01 / 05 / 2024

Ticarette dengeler değişiyor! O ülkeler ABD’nin dolar tekeline karşı kazan kaldırdı!

Ticarette dengeler değişiyor! O ülkeler ABD’nin dolar tekeline karşı kazan kaldırdı!

Ülkeler arası ticarette ABD dolarının kullanımı bazı ülkelerin tepkilerine neden oluyor. Rusya ve Çin gibi ülkeler ise uluslar arası ticarette dolar tekelini kırmak için adımlar atmaya başladı.



 

Uluslar arası ticarette ABD dolarının egemenliği, bazı ülkelerin tepkilerine neden oluyor. Bu konuda son dönemde Çin ve Rusya’dan dolar tekelini kırmak için hamleler gelirken, bu girişimlere son olarak Suudi Arabistan da dahil oldu.

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el Cedan,  kısa süre önce yaptığı açıklamada,  dolar yerine diğer para birimlerini kullanarak ticaret yapmak için görüşmelere açık olduklarını duyurdu.

Suudi Bakandan gelen açıklamalar, uluslararası ticarette yerel para birimlerinin kullanılması konusundaki tartışmaları da yeniden gündeme taşıdı.

 Ticarette dengeler değişiyor! O ülkeler ABD’nin dolar tekeline karşı kazan kaldırdı!

Bu konuda bir süredir adımlar atan Çin ve Rusya,  çok kutuplu dünyada  ekonomide ABD’nin devam ettirmeye çalıştığı tekelci yaklaşımı değiştirmek için çalışmalar yapıyor.  Özellikle Ukrayna savaşının ardından Rusya, yerel para biriminin kullanılmasına yönelik çalışmalarını yoğunlaştırdı.

DOĞAL GAZDA RUBLEYE GEÇTİ

Batı dünyasına doğal gaz satışını rubleyle yapma kararını duyuran Rusya’nın bu hamlesiyle dolar/ruble paritesinde büyük gerileme gerçekleşti.

 Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin,  ülkesinde yaptırımda bulunan batılı devletleri açıkça, “dost olmayan ülke” şeklinde adlandırırken, bundan sonra pek çok ürünlerini sadece ruble ile satacaklarını belirtti.

 


Geri Dön