29 / 04 / 2024

Tersane İstanbul'un ilk etabı 2022'de tamamlanacak!

Tersane İstanbul'un ilk etabı 2022'de tamamlanacak!

İstanbul Haliç’te yap – işlet – devret modeliyle inşa edilecek olan ve ihalesini Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince’nin aldığı milyar dolarlık projeyi inşa edecek şirketin yönetiminde sürpriz bir değişiklik yaşandı. Projenin ilk etabının 2022'de tamamlanacağı açıklandı.



İstanbul Haliç’te yap – işlet – devret modeliyle inşa edilecek olan ve ihalesini Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince’nin aldığı milyar dolarlık projeyi inşa edecek şirketin yönetiminde sürpriz bir değişiklik yaşandı...

Sözcü Gazetesi'nden İsmail Şahin'in haberine göre; Ticaret Sicil Gazetesi’nde paylaşılan bilgilere göre, Tersane İstanbul ismi verilen ve toplam 1.4 milyar dolar yatırım gerçekleştirilecek projeyi üstlenen Haliç Altın Boynuz Marina Turizm Gayrimenkul İnşaat Yatırım şirketinin yönetim kurulunda değişiklik yapıldı. Üç şirketiyle şirkettin yönetimine giren eski AKP Rize Milletvekili Abdulkadir Kart, Fettah Tamince ile beraber yönetimde eşit söz hakkı kazandı. 

Abdulkadir Kart, 13 Ağustos 2021'de merkezi İstanbul olan Segaport Turizm Yatırımları İnşaat ve Sanayi Ticaret Anonim Şirketi’ni kurdu. 50 bin TL sermayeli şirketin yanı sıra yine Abdülkadir Kart’ın sahibi olduğu GGK Yapı ve ASL İnşaat da Haliç Altın Boynuz Marina Turizm Gayrimenkul İnşaat Yatırım şirketinin yönetimine dahil oldu. 

Segaport Turizm Yatırımları şirketin yönetim kurulu başkan vekili olarak seçilirken, tüzel kişi adına Abdulkadir Kart işlem yapacak. Kart, şirkete Fettah Tamince ile beraber küştereken temsile yetkili şeklinde atandı. Daha önce yönetim kurulu başkanvekili olan Fettah Tamince’nin kardeşi Fatih Tamince’nin ise görevine son verildi.

Tersane İstanbul un ilk etabı 2022 de tamamlanacak!

YAP – İŞLET – DEVRET…

Haliç Altın Boynuz Marina Turizm Gayrimenkul 7 Temmuz 2013'te yapılan ihaleyi 1.3 milyar dolar bedelle aldı ve 25 Eylül 2013'te sözleşmeye imza atıldı. Dört yılda inşasının bitirileceği öngörülen projede 45 sene işletme hakkı tanındı.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından 2019'da hazırlanan kamu – özel işbirliği uygulamalarıyla ilgili gelişmeler raporunda, yapımı yılan hikayesine dönen projenin 2021'in sonunda bitirileceği belirtilmişti.

Tersane İstanbul ismini alan projenin ilk etabının 2022'de tamamlanması planlanıyor. Projede yer verilecek diğer yapıların ise inşaatının ne zaman tamamlanacağı henüz belli değil.

PROJEDE NELER VAR?

Projede bulunan ana yatırım kalemleri şu şekilde:

- 2 adet en az 70 yat bağlama kapasiteli yat limanı

- 2 adet 400 oda kapasiteli 5 yıldızlı otel

- Kongre ve kültür merkezi, sinema, eğlence tesisleri vb.

- Apart/butik oteller

- Ofis binaları, alışveriş, yeme içme üniteleri

- 1000 kişilik cami

- 2400 araçlık kapalı otopark

KATAR İLE ANLAŞMA İMZALANMIŞTI

26 Kasım 2020 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilen Türkiye – Katar Yüksek Stratejik Komite Altıncı Toplantısı'nda Katar ile Türkiye arasında Haliç Altın Boynuz projesiyle ilgili işbirliği anlaşması yapılmıştı.

Anlaşmaya Haliç Altın Boynuz Marina Turizm Gayrimenkul İnşaat Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince ile Katar Yatırım İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Mansur bin İbrahim El Mahmoud imza attı.

Fettah Tamince, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emir'i Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani'nin huzurlarında Katar Devlet Yatırım Fonu ile Tersane İstanbul projemizde birlikte yatırım yapma protokolünü imzaladık, hayırlı olur inşallah” ifadeleriyle imza töreninden fotoğraf yayınladı. 

Tersane İstanbul un ilk etabı 2022 de tamamlanacak!

OTEL İÇİN YATIRIM TEŞVİĞİ

Haliç Altın Boynuz Marina Turizm Gayrimenkul, İstanbul’un Haliç bölgesi kuzey kıyısında hayata geçireceği otel projesi için 2020 Ekim'de yatırım teşvik belgesi almıştı. 1122 yataklı 5 yıldızlı otel için alınan teşvik belgesinde otelin maliyetinin 146 milyon 500 bin TL olacağına dikkat çekilmişti. 

ASL İNŞAAT SON DÖNEMİN GÖZDESİ

1996'da Rize’de kurulan firma 2003'ten bu yana faaliyetlerine İstanbul’da devam ediyor.

Eski AKP Rize Milletvekili Abdülkadir Kart‘ın şirketi olan ASL İnşaat, Başakşehir Stadyumu inşaatını da Kalyon Grubu ile beraber üstlendi. İstanbul Finans Merkezi projesinde Türkiye Varlık Fonu'nun 2019'da devreye girmesinden sonra Emlak Konut'un düzenlediği 3328 Ada 2 Parsel İkmal İnşaatı İşi ihalesini ASL İnşaat KDV hariç 719 milyon TL bedel ile kazandı.

Kalyon ile beraber 976 milyon TL'lik 2017'de Gaziray ihalesini kazanan ASL, aynı zamanda TÜRGEV‘in Kartal'daki Hayriye – Cemal Gülbaran Kız Öğrenci Yurdu'nun da müteahhidiydi.

Firmaya, 2017'de 842 milyon TL değerli Avrupa Bölgesi İçmesuyu Tünel İnşaatı ihalesi, 2018'de 109 milyon TL değerli Avrupa Bölgesi Müteferrik İçmesuyu İnşaatı ihaleleleri davet usulü verilmişti. ASL İnşaat 2019'da ise 334 milyon TL bedelle Rize Güney Çevreyeolu İnşaatı ihalesini İntekar İnşaat ile beraber kazandı.

Türkiye'nin en değerli konumunda yer alan Merkez Bankası'nın Beşiktaş Levent'teki 18 dönümlük arazisinde inşa edilen caminin inşaatını da ASL İnşaat üstlenmişti.

Galataport İstanbul'da son durum ne?


Geri Dön