29 / 04 / 2024

TMMOB'dan Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı’na tepki!

TMMOB'dan Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı’na tepki!

TMMOB, Meclis gündemine alelacele sokulan Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı’na karşı itirazlarını sürdürüyor. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, tasarının kabul edilemez olduğunu belirtti.



TBMM gündeminde olan “Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı”na birçok akademik meslek disiplini üyeleri itirazını sürdürüyor. İtiraz sahiplerinden biri de TMMOB. TMMOB tasarının yasallaşması ile birlikte yüz binlerce mühendis, mimar, şehir planlamacısı aleyhine birçok olumsuzluğu beraberinde getireceğini düşünüyor.


Tasarıyı geri çekin

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, yılda 51 bini mezun olan ve şu anda mühendislik, mimarlık öğrenimi gören 435 bin öğrencinin geleceğiyle de ilgili tasarının ivedilikle geri çekilmesini talep ettiklerini söyledi. Koramaz, TMMOB olarak 500 bine yakın üyesi ile mühendislik ve mimarlık fakültelerinde öğrenim gören 435 bin öğrencinin hakları ve geleceği için mücadele edeceklerini vurguladı.


Binlerce mimar ve mühendisi ilgilendiren tasarı ile ilgili TMMOB genel merkez binasında basın toplantısı düzenleyen Koramaz, bu yasa taslağı ile TMMOB yasasının üç maddesi değiştirilmek istendiğini ve bu tasarının yalnızca yabancı sermayenin talepleri göz önüne alınarak hazırlandığını belirtti.


‘Birliğimizden görüş alınmaması manidar’

Koramaz, 24 saat geçmeden ilgili komisyonda jet hızıyla kabul edilip, komisyon toplantısında birlik yöneticilerinin ve oda başkanlarının itirazlarının ve görüşlerinin hiçbirinin değerlendirilmeye bile alınmadığını dile getirdi. AB’ye taahhüt edilen ve bu doğrultuda çıkartılan mevzuat hazırlama usul ve esaslarına dair düzenlemeler dahi yasasında değişiklik yapılacak bir kurumdan görüş alınmasını zorunlu tuttuğunu anımsatan Koramaz, “Birliğimizin kuruluş yasasını değiştiren bir kanunun hazırlanma aşamasında bile birliğimizden görüş istenmemesi oldukça manidardır” dedi.


‘Hiçbir denetim ve kural olmayacak!’

Tasarının lisans eğitimine dayalı meslek alanlarının tamamını ilgilendirdiğini ve TMMOB’nin meslek-uzmanlık alanlarında, yabancı mühendis ve mimarları daha avantajlı konuma getirdiğini söyleyen Koramaz, “Ülkemiz yurttaşı mühendis, mimarlar şehir planlamacılarının açıkça aleyhine olacak bir durum söz konusudur. Bu tasarıyla birlikte yabancıların hizmet sunması veya ülkemizde çalışmasında hiçbir denetim veya kural olmayacak, beyana dayalı mantıkla yabancılara sınırsız hak ve özgürlükler teslim edilecektir. Mühendislik, mimarlık hizmetlerinin kontrolsüz ve denetimsiz bir şekilde, yeterli eğitim ve mesleki deneyimden yoksun yabancılar eliyle yürütülmesinin yaratabileceği faciaların ve yıkımların bedelini yine halkımız ödeyecektir” dedi.


Tasarıya itiraza gerekçe çok

Koramaz, tasarıya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: 

“Yabancıya bağımsız çalışma izni verilecek, yurttaşlarımızın serbest çalışma hakkı ellerinden alınarak yabancıların yanında düşük ücretli çalışan konumuna getirilecektir.


Akademik ve mesleki yeterliliğini kanıtlamayan, diploma denkliği aranmayan, beyana dayalı yabancı çalışanlar nitelikli işgücü sayılacak, mesleki yeterliliğini kanıtlayan yurttaşlarımız ise ikincilleştirilecek, ara eleman konumuna itilecektir.


Başka ülkelerin teknik elemanları hiçbir denetim ve kontrole tabi olmaksızın ülkemizde meslek icra edeceklerdir. Üstelik Türkiye’ye gelmeden, uzaktan ve vergi ödemeden çalışabilecek; ülkeye gelenler ise çalışma ve ikamet izni almaktan muaf tutulacaktır.


Bu tasarı ülkemiz vatandaşlarının hak, hukuk ve çalışma özgürlüklerini yok ederek bizleri kendi ülkemizde mülteci konumuna düşürecektir.”


TMMOB mücadele edecek

Koramaz, TMMOB’un 500 bine yakın üyesi ile mühendislik ve mimarlık fakültelerinde öğrenim gören 435 bin öğrencinin hakları ve geleceği için mücadele edeceğini söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bilinmelidir ki, kendi ülkesinde yabancı konumuna getirilen mühendis, mimar, şehir planlamacıları, yurttaşlık ve meslek haklarını elinden almak isteyenleri bir kenara not etmektedir. Mühendisini, mimarını, şehir plancısını gözden çıkaranlar bilmeliler ki, bu ülkenin mühendis, mimar, şehir planlamacıları da kendilerini gözden çıkaracaktır. Üyelerimizi, halkımızı ve kamuoyunu bu konuda duyarlılığa ve dayanışmaya davet ediyoruz.”


BirGün


Geri Dön