İşgücü Kanun Tasarısı mimarları nasıl etkileyecek?
Mimarlar Odası Mersin Şubesi Başkanı Ömer Sakar, Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı ile yetkinlik aranmadan yabancılara Türkiye'de mimarlık, mühendislik ve şehir plancılığı hizmeti vermesinin önünü açtığını söyledi.
Mimarlar Odası Mersin Şubesi Başkanı Ömer Sakar, bir süredir kamuoyunu meşgul eden Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı ile yetkinlik aranmadan yabancılara Türkiye'de mimarlık, mühendislik ve şehir plancılığı hizmeti vermesinin önünü açtığını söyledi.
Sakar, tasarıda bu hizmetleri verecek yabancı kişilerde aranacak niteliklerin neler olduğu, nasıl ölçüleceği, nasıl denetleneceğine dair hiçbir bilimsel ve nesnel ölçüt, kural ve koşulun belirtilmediğini söyledi. Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı'nın, 29 Haziran'da TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda, eleştiri ve öneriler hiç dikkate alınmadan, hükümetten geldiği şekliyle kabul edildiğini aktaran Sakar, "Tasarı TBMM gündemine gelerek kanunlaştığı takdirde son derece büyük olumsuzluklara yol açacak" dedi.
'Tüm halkımız bilinçli olmalı'
Bu büyük tehlike karşısında TMMOB ve Mimarlar Odası'nın, Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı'na karşı etkin bir mücadele yürüttüğüne dikkat çeken Sakar, "Üyelerimizi ve kamuoyunu bilgilendirerek, Başbakanlık'a faks çekerek, e-posta atarak, sosyal medya hesaplarına mesajlar atarak tepkimizi iletiyoruz. Ancak burada tepki vermesi gereken sadece TMMOB üyeleri değildir. Olumsuz etkileri tüm toplumu sarsacak olan bu tasarıya karşı tüm halkımızın bilinçli olması, gerekli karşı duruşu sergilemesi ve bunu yasal kanallar aracılığı ile kamuoyuna duyurması gerekmektedir" diye konuştu.
Mimarlar Odası'na göre yasa neler getirecek?
1-Yabacı mühendis, mimar ve şehir plancısında mesleki yetkinlik aranmayacak, yabancı şirketlerin ülkemizde çalıştıracakları elemanların gerçekten diplomalı ve ruhsatlı mühendis, mimar veya şehir plancısı oldukları araştırılmayacak.
2- Hizmet sunumunda yabancılara öncelik verilecek ve T.C. vatandaşları için istenen koşullar yabancılardan istenmeyecek.
3- Ülkemiz sahte mühendis, mimar ve şehir plancısı ile dolacak, mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı hizmetlerinde kalite ve güvenilirlik düşecek.
4- Mevcut işsizlik artacak, mühendis, mimar ve şehir plancıları düşük ücrete mahkûm edilecek.
5- Yabancı mühendis ve mimarlar kendi namlarına vergi ödemeden çalışabilecek.
6- Hizmet veren 500 bine yakın TMMOB üyesi mühendis, mimar ve şehir plancısı doğrudan etkilenecek.
7- Her yıl mezun olan 51 bin genç mühendis, mimar ve şehir plancı işsiz kalacak.
8- Halen öğrenim gören 434 bin 145 mühendislik, mimarlık ve şehir planlama öğrencisinin geleceği doğrudan etkilenecek.
9- TMMOB işlevsiz hale getirilecek, TMMOB Kanunu'nun 34. Maddesi iptal edilecek.
10- En önemlisi, deprem ve her türlü doğal afette, yetkin olmayan kişiler tarafından üretilmiş yaşam alanları her türlü yıkım ve ölüme sebep olacak.
Mimar ve mühendisler işsiz kalabilir
Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, TBMM'de görüşülecek Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı'nın kabul edilmesi halinde Türkiye'de mühendis ve mimarlar ile halen eğitimde bulunan 435 bin öğrencinin işsizlikle karşı karşıya geleceğini savundu. Hamamcıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemiz mühendis ve mimarları kendi ülkesinde haksız rekabetin mağduru olacak, iş kaybına uğrayacak. Odaya üyelik için mühendisin ya da mimar unvanına sahip olunması gerekiyor. Akademik unvanın belgelenmesi, bu unvanın üstlendiği işin niteliğiyle örtüştüğü yani yapılan işin ihtisas alanına girdiği tespit edilmelidir. Ayrıca, başvuranın mesleki deneyimi, ülkesinde bağlı olduğu odadan mesleğin icrasına yönelik ceza alıp almadığı incelenir. Bu koşullan sağlayamayan yabancı meslek mensupları hakkında TMMOB olumlu görüş bildiremez. Tasarının yasalaşması halinde tüm bu prosedür ortadan kalkacak, yabancı mühendis ve mimarlarla ilgili denetim yapılmayacak. Gerekli koşullan sağladığını beyan eden yabancı mimar ve mühendisler istedikleri işi üstlenebilecekler."
Dünya