26 / 06 / 2024

Ticaret Bakanlığı düğmeye bastı: 1 TL’ye satılık ev...

Ticaret Bakanlığı düğmeye bastı: 1 TL’ye satılık ev...

Ticaret Bakanlığı, "1 TL'ye satılık ev" başlığıyla daha çok alıcı çekmek için çok düşük fiyat veren ilanlar için düğmeye bastı, böylece satılık konutları 1 liraya koyan reklamlara da son verildi.



Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Ticaret Bakanlığı, daha fazla alıcı çekmek amacıyla çok düşük fiyatlarla ilan veren emlak firmaları için düğmeye bastı.

Nisan ayı toplantısında satılık evleri ‘1 TL'ye’ ilana koyan emlak firmalarına yönelik şikâyetleri masaya yatıran Reklam Kurulu, bu ve benzeri toplamda 15 ayrı reklamı durdurdu.

Reklam Kurulu, bir firma tarafından ilan sitesinde yayınlanmış olan reklamlarda, satılık konutlar için ‘1 TL’ olarak tanıtım yapıldığı fakat söz konusu konutların bu fiyata satılmadığı ve tüketicilere evlerin fiyatının daha yüksek olduğunun belirtildiği, tüketicilerin aldatıldığı ve mağdur edildiği kaydedildi.

Türkiye gazetesinden Cevdet Fırat Aydoğmuş imzalı habere göre söz konusu reklamların yanıltıcı niteliğe sahip olduğunu değerlendiren kurul, reklama durdurma cezası uyguladı.

Ticaret Bakanlığı düğmeye bastı: 1 TL’ye satılık ev...

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Reklam Kurulu, 3 TL, 5 TL, 990 TL, 1.050 TL, 1.950 TL, 11 bin 111 TL, 22 bin 222 TL gibi çeşitli fiyatlarla ilan veren emlak firmalarının da reklamlarını durdurdu. Kurul; 99 bin 999 lira, 100 bin lira, 111 bin 111 lira, 125 bin lira gibi fiyatlı ilanları da inceledi.

Konutların bu fiyata satılmadığını, tüketicilere konutun fiyatının daha yüksek olduğunun belirtildiğini tespit eden Reklam Kurulu söz konusu bu ilanlar hakkında da durdurma cezası kesti.


TİCARET BAKANLIĞI'NDAN FAHİŞ FİYATLARA DA CEZA

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da kapsayan kanunla, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun değişmişti. Söz konusu değişikliğe göre üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler hakkında bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapılamaması hükmüne aykırı hareket edenlere 1 milyon TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Ayrıca yine paylaşılan detaylara göre piyasada dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetlerle tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulamaz hükmüne aykırı hareket edenlere de 12 milyon Türk Lirası'na  kadar ceza kesilebilecek.

 

Kiralık ev piyasasını emlakçılar mı bozuyor? 

Otelciler kentsel dönüşüm için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden revizyon bekliyor!

Borsada kritik süreç, halka arzlara ara verilsin


Geri Dön