22 / 05 / 2024

Ticarette dengeler değişiyor! O ülkeler ABD’nin dolar tekeline karşı kazan kaldırdı!

Ticarette dengeler değişiyor! O ülkeler ABD’nin dolar tekeline karşı kazan kaldırdı!

Ülkeler arası ticarette ABD dolarının kullanımı bazı ülkelerin tepkilerine neden oluyor. Rusya ve Çin gibi ülkeler ise uluslar arası ticarette dolar tekelini kırmak için adımlar atmaya başladı.



ÇİN’DEN DE HAMLELER GELİYOR

Yerel para birimi kullanımı konusunda adım atan bir başka ülke de Çin.  ABD dolarının, küresel finans sisteminde silah olarak kullanıldığı iddiasını savunan Çin, bu konuda alternatif yollar arayışına devam ediyor.

Batı dünyasının kontrolündeki küresel ekonominin politik amaçlar doğrultusunda yönlendirildiği iddiasında bulunan Çin, ABD yaptırımlarının da amacı dışında ve politik niyetlerle kullanıldığını söylüyor.

HİNDİSTAN VE RUSYA ANLAŞTI

Bu konuda  bir gelişme de Hindistan ve Rusya  arasında imzalanan anlaşma oldu.  İki ülke, Batı ülkelerinden ve ABD’den gelen yaptırımları aşmak amacıyla Rupi-ruble  tabanlı bir ticaret mekanizması  oluşturmaya başladı.

 Ticarette dengeler değişiyor! O ülkeler ABD’nin dolar tekeline karşı kazan kaldırdı!

 İran ise epey süredir Çin ve Hindistan ile yerel para biriminin kullanıldığı ticaret mekanizmasını işletiyor. 2021 yılında İran ile önemli bir anlaşmaya imza atan Çin, tüm ticaret faaliyetlerini neredeyse engellemiş olan  ABD yaptırımlarını aşmak için adımlar atarken, bu konuda  İran petrolünü dünyada en çok ithalini yapan ülke konumuna çıkmış durumda. Çin, İran’dan satın aldığı petrolü de Yuan ile ödüyor.

Aman dikkat! Dolandırıcılıkta yeni trend “istihdam dolandırıcılığı!"

İnternet alışverişinde sahte ürün tehlikesi! En çok o ürün grubunda!

Kur Korumalı’da faiz yüzde 17’ye mi çıkıyor?

Aman kanmayın! Bunları yapan dolandırıcıların tuzağına düşmüyor!

Kimler çocuk desteği alabilir? Kaç TL ödeniyor?

Bu haberi okuyan Bağ-Kur’lu deli gibi seviniyor! 40 bin TL’lik borç bir kalemde silinecek!


Geri Dön