02 / 05 / 2024

Kur Korumalı’da faiz yüzde 17’ye mi çıkıyor?

Kur Korumalı’da faiz yüzde 17’ye mi çıkıyor?

Kur Korumalı Mevduatta (KKM) faiz üst sınırının kaldırılmasının ardından hangi gelişmeler olacak? KKM faizi yüzde 17’leri bulur mu? Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, önemli son dakika açıklamalarında bulundu. İşte detaylar…



 

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) KKM’de faize üst sınırı kaldırmasının ardından faiz oranlarının yükselip yükselmeyeceği tartışılmaya başlandı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar ise  konuya ilişkin değerlendirmelerinde önemli bir görüş ortaya attı.

Faiz oranının yükselebileceği değerlendirmesinde bulunan Alpaslan Çakar, KKM'de 1,4 trilyon TL'lik büyüklüğün 1 trilyon TL’lik miktarının TCMB tarafında olduğu bilgisini verdi.

Bloomberg HT canlı yayınında açıklamalarda bulunan Çakar, Türkiye ekonomi modeli aracılığıyla ithalata dayalı, tüketimin ön planda olduğu ve cari açığa neden olan modelden çıkılarak, yerel üretim ve cari denge üzerinde sürdürülebilir büyüme sağlamanın hedeflendiğini kaydetti.

Söz konusu modelin anahtar kavramlarının yatırım ve istihdam olduğunu belirten Çakar, üretim konusunda yüksek teknolojiye dayalı ve büyük ölçüde yurt içinde katma değerle üretim yapma felsefesinin benimsendiğini söyledi.

 Kur Korumalı’da faiz yüzde 17’ye mi çıkıyor?

SAVAŞ, MALİYETLERİ ETKİLEDİ

Çakar, 2022 yılı değerlendirmesi yapıldığında Rusya – Ukrayna savaşının etkisinin büyük olduğunun altını çizerek, bu savaşın birçok maliyete etki ettiğini, Euro Bölgesi dahilinde maliyetler yükselince Türkiye’nin de ithalat maliyetinin artış gösterdiğini kaydetti. “Türkiye'deki cari dengenin sürdürülebilir şekilde olması önemli. Bunun için ihracat, turizm gibi döviz kazandırıcı faaliyetler bizim için önemli. Yurt dışı müteahhitlik Rusya ve Orta Doğu'daki gelişmeler dolayısıyla istediğimiz gibi gerçekleşmedi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön