27 / 04 / 2024

Aman kanmayın! Bunları yapan dolandırıcıların tuzağına düşmüyor!

Aman kanmayın! Bunları yapan dolandırıcıların tuzağına düşmüyor!

Pek çok dolandırıcının insanları oltaya düşürebilmesinin arkasında, iletişim kurdukları kişiye az ya da çok miktarda para kazandırma vaadi yatıyor. Herkes dolandırılabilir. Benim başıma gelmez demeyin, mutlaka bakın; işte dolandırıcıların yeni taktikleri ve bunları boşa düşürecek yöntemler…



İnsanları kandırarak ağlarına düşürmek için çeşitli yollar kullanan dolandırıcılar, sürekli yeni taktikler geliştiriyor.

En fazla kullanılan yöntem ise telefonda arayarak telefonda hakim, savcı, polis olduğunu söylemek oluyor. Bu kişiler, terör örgütleriyle ilişkiniz olduğu iddiasıyla sizden para koparmaya çalışıyor.

STRESE SOKARAK HATA YAPMANIZI SAĞLIYORLAR

Telefondaki dolandırıcı, size hesabınızdaki parayı terör kurtarmanız gerektiği ya da adınız terör örgütü ile anılmasın diye para ödemeniz gerektiği yalanına başvuruyor.

Bu durumda dolandırıcı, korku faktörünü kullanarak sizi strese sokuyor ve yanlış adımı atmanızı sağlıyor. Sakin kalmanız halinde pek çok dolandırıcının elini boşa düşürebilirsiniz.  

KURAL 1:

Hiçbir devlet görevlisi vatandaşı telefonla aramaz, telefonu kapatın. Eğer dolandırıcının bu işten kurtulamamasını istiyorsanız, bu durumda paranın nerede kime teslim edileceği bilgisini alın ve durumu emniyet yetkililerine bildirin.

 Aman kanmayın! Bunları yapan dolandırıcıların tuzağına düşmüyor!

‘LİNKE TIKLAYIN’ YALANI

Dolandırıcılar bir başka taktikte ise sosyal medya üzerinden yaptığınız paylaşımlarla ilgili sizde korku yaratıyor. Sosyal medya platformunda size bir mesaj geliyor ve  ‘Şu telif haklarını ihlal ettiniz, linke tıklayın aksi takdirde 48 saat içinde hesabınız silinecektir’  deniyor ya da aynı şekilde bir e-posta gönderiliyor.

KURAL 2:

Platformlar, sosyal medya kanalıyla size bilgilendirme yapmıyor. Bilhassa konu hukuki özellikteyse bu tür bildirimler resmi şekilde yapılır. Bu tür bir yazışma olduysa, tüm yazışmaları saklayın ve ilgili makamlara bildirin.


Geri Dön