29 / 04 / 2024

TEPAV’dan çok konuşulacak araştırma! ‘Enflasyonun düşmesi için faiz yüzde 45 olmalı’

TEPAV’dan çok konuşulacak araştırma! ‘Enflasyonun düşmesi için faiz yüzde 45 olmalı’

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı, hazırladığı Türkiye'nin Ekonomik Görünümü raporunda dikkat çeken bir öngörüde bulundu. Rapora göre, politika faiz oranının bu yıl yüzde 40 seviyesine ve gelecek sene de yüzde 45 seviyesine çıkarılmasının "enflasyondaki düşüş için gerekli" olacağına vurgu



Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından hazırlanan Türkiye'nin Ekonomik Görünümü raporunda makroekonomik istikrarı sağlamaya ilişkin doğru yönde atılan adımların arkasının gelmesi gerektiğine dikkat çekilerek enflasyonda düşüş için yüzde 45 politika faizinin gerekli olduğu ifade edildi.

Reuters’ın haberine göre, TEPAV Yapısal Politikalar Merkezi Direktörü Burcu Aydın tarafından hazırlanan Türkiye'nin Ekonomik Görünümü raporu bundan sonra senede 2 defa düzenli olarak kamuoyuyla paylaşılacak.

TEPAV’dan çok konuşulacak araştırma! ‘Enflasyonun düşmesi için faiz yüzde 45 olmalı’

2024 YILININ İLK AYLARINA KADAR YÜKSEK ENFLASYON DÖNEMİ

Söz konusu rapora göre, enflasyon 2023 yılında ve gelecek yılın ilk aylarında beklentilerdeki bozulma, seçim sonrasındaki yüksek kur ve vergi artışı yüzünden yüksek seyredecek.

Raporda politika faiz oranının 2023 yılında yüzde 40 seviyesine ve 2024 yılında da yüzde 45 seviyesine çıkarılmasının "enflasyondaki düşüş için gerekli" olacağının altı çizildi. Bahsi geçen raporda enflasyonun 2023 yıl sonunda yüzde 66 seviyesine yükseltilmesinin ardından sıkılaşan para politikası ile beraber 2024 yıl sonunda yüzde 39 seviyesine ve 2025 yıl sonunda ise yüzde 26 seviyesine düşeceğini tahmin etti.

TEPAV’dan çok konuşulacak araştırma! ‘Enflasyonun düşmesi için faiz yüzde 45 olmalı’

Rapora göre, bütçedeki açık, harcamalardan meydana gelirken, kamu gelirleri ekonomik büyümeye bağlı olarak sınırlı artış öngörülüyor.

İç talebi kısacak tedbirler sebebiyle büyümenin yavaşlaması ve kısa vadede istihdam olanaklarının sınırlanması bekleniyor. TEPAV analistleri, iç talepteki normalleşme ile cari açığın düşürülmesini, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya (GSYH) oranın bu yılda yüzde 4.4, gelecek yılda ise yüzde 3.9 seviyesinde olabileceğine işaret ediyor.

Raporda ekonomik büyüme öngörüleri bu yıl için yüzde 3.7, gelecek yıl için yüzde 2.9, 2025 yılı için ise yüzde 3.4 belirtildi. Büyümenin, iç talebin kontrol altına alınması ile beraber, yavaşlayacak olması yüzünden istihdam artışının kısıtlanacağı ve bu nedenle işsizlik oranının gelecek yıl yüzde 11.7, 2025 yılında yüzde 12.8 olacağı öngörülüyor.

BES’te kısmi çekiş hakkı geldi! Uzmanlar uyardı! Sistemi durağanlığa mı sürükleyecek?

Simit Sarayı borsada ne zaman işlem görecek? Kaç lot verdi?

50 bin TL ihtiyaç kredisi faiz oranları belli oldu! Bankalar arka arkaya güncel oranlarını açıkladı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön