ve A&C toplamda yüzde 51 oranında büyük ortak olurken Avrupa Konutları'nın iki şirketi Artaş ve Öztaş yüzde 49 oranında hissedar.  Firma bazında dağılım gerçekleştirildiğinde ise Temaparka Mesa  yüzde 43, Artaş  yüzde 39, Öztaş  yüzde 10 ve A&C'de yüzde 8 oranında hisse sahibi oluyor.

Hayalden çekim merkezi doğuyor
TOKİ Bakanı Erdoğan Bayraktarın bir hayali ile başlayan, 15 yıl öncesine kadar Halkalı çöplüğü olarak kullanılan Temaparkın ihale edilen kesin yüzölçümü 1 milyon 429 bin metrekare. Uzun bir ihale sürecinden sonra Mesa Mesken ve Kantur-Akdaş İş Ortaklığı arazi üzerinde 1 milyar 885 milyon TLlik bir proje geliştireceğini taahhüt ederek ipi göğüslemişti. Projede ortaklık, arsa bedeli olarak bu  rakamın 405 milyon 275 bin TLsini TOKİye aktaracak. Bu rakamın yüzde 40ı peşin, geri kalan bölümü ise 5 yıl vadeli olarak ödenecek.

Halkalıda gerçekleştirilecek olan Tema Park ihalesini kazanan Mesa Mesken ve Kantur-Akdaş İş Ortaklığı, geçtiğimiz günlerde yaptıkları açıklamada yaklaşık 1500 dönüm arsa üzerinde başlıca fuar alanı, konut, tematik alan-eğlence merkezi, otel-kongre merkezleri ve AVMler olmak üzere 5 farklı konsept te bir yapılanmaya gideceklerini açıklamıştı. Sadece çöp arıtmak için 80 milyon dolar ayrılan projede yıllık 23 milyon insan hareketi hesaplanırken, projenin ulaşım planları için şirket şimdiden hem planlama hem de yerel yönetimlerle kontaklar kurulduğunu belirtmişti.

Bu zamana kadar yapılmayanı yapacak
İstanbula yakışır ve kenti farklı noktalara taşıyacak bir proje gerçekleştirmek için 40 yılın birikimini bu projeye aktarmak istediklerini belirten Mesa Mesken Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, projeyi farklı konseptlerin toplamı olarak değerlendirerek, Burası farklı anlayışlarda 5 konunun birleşti ği ve ayrıştığı bir yer olacak. Türkiyede az yapılan, hatta yapılmayan konuları ilk kez burada gerçekleştireceğiz. 1500 dönüm üzerinde net 500-600 bin metrekare inşaat yapacağız. Bu rakam brüt inşaat alanı olarak 900 bin metrekareye kadar çıkacak diye konuşmuştu.

4-5 bin kişi istihdam edilecek
Proje hakkında teknik bilgiler aktaran Mesa Mesken Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Ahmet Can Aynagöz  ise şu anda araştırma ve geliştirme safhasında olduklarını dile getirmişti. Kesin rakam vermekten kaçınan Aynagöz, bu sürecin 3-5 ay kadar daha süreceğini belirtmişti. İstanbulda ciddi bir AVM yatırım yapacaklarının altını çizen Aynagöz, İstanbulda ciddi bir fuar alanı açığı var. Teknolojinin geldiği son noktaları da ihtiva edecek şekilde fuar alanları gerçekleştirilecek. Projenin inşası 4-5 yıl kadar devam edecek ve 4-5 bin civarında insan istihdam edilecek diye konuşmuştu.

Projenin kendileri için tam bir olgunluk dönemi çalışması olacağını dile getiren Kantur-Akdaş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur ise, bu çalışmanın tam bir bilgi birikimi kullanımı olacağını altını çizmişti. İstanbula bir şeyler katmak, dönüşen kentte yıllık 23 milyon insanının hareketini sorunsuz olarak yönlendirebilmek için çalıştıkların kaydeden Kantur, Genel anlamda bizim bu projeyi gerçekleştirebilecek her türlü bilgi birikimimiz mevcut. Fakat fuar, eğlence merkezi ve kongre yapılanmaları doğrusu bizim pek üzerinde çalışmadığımız konular. Dolayısıyla buralarda dünyadan stratejik ortaklıklar alacağız diye konuşmuştu.
Yapılan araştırmalara göre İstanbulda 5 tane eğlence merkezine ihtiyaç bulunurken hiç eğlence merkezi yapılmadığına dikkat çeken Kantur, Eğlence merkezi dendiğinde tüm adresler doğrudan Amerikayı gösteriyor. Bizde Amerikalı firmalar ile temas halindeyiz diye konuşmuştu.

Çöp alanını temizlemek sorun değil
Alanın yaklaşık 15 yıl öncesine kadar çöp alanı olarak kullanıldığını hatırlatan Kantur, Bir arazinin çöplerini kaldırılarak orasını imara uygun hale getirilmesinde dünyada sayılı 2-3 firmadan birisiyiz. Burasının nasıl dönüştürüleceğinin bilgisi gibi, kullanılacak makineleri tasarlama ve üretme kabiliyetine de sahibiz. Bu konu bizim için asla sorun değil. Bütçede sadece bu konuya 80 milyon dolar gibi bir rakam ayırdık demişti.

İsim için yarışma yapılacak
Alana 3 bin konut yapmayı planlayan ortaklık, projenin ismi için birde yarışma düzenlemeyi planlıyor. Yabancı ve yerli firmalardan stratejik ortaklık ve proje teklifi geldiğini kaydeden ortaklığın verdiği bir başka bilgi de her hafta 3-5 yabancı firmadan teklif almak ve görüşme yaptıkları yönünde. Bir başka bilgi ise İstanbulu farklı yerlere taşıyacak olana bu projede bankaların yer almak için çok istekli davranmaları.

Dev konut projelerine komşu
Proje alanının komşuları ise İBB Lojistik Merkez ve İdari Tesis Alanı, Halkalı Altınşehir İstanbul Caddesi, batıda ise Bosphorus City konut alanı, hastane, askeri lojmanlar, Altınşehir Mezarlığı ve gençlik merkezi konutları. Ayrıca, Halkalı Atakent, Ispartakule, Ayazma, Başakşehir ve Bahçeşehir gibi konut projelerinin yoğun olarak yükseldiği lokasyonlar da projenin ilk etki alanı içinde kalıyor.


Geri Dön