Ticari

Ticari gayrimenkulde kiralar son 8 yılın en yüksek seviyesine ulaştı!

Cushman & Wakefield I TR International’ın 2024 yılının ilk yarısını değerlendirdiği  ‘Gayrimenkul Pazarı Görünümü’ raporunun sonuçlarına göre, ticari gayrimenkulde kiralar döviz bazında son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. Ofis kiralarındaki artış oranı yüzde 77 oldu.

Ofis piyasasında 2024’ün ilk altı ayında oluşan yüksek talep A sınıfı ofislerin boşluk oranını yüzde 10.30 ile son 12 yılın en düşük seviyesine indirirken, kiraları ise yüzde 13.5’lik artışla son 8 yılın en yüksek seviyesine taşıdı. Lojistik alanındaki kiralama işlemleri, e-ticaretin hızlı büyümesi ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 138 arttı.  

Cushman & Wakefield I TR International, 2024 yılının ilk yarısını kapsayan ve ekonomi, ofis, perakende, sanayi ve lojistik ile konut sektörlerindeki gelişmeleri değerlendirdiği ‘Gayrimenkul Pazarı Görünümü’  raporunu açıkladı.  

Rapora göre, kiracı lehine bir piyasadan mülk sahibi lehine bir piyasaya dönüşen ticari gayrimenkulde; kiralar, döviz bazında son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. Ticari  gayrimenkul kiralarında Türk Lirası bazındaki artış ofis piyasasında yüzde 77’yi, sanayide ise yüzde 100’e yükseldi.  

 LEVENT BİRİNCİ SIRADA YER ALDI

İnşaat maliyetlerindeki artışın ofis arzının azalmasına neden olduğunun belirtildiği raporda, A sınıfı ofislere olan talebin yüksek seyretmesi nedeniyle MİA Bölgesi’nde birincil kiraların artmaya devam ettiğine dikkat çekildi.

2024 yılının 2’inci çeyreğinde en yüksek ofis kiraları, İstanbul Levent’te kaydedildi. Levent’te ofis kiralarının metrekare bazında aylık 42 dolar olduğu açıklandı. Raporda buradaki kiraların 2023 yılının aynı dönemine kıyasla dolar bazında yüzde 13.5 oranında artarak son 8 yılın en yüksek seviyesini yakaladığı belirtildi.

Ofis kiralarında Levent’in ardından 35 dolarla İstanbul Anadolu Yakası, 32 dolarla Esentepe-Gayrettepe bölgesi, 30 dolarla Maslak geldi. İzmir ve Ankara’da ofis kirası rakamları 18 dolar olarak görüldü.

2024 yılının ikinci çeyreğinde İstanbul’da Esentepe-Gayrettepe ve Anadolu Yakası’nda yüzde 7.75 ile en yüksek seviyede gerçekleşen getiriler, İzmir’de yüzde 9.50 ve Ankara’da yüzde 9.25 olarak tespit edildi.

 Orta ve uzun vadede incelendiğinde artan maliyetler nedeniyle MİA bölgesi başta olmak üzere talep artış hızının yavaşlaması ve kiralarda yukarı yönlü baskının azalması ön görülüyor.

OFİSLERDEKİ BOŞLUK ORANI 12 SENENİN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE 

2024’ün ilk 6 ayında ofis piyasasındaki boşluk oranı yüzde 10,89’dan yüzde 10,30’a indi. Rapora göre boşluk oranlarında son 12 senenin en düşük seviyesi yaşandı.

İstanbul’da yılın ilk yarısındaki genel arz 7,12 milyon metrekareye geriledi. Altı aylık süreçte gerçekleşen kiralama işlemi toplamı 138 bin 597 metrekareye yükselirsen, bir önceki yılın aynı dönemine göre metrekare bazında yüzde 32,9 yükseliş ve adet bazında yüzde 19,4 azalma görüldü.   

Deprem riski ve sürdürülebilirliğin ön plana çıktığı son dönemde özellikle Avrupalı şirketlerin LEED ve BREEAM gibi sertifikalara sahip Bu sertifikalara sahip binalardaki boşluk oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,30’dan 9,17’ye indi. LEED veya BREEAM sertifikasına sahip ofis binası sayısı ise bu dönemde yüzde 4 yükselerek 2,7 milyon metrekareye çıktı.  

ANA CADDELERDEKİ KİRALAR AYNI KALDI

Rapordaki verilere göre perakendede boşluk oranlarındaki ciddi azalma sebebiyle ana caddelerde ve birincil alışveriş merkezlerinde kira seviyeleri geçen yıla aynı seviyelerde kaldı.

2024 Haziran’da metrekare bazında en yüksek kira 250 dolar ile İstanbul’da görülürken, onu 105 dolar ile Ankara ve 100 dolar ile İzmir itakip etti. Getiri oranları ise yılın ikinci çeyreğinde İstanbul’da yüzde 7, Ankara ve İzmir’de ise yüzde 8 olarak gerçekleşti. 

Son dönemde alışveriş merkezlerinin geçici ya da kalıcı olarak kapanması sonucu bu alanda arzın azaldığına dikkat çekilen raporda,

yılın ilk 6 ayında toplam arz 441 alışveriş merkezi ile 13,98 milyon metrekare olarak kayıtlara geçti.  Yapım aşamasında olanların tamamlanmasıyla 2024 yıl sonu itibarıyla AVM sayısının 452’ye çıkması öngörülüyor.   

DEPO KİRALAMA YÜZDE 138 ARTTI

Açıklanan rapora göre depo alanı kiralama işlemleri yılın ilk 6 ayında  2023’ün aynı dönemine göre yüzde 138 artarak, toplam 17 bin 700 metrekare oldu.

Bu dönemde depo kiralama işlemleri imalat ve e-ticaret sektöründe yer alan firmalar tarafından yapıldı. Nitelikli depo arzı sınırlı kalmakla birlikte kullanıcılar ağırlıkla geniş kapalı alanlara sahip depolara olan talep yükseldi. Birincil kirada bir önceki yıla oranla dolar bazında yüzde 25’lik önemli bir artış yaşanırken, lojistikte aylık metrekare kiraları İstanbul’da 10, Ankara’da ise 6.50 dolar seviyesinde görüldü.  

Mersin ve Gümüşhane’de 32 adet iş yeri ve arsa satılıyor!

Satılık konutlarda bölgelere göre taban ve tavan fiyat belirlensin!  

‘Ansızın atak bekliyorum’ diyen İslam Memiş'ten bu kez’ de sürpriz' uyarısı geldi!

Deutsche Bank'tan asgari ücret için flaş tahmin geldi! Ocak 2025’te asgari ücrete ne kadar zam gelecek? 

Gayrimenkul uzmanı Ahmet Büyükduman’dan kiracılara kötü haber: Zor geride kaldı, sıra daha zor günlerde!

Türkiye'de barınma sorunu artıyor! Kirasını ödeyemeyen vatandaşlar zor durumda...