09 / 05 / 2024

Aman kanmayın! Bunları yapan dolandırıcıların tuzağına düşmüyor!

Aman kanmayın! Bunları yapan dolandırıcıların tuzağına düşmüyor!

Pek çok dolandırıcının insanları oltaya düşürebilmesinin arkasında, iletişim kurdukları kişiye az ya da çok miktarda para kazandırma vaadi yatıyor. Herkes dolandırılabilir. Benim başıma gelmez demeyin, mutlaka bakın; işte dolandırıcıların yeni taktikleri ve bunları boşa düşürecek yöntemler…



ONLINE BANKACILIK

Online ortamda bir başka dolandırıcılık türünde ise arayan kişi banka çalışanı olduğu iddiasıyla hesap bilgilerinizi sizden alıyor ya da şifrelerinizi ele geçirerek hesaplarınıza sızıyor.

KURAL 3:

Banka çalışanı, müdürü ya da genel müdürü de olsa sizin kişisel bankacılık bilgilerinizi isteyemez. Online bankacılık şifrenizi talep etmez.

 

MİRAS YALANI

Son zamanlarda sıkça kullanılmaya başlanan bir başka yöntem ise, bir uygulamadan ölen kişinin sizi mirasçı seçtiği açıklaması. Söz konusu uygulama, bir kişinin vefat etmeden önce son olarak söylemek istedikleri aktaracakları bir mesaj bırakabilecekleri fikriyle geliştirilmiş bir uygulama. Buradaki sorun ise uygulamaya üye olurken kimlik bilgilerini girme zorunluluğu. Böylece dolandırıcılar bilgilerinize ulaşmış oluyor.

HER E-POSTAYA İNANMAYIN

İnternet kanalıyla bir başka dolandırıcılık da, bir banka, kuruluş ya da resmi kurum, alışveriş sitesinden gelmiş gibi görünen mailler oluyor. Bu mailler, acil ve çok önemli konularla ilgili izlenimi bırakarak yayılıyor.

KURAL 4:

Bu tür mail geldiğinde devamında bir link de eklenmiş oluyor. Bu tür hiçbir linke tıklamayın, aksi takdirde banka ya da kredi kartı bilgilerinizi rahatça ele geçiriyorlar.

Aman kanmayın! Bunları yapan dolandırıcıların tuzağına düşmüyor!

ÜCRETSİZ WI-FI ŞİFRESİNE DİKKAT

Bu yöntemde, çok bilinen bir kahveci ya da otel, lokal gibi bir yer için sahte bir Wi-fi erişim noktası açılıyor. Ücretsiz verilen bu hizmet nedeniyle kullanıcılar giriş yapmak için kişisel bilgilerini girdiği zaman tuzağa düşmüş oluyor.

KURAL 5:

Önemli işlerinizi ya da online bankacılık işlemlerinizi asla ortak Wi-Fi üzerinden gerçekleştirmeyin.

Eğer başınıza bir dolandırıcılık olayı geldiyse, özellikle internet yoluyla işlenen dolandırıcılık suçları için Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Siber Suçlarla Mücadele birimine başvurabilirsiniz.

SGK borç yapılandırması nasıl yapılır? Kimler yararlanabilir?

Kimler çocuk desteği alabilir? Kaç TL ödeniyor?

Bu haberi okuyan Bağ-Kur’lu deli gibi seviniyor! 40 bin TL’lik borç bir kalemde silinecek!

Emeklilerin bu yıl bayram ikramiyesi kaç TL? Bayram ikramiyesi ne zaman ödenecek?

Ziraat Bankası’ndan bu kart için başvurana tam 300 TL hediye!


Geri Dön