03 / 05 / 2024

Ticari kredi faiz oranlarında sert düşüş

Ticari kredi faiz oranlarında sert düşüş

Enflasyon son 20 yılın en yüksek seviyesinde seyrederken, ticari kredi faizi Merkez Bankası'nın yönlendirmesiyle geçtiğimiz 5 hafta içinde 9,4 puan geri çekildi.



Ticari kredi faiz oranlarında sert düşüş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizinde 100 baz puanlık indirimi ve ardından Türk Lirası ticari kredi faizine yönelik getirdiği ilave menkul kıymet alım zorunluluğu sonrası 26 Ağustos haftasında KMH ve kurumsal kredi kartı hariç TL ticari kredi faizleri yüzde 21,98 ile mayısın ilk haftasından bu yana görülen en düşük seviyeye indi. Ticari kredi faizinde ağustos Para Politikaları Kurulu (PPK) sonrasına göre 556 baz puan, temmuz toplantısına göre ise 935 baz puanlık düşüş yaşandı.

Dünya Gazetesi’nden Şebnem Turhan’ın haberine göre, art arda alınan makroihtiyati tedbirlerle getirilen parasal sıkılaştırma sonrası mayıstan itibaren Türk Lirası ticari kredi faizleri yükseliş geçti.

22 Temmuz haftasında Türk Lirası ticari kredi faizleri, kredili mevduat hesabı ve kurumsal kredi kartları hariç yüzde 31,33’ü gördü. Merkez Bankası ticari kredi faizleri ile politika faizi arasındaki makasa dikkat çekerek azaltılması için adımlar atılacağını belirtti. 18 Ağustos’taki PPK’da da politika faizi 100 baz puanlık indirimle yüzde 13’e çekildi. Son olarak ise TCMB 19 Ağustos’ta ticari kredilerdeki yüzde 20 zorunlu karşılık uygulamasını yüzde 30 menkul kıymet tesisine revize etti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön