03 / 05 / 2024

Temettü emeklisi olmak isteyenler kaç liralık yatırım yapmalı? Temettü hesaplama nasıl yapılır?

Temettü emeklisi olmak isteyenler kaç liralık yatırım yapmalı? Temettü hesaplama nasıl yapılır?

Borsa İstanbul’da temettü ödemeleri başladı. Birçok yatırımcının emeklilik için biriktirdiği temettü hisselerinin kazancı nasıl hesaplanıyor? İstediğiniz emeklilik için kaç lira yatırmanız gerekiyor? İşte temettü hesaplama ve merak ettiğiniz soruların cevabı…



Borsa İstanbul’da kâr payı ödeyen temettü şirketleri son dönemde yatırımcının ilgisi çekiyor. Birçok kişi emeklilik için temettü veren hisse biriktirdiğini söylüyor. Peki temettü nedir? Temettü, bir şirketin ortaklarına yıllık bilanço esasına göre tespit edilen net karın oranında veya bunun için ayrılmış yedek akçelerden pay verilmesine deniyor. Temettü kararı şirketlerin genel kurulu tarafından veriliyor

TEMETTÜ HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Temettü oranı, dağıtılan kar payının ilgili dönemde elde edilen toplam kara yüzde kaç oranında denk geldiğini gösteren bir hesaplamadır. Basitçe ifade etmek gerekirse: “Temettü = Dağıtılan kar payı / İlgili döneme ait net kar” şeklinde hesaplanıyor.

Kişilere verilen temettü ise şu şekilde hesaplanabilir: Örneğin, X şirketi 2023 yılında 100.000 TL oranında dağıtılabilir kar elde etmiştir. Şirkette %5 oranında ortaklığı olan bir kişi dağıtılabilir karın da %5’ini yani 5.000 lirasını alıyor.   

MERT BAŞARAN’IN TEMETTÜ HESABI

Yatırım Uzmanı Mert Başaran son dönemde sıkça gündeme gelen temettü emeklisi olmak isteyenler  için  https://twitter.com/MertBasaran_inv  X Sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Başaran, paylaşımında temettü emekliliği hayal edenler için basit bir oran, aylık ne kadar para ile geçiniyorsanız en az 200-300 katı bir varlığınız olmalı! 50 bin lira ile geçinen birinin 10 ile 15 milyon arası hissesi olması lazım ki yüzde 3-5 arası temettü ile geçinebilsin” dedi.

HİSSE YERİNE EV ALMAK DAHA MI İYİ?

Borsada bu hafta temettü vermesi kesinleşen şirketler?  1-5 Nisan 2024 temettü takvimi…

Kredi notu düşük olanlara müjdeli haber: Kredi sicil affı mı geliyor?

İstanbul gayrimenkul piyasasını neler bekliyor? Seçim sonrası kentsel dönüşüm hızlanacak mı? 


Geri Dön