İşgücü Kanun Tasarısı mimarları işsiz mi bırakacak?
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı hakkında konuştu. Yarkadaş, “Tasarı mühendis ve mimarları düşük ücrete ve işsizliğe terk edecek. Yüzbinlerce işsizin bulunduğu sektöre yenileri eklenecek”dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, jet hızıyla TBMM Genel Kurulu’na sevk edilen Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı’nı sert sözlerle eleştirdi.
Yarkadaş, “Tasarı mühendis ve mimarları düşük ücrete ve işsizliğe terk edecek. Yüzbinlerce işsizin bulunduğu sektöre yenileri eklenecek” ifadelerinde bulundu.
BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR UYGULAMA
TBMM Genel Kurulunda önümüzdeki günlerde gelmesi beklenen Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı’nı değerlendiren CHP’li Yarkadaş, “Bu uygulamanın dünyada eşi, benzeri yok. Yabancı mimar ve mühendislerin diplomaları bile sorgulanamayacak, beyanları doğrultusunda kabul edilecek mesleki yeterlilikleri yoluyla tüm çalışmaları üstlenebilir hale gelecekler” dedi.
TMMOB YASASI BY-PASS EDİLİYOR
Tasarıyla, TMMOB yasasının yabancı mühendis ve mimarların Türkiye’de çalışabilmelerini öngören maddelerin de ortadan kaldırılacağını söyleyen Yarkadaş, ne yazık ki; yabancı mühendis ve mimarlarla ilgili denetim yapılamayacak. Gerekli koşulları sağladığını beyan eden yabancı mimar ve mühendisler istedikleri işleri üstlenebilecekler. Proje bazlı dahi çalışacaklar. Tasarı yasalaştığında bilimsel ve hukuksal hiçbir ölçüt aranmaksızın mühendislik ve mimarlık hizmetini tek taraflı olarak tüm dünya ülkelerine açan tek ülke olacaktır. Mühendis ve mimarlarımız kendi ülkesinde kaybına uğrayacak ve
kendi vatandaşı aleyhine bir düzenleme yapan ilk ülke olarak tarihe geçeceğiz şeklinde konuştu. ?
’MESLEK ODALARININ GÖRÜŞÜ ALINMADAN KANUN ÇIKARILIYOR’
Tasarının gündeme gelişinde, TBMM’de komisyon aşaması (Sağlık, Aile , Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu) veya öncesinde meslek odalarından tek bir görüş dahi alınmadığını ifade eden Yarkadaş, “TMMOB yasasında değişikliğe gidiliyor ve ne acıdır ki; tasarının hazırlık aşaması ve komisyon aşamasında meslek odalarından tek bir görüş alınmıyor. Bu klasik bir AKP anlayışıdır, ben yaptım oldu anlayışıdır. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.
Gazetem İstanbul