27 / 04 / 2024

Tezcan Karakuş Candan: Alacaatlı'da vatandaş benim niye 20 katım yok diyor!

Tezcan Karakuş Candan: Alacaatlı'da vatandaş benim niye 20 katım yok diyor!

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Büyükşehir Belediye Meclisi'nde imar planlarında yapılan değişikliklerin, önümüzdeki dönemde insan yaşamına olumsuz etkilerini olacağını ve nüfusun artacağını belirtti...




Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Alacaatlı'da gözlerden ırak plan değişiklikleriyle inşaat emsallerinin yükseltildiğini belirterek şöyle konuştu: "Alacaatlı ve Çayyolu mevkiinde 61 adayı kapsayan 16 davamız var. Şu anda plan değişikliği teklif edilmiş 41 adayı kapsayan 23 plan değişikliği kararı var. Emsaller 0.40-0.50-0.80 ve üç dört katlı iken on beş kata yükselen konut ve ticaret alanlarına çıkmış durumda. Rant kararları planlama ilkelerine aykırı. Ranttan kooperatifler de yararlanmaya başladı. Sorumlusu Çevre Şehircilik Bakanlığı ve Büyükşehir Belediye Meclisi. En son Çayyolu'nda ağaçlandırılacak alana LPG istasyonu yapma kararlarını hukuksal sürece taşıdık." Merkezi Danışma Kurulu Üyesi Ethem Torunoğlu ise kentin sağlıksız bir gidişata yöneldiğini vurguladı. Torunoğlu, "Her modern kentin etrafında kentin çeperinde yeşil alanlar ekosistem olur. Yağış rejimleri burada şekillenir ve yeraltı suları buralarda t}irikir. 

Muhtemelen önümüzdeki yıllarda Ankara'da daha az yağış olacak ve Ankara'nın betonlaşmayla daha farklı su sorunları olacak" değerlendirmesini yaptı. 

'Süreci yargıya taşıyacağız' imar hareketlerini "rant gözlülük" şeklinde yorumlayan Candan, "Plan değişikliklerinde sosyal donatı alanları, özel sağlık ve özel eğitime ayrılıyor. Özel eğitim alanlarının kimlere verildiğini biliyoruz. Bir tanesi Muradiye Vakfı'na veriliyor. Cemaat ilişkileri üzerinden yürüyen rant dağıtım sürecini görebiliyoruz. Süreçleri yargıya taşıyacağız" dedi. 

Mimarlar Odası Kent İzleme 


'Benim niye 20 katım yok?' 


Mimarlar Odası'nın avukatı Gökçe Bolat da bir plan değişikliğinin herkesi tetiklediğine dikkat çekti. 

Bolat, "Bahçeli evler kurmuş İnsanlar 15-20 katlı rezidanslarda yaşama . talebi İle parsellerini belediye meclisine götürüyorlar. Alacaatlı'daki durum böyle, diğerleri emsal görerek ben de İstiyorum 'Benim niye 20 katım yok' diyor. 


Bunlar plan değişikliği değil, plan delikleridir. İki daire sahibi olma hayaliyle bu cazibeye katılan İnsanlar Alacaatlı'nın geleceğini öngöremiyorlar. Mal sahiplerinin bunu öngörmesi maksadıyla bu açıklamayı yapıyoruz. Uzun vadede Alacaatlı'nın yapı blokları trafik yoğunluğunu ve nüfus yoğunluğunu getirecek. Her anlamda bu sorunlarla yine mal sahipleri karşılaşacak" dedi. 


Cumhuriyet 


Geri Dön