02 / 05 / 2024

Depremin etkilediği şehirlerde konut fiyatları yüzde 14, kiralar ise yüzde 17 arttı!

Depremin etkilediği şehirlerde konut fiyatları yüzde 14, kiralar ise yüzde 17 arttı!

Endeksa verilerine göre, depremin etkilediği şehirlerde satılık konut fiyatları ortalama yüzde 14, konut kiraları da ortalama yüzde 17 arttı. İşte detaylar...



Yapay zeka ve büyük veri analizi kullanarak gayrimenkul değer hesabı sunan Endeksa, deprem öncesi ve sonrası dönemi masaya yatırarak, asrın felaketi olarak belirtilen depremin konut stokuna ve fiyatlarına etkisini incelediği detaylı bir çalışma hazırladı. 

Yapılan bu çalışmaya göre, deprem sonrası depremin etkilediği şehirler ve çevre şehirlerde stok önemli ölçüde düştü. Bunun sonucu olarak da Şubat'ta konut fiyatlarındaki artış beklentinin üzerinde gerçekleşti ve depremin etkilediği şehirlerdeki konut fiyat artışı çevre iller ve büyükşehirlerdeki fiyat artışından yüksek oldu.  

Endeksa tarafından açıklanan verilere göre, depremden önce ocak ayında deprem kentlerinde satılık konut fiyatları yüzde 9, kiralar yüzde 5 arttı, çevre kentlerde satış fiyatı yüzde 9 artarken kiralar yüzde 7 arttı, büyükşehirlerde de satış fiyatı yzüde 13, kiralar yüzde 11 arttı. 

Depremin etkilediği şehirlerde konut fiyatları yüzde 14, kiralar ise yüzde 17 arttı!

İstatistiki modelleme ile gelecekte gerçekleşecek fiyatları da hesaplayan Endeksa, Şubat'ta eğer deprem olmasaydı fiyat artışını deprem illeri ve çevre iller için yüzde 8, büyükşehirler için yüzde 10; kira artışını ise deprem şehirleri için yüzde 4, çevre şehirler için yüzde 6, büyükşehirler için yüzde 9 şeklinde öngörmüştü. Fakat deprem felaketi sonrasında Ocak başından deprem günü 6 Şubat tarihine kadar olan dönemle sonrasında 22 Şubat tarihine kadar olanı dönemin karşılaştırdığı çalışma sonucunda depremin etkilediği şehirlerde satılık konut fiyatlarının ortalama yüzde 14, konut kiralarının da ortalama yüzde 17 artış gösterdiği; çevre şehirlerdeki satılık konut fiyatlarının yüzde 7, konut kiralarının yüzde 4, büyükşehirlerdeki satılık konut fiyatlarının yüzde 11, konut kiralarının da yüzde 14 arttığı görüldü.


Geri Dön