28 / 04 / 2024

Tevhid şartları nelerdir?

 Tevhid şartları nelerdir?

Birbirine bitişik olan parsellerin birleştirilme işlemi tevhid olarak adlandırılıyor.Parsellerin birleştirilmesi için belirli şartlar aranıyor.Peki tevhid şartları nelerdir?Tapuda tevhid için gerekli evraklar nelerdir?



Tevhid şartları nelerdir?

İmar kanununda da yer alan tevhid,iki veya daha fazla sayıda parselin tek bir parsel halinde birleştirilmesi anlamına geliyor.Kanuna göre,imar planlarında yol,yeşil saha,meydan,otoprak gibi umumi hizmetlere ayrılan yerlere rastlayan gayrimenkullerin tevhidine izin verilmiyor.


Tevhid için aranan şartlardan biri imar parselasyon olanı tamamlanmış olan yerlerde yapılcak tevhidin bu plana uygun yapılması gerekiyor.İmar planı dışında kalan yerlerde yapılacak küçük ifrazlara izin verilemiyor.


Müracaat edildikten sonra tevhid veya ifraz, gayrimenkullerin üzerinde irtifak hakkı tesisi veya bu hakların terkini, İmar Kanun ve yönetmelik hükümlerine uygunluğu belediye encümenleri veya il idare kurullarınca onaylanıyor. 


Onaylama işlemi ise, müracaatın belediyelere veya valiliklere intikalinden itibaren en geç 30 gün içinde sonuçlandırılıyor ve tescil veya terkini için 15 gün içinde tapuya bildirildiriliyor.Tapu dairesi, tescil veya terkin işlemini bir ay içinde sonuçlandırmak zorunda oluyor. 


Tapu tevhid işlemleri için gereken evraklar ise aşağıda yer alıyor;

-Taşınmazın bulunduğu yere göre belediye encümeni veya il idare kurulu kararı,

-Kadastro müdürlüğünce üst yazıya bağlanmış üç takım birleştirme dosyası, tescil bildirimi ve kontrol raporu,

-Birleştirme isteminde bulunanın veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus hüviyet cüzdanı veya pasaportu ile temsil belgesi.

-Taşınmaz mallardan en az birinin cinsi bina ise deprem sigortası aranıyor. Tüm bu istenilen belgeler temin edildiğinde tapuda tevhit işlemi sorunsuz bir şekilde gerçekleşiyor.  İşlemlerin sonucunda tapu tevhit işlemi tapuya tescil edilebiliyor.




Tapuda tevhit harcı ne kadar?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön