23 / 11 / 2024

Teslim edilmeyen dairelerde tapu ipoteği nasıl kaldırılır?

Teslim edilmeyen dairelerde tapu ipoteği nasıl kaldırılır?

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucularından birinin sorduğu soruya cevap olarak ipotek konulan daire konusuna değindi.




Bir müteahhitten daire aldık., Daireler bize Aralık 2013'te teslim edilecekti ama edilmedi. Biz de dava açtık. Ancak benim dairelerim açısından gördüm ki müteahhit birini arsa sahibine devretmiş diğerini de bankaya teminat gösterip ipotek koydurup kredi kullanmış. Şimdi müteahhit benim dairemi muvazaalı olarak devretmiş olmuyor mu? Müteahhidin borcu bir azalıp bir çoğalacağına göre kredi veren bankaya olan borcunu nasıl tespit ederiz? Natamam tapularını alan arkadaşlar bu ipoteği nasıl kaldırır? • N.K. 





Bizim toplumumuzda bazı vazgeçilmez alışkanlıklar vardır, bunlar sigara alışkanlığı gibi kötü alışkanlıklardandır. O alışkanlık şudur: Bir problem yaşanmadan önce önleyici tedbiri almayız. Problem kör düğüm olduktan sonra da çözmeye çalışırız. Vatandaş dişi ağndığı anda doktora gitmez. Ne zamanki dişten hayır kalmaz o zaman doktora gider. Diğer sağlık konusunda da böyledir, önleyici hekimliğe aldırmaz, hastalanır yine doktora gitmez, komşunun tavsiye ettiği ilaçlan alır ama hastalık tedavi edilebilecek seyrini geçer o zaman doktora gider. Hukukta da öyledir, ihtilaf ne zaman çıkmaza girerse o zaman avukatı hatırlar. Örnek okuyucumun olayı. Mesela müteahhitle sözleşme yaparken bir meslektaşıma danışılsaydı bunlann hiç biri olmazdı. Zira okuyucumun satış dediği işlem aslında satış değil, satış vaadi sözleşmesi, ikisi arasında çok fark var. Satış vaadi sözleşmesi yapıldıktan sonra bu sözleşme tapuya şerh verilseydi bütün bunlar olmazdı. Önlem bu kadar basitti. Şimdi, dairesinin adına tescili için hem arsa sahibine hem de müteahhide dava açmış. Bu doğru, bu davanın adı tapu iptali ve tescil. Bu davada okuyucumun dairesi müteahhide kalması gereken daire idi ise ve arsa sahibi adına tescil edildi ise mahkemece iptal karan verilebilir. Ancak bankaya, alıcıya devredildikten sonra ipotek edildi bilgisi doğru değil. Bina tamamlanmamışken alınan tapu kat irtifak tapusudur. Bu tapu alındıktan sonra tapu maliki olmayan biri daireyi ipotek edemez. Anlaşılan tapu devrinden önce ipotek edildi, sonra tapu devri yapıldı. Bu halde de yani devralan ipotekli olarak devralmış olur ki bu tapu sahibi için daha olumsuz bir durumdur. Bu durumda ipoteğin kaldınlması zordur, bankaya olan borcun değişkenliğini ise denetleme imkanı yoktur. 




Posta - Tamer Heper


Geri Dön