28 / 04 / 2024

Tembel bürokrasi yabancı yatırımcının hevesini kırıyor!

 Tembel bürokrasi yabancı yatırımcının hevesini kırıyor!

Mütekabiliyet Yasası’nın çıkmasıyla yabancıya konut satışında sıkıntıların sonlanmadığını söyleyen Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, tembel bürokrasinin yabancının yatırım hevesini kırdığını söyledi…



Beylikdüzü’nde hayata geçirdiği Ay Işığı Vadi Evleri projesiyle dikkat çeken Demir İnşaat, bölgede Demir Romence projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Projelerinin Avrupa ülkeleri,  Rusya ve Ortadoğu’dan büyük ilgi gördüğüne dikkat çeken Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, yabancıya satış konusunda yasanın çıkmasına rağmen brokrasinin çok yavaş işlediğini ve bu da satışları etkilediğini vurguladı. 


Yabancının Beylikdüzü’ne ilgisi büyük

2012’de Mütekabiliyet Yasası’nın çıkması ile birlikte Beylikdüzü’nün yabancı akınına uğradığını belirten Demir, bölgedeki lüks konut fiyatlarının İstanbul’un merkezindeki projelerden 3-4 kat daha ucuz olduğunu ve bu nedenle yabancının ilgisini çektiğini belirtti. 


Brokrasi çok yavaş işliyor

Yasanın çıkmasıyla yabancıya satış konusunda sorunların tam olarak çözülmediğine dikkat çeken Demir, tapuda sürecin çok yavaş işlediğini ve bu tembel brokrasinin yabancı yatırımcının hevesini kırdığını vurguladı. Demir, “Mütekabileyet Yasası’nın çıkmasıyla yabancıya satış konusunda sorunlarımız tam olarak çözülmedi. Hala tapu verimlerinde brokrasi çok ağır işliyor. Bu da yabancı müşteriyi ister istemez firenliyor. Çünkü parasını verdiğinde en geç 1 hafta 10 içinde tapusunu almak istiyor. Bir yabancı buraya gelip 1 ay ya da 2 ay kalıyor. Sen paranı ver tapunu 6 ay sonra gel al dediğinde ister istemez bakış açısı değişiyor. Kaparo vereyim geri kalanını tapuyu aldığımda vereyim dediğinde de olmuyor çünkü bir kaporayla tapu işlemi başlatamayız. Yasa çıktı ama altındaki brokrasi hala hafiflemedi. Tembel brokrasi hala devam ediyor. O uzun yazışma süreçleri hala devam ediyor. 6 ay sürebiliyor bu süreç. Bu da yabancı yatırımcının hevesini kırıyor. Başbakanımızın çıkıp “her pasaportu olan Türkiye’de gayrimenkul yatırımı yapabilmeli” demesi Türkiye’nin ufkunu aşmıştı. Yasayla birlikte alttaki brokrasi de daha hızlı işlerse Türkiye için çok güzel bir gelecek olacağını öngörüyoruz” dedi.  


Fransa’da borsada yatırım yapana vatandaşlık veriliyor biz tapu bile veremiyoruz

Fransa’da konut değil borsada yatırım yapana bile vatandaşlık verildiğini fakat Türkiye’de hala tapu bile verilemediğinin altını çizen Demir, “Bunu süratli bir şekilde çözmemiz lazım. Mütekabiliyet Yasası, kanunlarla desteklenerek yabancı yatırımcı çekilmeli. Çünkü Ortadoğu’da Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen korkunç talep var. Avrupa’da da yatırım yapmışlar ama Türkiye din kardeşleri. Sokağa çıktığında her köşede namaz kılabileceği bir mescit ve istediği yerde yemek yiyebilmeleri onları heveslendiriyor ama biz bu hevesleri kırmamalıyız. Bir an önce brokrasiyi hızlandırmamız lazım” diye konuştu.  


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön