29 / 04 / 2024

Termal Grup'a devredilen Kocaeli Darıca'daki arsa TBMM gündeminde!

Termal Grup'a devredilen Kocaeli Darıca'daki arsa TBMM gündeminde!

Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Kocaeli'nin Darıca ilçesinde yürütülen bir inşaat projesine ilişkin soru önergesi hazırladı.



Termal Grup a devredilen Kocaeli Darıca daki arsa TBMM gündeminde!


Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Kocaeli'nin Darıca ilçesinde yürütülen bir inşaat projesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Hürriyet, sorularının Çevre Ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlandırılmasını talep etti. 


Hürriyet önergesinde "Kocaeli ili Darıca ilçesi Emek Mahallesi'nde 382 bin metrekarelik alan Termal Grup isimli bir firmaya satılmıştır. Bu alan için belediye meclisinde yapılan plan değişikliğiyle, kamu arazisi ederinin çok altında bir fiyata bir şahsa devredilmek istenmektedir. Özellikle deprem bölgesi olan bizim bölgemizde, Kocaeli'nde 5 kat bile zor verilirken bu alana 35 kat verilmektedir." dedi.


Bu yükseklikte bir yapı Darıcı'nın silüetini de olumsuz yönde etkileyeceğini belirten Hürriyet "Oysa; Resmi Gazete'de yayınlanan "Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği"nin İmar Plan Değişikliklerini düzenleyen 26. maddesinin 4. fıkrasında, "Kat adedi veya bina yüksekliğini artıran imar planı değişiklikleri, yörenin yerleşim özellikleri, dokusu ve kimliği dikkate alınmak suretiyle, şehrin veya alanın siluetini olumsuz yönde etkilememesi esas alınarak yapılır." demektedir.


Söz konusu projenin plan değişikliği 576 bin metrekare esas alınmış ve tahminen 13 bin kişinin yaşayacağı değerlendirilerek örneğin spor tesis alanı olarak 9 bin 300, dini tesis alanı olarak 3 bin metrekareyi bu maddeye göre tahsis etmiştir. Plan notunun 15. maddesine göre inşaat alanı 920 bin metrekareye ve emsal 2,4'e çıkınca burada 30 bin kişi yaşayacak ve böylece 13 bin kişi için ayrılan bu yerler çok yetersiz kalacaktır.


Ayrıca sosyal ve teknik altyapı alanları olarak ayrılan bu alanların çok önemli bir kısmının ÖZEL statüde olması ve dolasıyla aslında bu kapsamda kamuya terk etmesi gereken yerlere özel hastane, özel okul ve kültürel tesis yapılacak ve oralardan da kar elde edilecektir.


Belediyenin çok değerli yaklaşık 10 bin metrekare arsası da plan değişikliği ile şahsa devrediliyor. Belediyenin arsanın ederi şahsın vermeyi taahhüt ettiği arsanın en az 5 katıdır. Belediyenin devrettiği arsa yaklaşıl olarak 50 milyon TL iken en yüksek inşaat kalitesinde spor kompleksi de taahhüt edilen arsanın ederi 15 milyon TL'dir." diyerek 3 soru sordu.


Hürriyet'in soruları


1- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın söz konusu proje ile bir bilgisi bulunmakta mıdır?


2- Söz konusu Termal Grup isimli firmanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski danışmanı ve AKP'nin bir milletvekiline ait olduğu dillendirilmektedir. Bu doğru mudur? Doğru ise bu durum uygunsuz plan değişikliklerini etkilemiş midir?


3- Bakanlığınız tarafından ilgili projenin; kanunun eşitlik ilkesine aykırı olması, kişiye özel imar değişikliği yapılması, yasa ve yönetmeliklere aykırı ve kamu zararına sebep olması, Darıca'nın siluetini tahrip etmesi açısından incelenmesi ve bu uygunsuzlukların sizler tarafından da tespit edilmesi halinde projenin iptal edilmesi mümkün müdür?





Geri Dön