23 / 06 / 2024

Temmuz ayında milyonlarca dar gelirlinin maaşı ev kirasının altında kalabilir!

Temmuz ayında milyonlarca dar gelirlinin maaşı ev kirasının altında kalabilir!

Temmuz ayında kiraya yüzde 65.21, memur ve memur emeklilerine de yüzde 20-25 zam gelebilir. Böyle bir durumda 12 bin Türk Lirası şeklinde olan kira 19 bin 825 Türk Lirası'na, 12 bin liralık emekli aylığı ise 15 bin 96 lirada kalacak.



Maaş ve emekli aylığıyla geçinerek kirada oturan milyonlarca dar gelirliyi önümüzdeki Temmuz'da büyük bir zam kaosu bekliyor. Temmuz ayında kiralar yüzde 65.21 oranında zamlanırken memur ve emeklinin maaş zammı yüzde 20-25’te kalacak. Ayrıca asgari ücretlilerle 10 bin TL'lik en düşük emekli aylığına ise hiç zam yapılmayacak. Zamların ardından milyonlarca işçi, memur ve emeklinin aylık geliri oturduğu konutun kirasını bile karşılayamaz hale gelecek. Bu tabloda, halen 12 bin Türk Lirası alan emeklinin aylığı Temmuz ayında 15 bin 96 Türk Lirası'na, 12 bin TL'lik evin kirası ise 19 bin 825 Türk Lirası'na çıkacak. Sözcü'den Erdoğan Süzer imzalı habere göre söz konusu zam uçurumu nedeniyle bugün ev kirasının üzerinde olan milyonlarca dar gelirlinin maaşı ev kirasının altında kalabilir.

Temmuz ayında milyonlarca dar gelirlinin maaşı ev kirasının altında kalabilir!

Sözcü'nün haziran ayı enflasyon tahminleri üzerinden yaptığı hesaplamalara göre, Temmuz'da memur ve memur emeklilerine yüzde 20.3, işçi emeklilerine yüzde 25.8 civarında zam yapılacak. Eğer iktidar kararını değiştirmezse kiraya uygulanan yüzde 25’lik zam sınırı da Temmuz ayı itibarıyla son bulacak. Borçlar Kanunu kira zammına 12 aylık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ortalamasının uygulanmasını şart koştuğu için Temmuz ayında oluşacak zam oranı yaklaşık yüzde 65.21 düzeyinde gerçekleşecek.

2 BİN TL İÇERDE

Söz konusu bu zam farklılıkları nedeniyle halen 17 bin 2 Türk Lirası olan asgari ücret alıp 12 bin Türk Lirası kira ödeyen ve eline 5 bin 2 Türk Lirası para kalan bir işçi Temmuz ayında maaşına hiç zam alamayacak ancak kirası 19 bin 825 Türk Lirası'na çıkacak. Bu nedenle aynı konutta oturmaya devam edebilmesi için maaşının tümünü kiraya verdiği gibi ilave 2 bin 823 Türk Lirası daha para bulması gerekecek. 10’ar bin Türk Lirası aylık alıp eşlerden birinin aylığıyla kira ödeyip diğeriyle geçinmeye çalışan 20 bin Türk Lirası gelirli emekli ailesinin Temmuz ayında kirası 16 bin 521 Türk Lirası'na çıkacak. İki emekli aylığından kira sonrası elde sadece 3 bin 471 Türk Lirası kalacak.

EV SAHİPLERİ ZARARDA

Kiralarda uygulanan yüzde 25 zam sınırı çok sayıda mülk sahibini mali yönden büyük zarara uğratırken kiracılarıyla da karşı karşıya getirdi. Kirada zam sınırının kaldırılması da maaşlarla kira zamları arasında derin uçurum yaratmakla beraber özellikle evinin kirası aşırı düşük kalan konut sahiplerinin yine enflasyona yenik düşmesine neden olacak. Temmuz ayında kira zammı yüzde 65.2 olmasına karşın enflasyon yüzde 73.1’e yükselecek.. İstanbul, Ankara,  İzmir  gibi kentlerdeki evinin kirası 3-5 bin lira civarında kalan ev sahipleri yüzde 65.2 zamma rağmen söz konusu bu zarardan kurtulamayacak.

 

1941'de Şişhane-Azapkapı'daki bazı binalar yıkılacakmış!

Bodrum Tilkicik Koyu’ndaki projede parsel oyunu!

1941 yılında göçmen evleri yapılmış!


Geri Dön