27 / 12 / 2024

Teşvikiye ve Harbiye'deki riskli yapılar ne olacak?

Teşvikiye ve Harbiye'deki riskli yapılar ne olacak?

İstanbul Şişli’de Harbiye ve Teşvikiye’nin de dahil olduğu 6 mahalle ‘tarihi ve kentsel sit alanı’ ilan edilmişti. Peki o mahallelerde kentsel dönüşüm çalışmaları durdu mu? Riskli yapılar ne olacak? İşte merak edilen soruların yanıtları...



İstanbul Şişli’de Harbiye ve Teşvikiye’nin de dahil olduğu 6 mahalle ‘tarihi ve kentsel sit alanı’ ilan edilmişti. İstanbul 2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, bölgenin tarihi dokusunun ve mimarinin korunması gerektiğine kanaat getirdi ve 23 Kasım 2018 tarihli kararda “Bu alanda mevcut imar planlarıyla işlem yapılamaz” denildi. Peki o mahallelerde kentsel dönüşüm çalışmaları durdu mu? Sit alanı ilan edilen mahallelerdeki riskli yapılar ne olacak? 

Şişli’nin 6 mahallesinin ‘tarihi ve kentsel sit alanı’ ilan edilmesinin nedeninin 580 tescilli bina olduğu açıklanmıştı. 6 mahallede kentsel dönüşüm projeleri kısa süreli olarak durdurulurken, yıkılan binalarda ise yeni inşaat yapmak zorlaşmıştı.

Teşvikiye ve Harbiye deki riskli yapılar ne olacak?

Şişli’deki Harbiye ve Teşvikiye’nin de dahil olduğu İnönü, Ergenekon, Halaskargazi, Meşrutiyet mahallerinin ‘tarihi ve kentsel sit alanı’ ilan edilmesinin nedeninin bölgedeki 580 tescilli bina olduğu belirtilmişti. Koruma altına alınan yapılar arasında Arif Paşa Apartmanı, Surp Agop Apartmanı, ST Espirit Katolik Kilisesi, Notre Dame De Sion Fransız Kız Lisesi, Atatürk Evi, Hamidiye Camii, Franszı Pasteur Hastanesi ve Şapeli, Maçka Kışlası, Vali Konağı Binası, Artigiana Düşkünler Evi, Auxilium Chrıstıanorum Şapeli ile Harbiye Karakolu gibi eserler bulunuyor. 

Teşvikiye sakinlerinin kafaları sit alanı kararından dolayı oldukça karışık. Binalarının hasarlı çıkması durumunda kentsel dönüşüme girip giremeceğini merak eden Teşvikiyeliler, kararın yıkımları nasıl etkileyeceğini merak ediyor.

Emlakkulisi.com olarak Şişli Belediyesi yetkililerinden aldığımız bilgilere göre, Şişli’deki Harbiye ve Teşvikiye’nin de dahil olduğu İnönü, Ergenekon, Halaskargazi, Meşrutiyet mahalleri için alınan karar halen geçerliliğini koruyor. Bölgedeki kentsel dönüşüm kararları binanın özel durumuna göre şekilleniyor. Eğer binanın üzerinde tescil yoksa ve tarihi bir bina değilse Anıtlar Kurulu'na başvuru yaparak bina dönüşüme sokulabiliyor. Sürecin genel kentsel dönüşüm süreçlerinden biraz daha uzun olduğunu belirten yetkililer, bunun dışında bir değişiklik olmadığını kaydetti. 

Teşvikiye ve Harbiye deki riskli yapılar ne olacak?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB), “sit alanı” kararının; İTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı eski Başkanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay’ın 31 Ekim 2006 tarihli dilekçesiyle başladığını açıklamıştı. 1759 numaralı yapı adasının kültür varlığı tescil edilmesi için yapılan başvurunun İstanbul II Nolu Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nce 23 Kasım 2018 tarihinde sonuçlandırıldığını ve Kurul Kararı uyarınca 6 mahallenin Kentsel SİT Alanı ilan edildiğini açıklayan İBB, sit alanı edilen mahallelerde, Osmanlı ve Cumhuriyet’in kuruluş dönemine ait toplam 580 tescilli yapı bulunduğunu belirtmişti.

 

İndirimli kentsel dönüşüm kredisi için başvurular başladı!

Ceren YÖRÜK/Emlakkulisi.com


Geri Dön