29 / 04 / 2024

Tezcan Karakuş Candan'dan İşgücü Kanun Tasarısı açıklaması!

Tezcan Karakuş Candan'dan İşgücü Kanun Tasarısı açıklaması!

Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı'na meslek örgütlerinin tepkisi devam ediyor. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan da tasarıya tepki gösterdi.



TBMM'de görüşülecek olan Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı'na meslek örgütlerinin tepkisi devam ediyor. Mimarlar Odası  Ankara  Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, tasarısıyla birlikte, Türkiye'de yabancı mimar, eğitimci, sağlıkçı, mühendislerin çalışmasının önünün açılacağını belirtti. Candan, Türkiye'nin kendi işgücünün niteliksizleştirileceğini ve mülteci konumuna düşürüleceğini belirtti. 


Böyle bir durumda karşılıklılık ilkesi olması gerektiğini vurgulayan Candan, "AB ülkelerinde bir mesleğin başka bir ülkede icra edilmesi gerektiği durumlarda karşılıklılık ilkesi vardır. Biz burada yabancı mimarları ve mühendisleri herhangi bir sınırlama koymadan çalıştırıyorsak, bizim ülkemizin vatandaşları da yurtdışında bu şekilde çalışmalı. Örneğin ODTÜ'den mezun olmuş bir arkadaşımız, Amerika'da mimarlık yapamıyor. İki yıl da orada formasyon eğitimi alarak ancak matematik öğretmenliği yapıyor" dedi. 


Bu kanun tasarısının, kiralık işçilik yasasıyla birlikte değerlendirildiğinde durumun çok daha vahim olacağını belirten Candan, "Tamamen uluslararası şirketlerin taşeronu haline gelmiş olan mimarlık ve mühendislik hizmetleri bu sefer nitelikli işgücü olmaktan öte tamamen ara elaman ucuz iş gücü olacak. Buraların yabancı mimar ve mühendislerle doldurulmasıyla işsizliğin yüzde 40'lara ulaştığı bir durumla karşı karşıya kalacağız" ifadelerini kullandı. 


Aydınlık


Geri Dön