Kent Haberleri

The Economist'ten dikkat çeken iddia: Kanal İstanbul 15 milyar dolara mal olacak!

İngiltere merkezli The Economist dergisi, Kanal İstanbul'un 15 milyar dolara mal olacağını duyurduğu gündem olan haberinde, "Recep Tayyip Erdoğan'ın rüyası İstanbul'un kabusu olma riski taşıyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Nisan 2011'de açıkladığı Kanal İstanbul projesinin çalışmaları hızlandı. Haber7'de yer alan habere göre; 7 Ekim tarihinde ihalesi gerçekleştirilen çılgın projeye yakın zamanda başlanacak.

"SAZLIDERE İLK SOMUT ADIM"

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz gün yapılan (8 Ekim 2021), Atatürk Havalimanı'nda 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası'nda Kanal İstanbul projesiyle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"Ülkemizin dış ticareti içinde deniz yolunun payını 4 kat artırdık. Bu yılın ilk 7 ayında deniz yolu ile yapılan dış ticaret 158 milyar doları buldu. Tersane sektöründe, yat imalatında da ülke olarak önemli bir yere geldik. Deniz taşımacılığında en büyük projemiz Kanal İstanbul'dur. İstanbul Boğazı'nın artan yolcu ve yük trafiğini taşıyamaz hale geldiği, kıyılarımızı sürekli tehdit altında olduğu gerçeği bizi böyle bir alternatif arayışına yöneltmiştir. Gereken hazırlıklar yapılmış ve nihayet fiilen uygulanma aşamasına gelmiştir. Sazlıdere Köprüsü Kanal İstanbul'un ilk somut adımı. Bunu ihalesi ve yer teslimi yapılarak inşasına başlanan Halkalı- Kapıkule Demir yolu köprüsü izlemiştir. Proje kapsamındaki diğer işleri de belli bir plan dahilinde bu şekilde hayata geçirmeyi sürdüreceğiz. Kanalın kazısına programdaki plana göre başlayacağız."

"KANAL İSTANBUL ÇEVRECİ VE GEREKLİ OLAN BİR PROJE"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise, katıldığı A Haber canlı yayında, Kanal İstanbul'un çevreci bir proje olduğunu ve ihtiyaç bulunduğunu dile getirdi. Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"4 saatlik uçuşla 67 ülkeye ulaşıyoruz. 4 saat uçuşta 1.6 milyar kişiye ulaşabiliyoruz. Tabii ki dünyada büyük gelişmeler var. Uzakdoğu'dan Uzakbatı'ya 710 milyar dolarlık ticaret var. Burada biz ne yapabiliriz? Onu düşünmemiz lazım. Dünyadaki ticaret hacmi 12 milyar ton civarında. Bu hareketlere bir yön vermemiz lazım.

Boğaz'ın emniyet kapasitesi şu an 25 bin gemi geçmesine müsait. 2050'de bu sayısı 78 bine ulaşacak. Siz devlet olarak bir planlama yapmak zorundasınız. Bir geminin geçmesi 13-14 saati buluyor. Bu kadar gemi Bakırköy-Zeytinburnu açıklarında ne diye bekliyor? Bunlar daha da artacak. Marmara Denizi adeta bir gemi parkına dönüşecek. Bunların bir an önce Boğaz'dan geçmesi ve kazaların yaşanmaması için alternatif bir suyoluna ihtiyacımız var. Kanal İstanbul bir ihtiyaç. Gemiler çevre kirliliğine de neden oluyor.

Ulaştırma Şurası'nın sonuç bildirgesinde de Kanal İstanbul önemli bir yer aldı. Kanal İstanbul'u aslında yalnızca bir suyolu olarak düşünmemek lazım. Kanal İstanbul 2011'den beri gündemde olan bir proje. Hazırlıkları ona göre yapıldı. Projeler, planlar hepsi hazır. Tamamen çevreci bir proje olacak. Projeyi genel bütçeye yük olmadan çözeceğiz."

ECONOMIST'TEN HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "çılgın proje" şeklinde nitelendirdiği tarihi proje, açıklandığı ilk günden beri hem muhalefetin hem de onu destekleyen dış odakların hedefi oldu.

Batı basını da Kanal İstanbul'u hedef aldı. İngiltere merkezli The Economist dergisi, İstanbul'da hayata geçirilecek Kanal İstanbul projesinin 15 milyar dolara mal olacağına dikkat çekerek, gündeme oturan bir haber yaptı. 

Projenin ayrıntılarına da yer verilen haberde, Kanal İstanbul için "Recep Tayyip Erdoğan'ın rüyası İstanbul'un kabusu olma riski taşıyor" ifadeleri kullanıldı. 

Haberde, proje karşıtı muhalif "uzmanların" görüşleri belirtilirken, Kanal İstanbul'un çevreci olmadığı ve rant için inşa edileceği iddia edildi. Haberde şu ifadeler yer aldı: 

"Uzmanlar bu projeyi, Türkiye tarihindeki en büyük rant arayışı ve çevre felaketinin reçetesi olarak nitelendiriyor."

Kanal İstanbul'da kazı çalışmaları başlıyor!

Kanal İstanbul'da hangi çalışma ne zaman yapılacak?