29 / 04 / 2024

TİKA Moğolistan’da müze açacak!

TİKA Moğolistan’da müze açacak!

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ,Türklerin tarihini anlatan eserleri korumak ve gelecek nesillere aktarabilmek için Moğolistan’da müze açacak.



Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’un Nalayh ilçesinde bulunan Bilge Tonyukuk anıt alanında yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan eserler için müze kurulacak. Göktürk dönemine ait tarihi hadiselerin anlatıldığı yazıtlarda, birlik bütünlük mesajları verilip, devletin başındakilerin bilge danışmanlara sahip olmaları, onlarla uyum içinde çalışmaları halinde büyük işler başaracaklarının önemi vurgulanıyor. Yazıtın yazılış ve dikiliş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte araştırmacılar bu tarihi 724-725 olarak açıklıyor.


BİR ZAMANLAR KÜLLİYEYDİ


Prof. Dr. Ahmet Taşağıl kazı yaptıkları bölgenin 9 Oğuz bölgesi olduğunu belirtip, şu bilgileri verdi: “Burası eski Türk boylarının en doğu sınırı. Bundan sonra Moğollar var. TİKA burada bir müze yapmayı planlıyor. Artık Türkiye mirasına sahip çıkıyor. Anıtlar şu an orijinal yerlerinde. Sağında solunda heykeller olması gerekiyordu. Burası zamanında, insanlar ve gelecek nesiller ibret alsınlar diye, meramını yazdırıp, tören alanı yapılan bir külliyeydi. Anıtkabir gibi sembolik duvar var. 2. Göktürk devleti nasıl kuruldu, düşmanlar nasıl savaştı, iç ve dış düşmanlarla nasıl işbirliği yaptı, bunlar nasıl engellendi. Devletin nasıl idare edileceği konusunda cümleler var.”


Projenin nihai aşamasında anıtların orijinalleri koruma amaçlı olarak daha sonra müzeye dönüştürülecek binalara taşınıp, yerlerine kopyaları yerleştirilecek. Külliye bölgesi, çevre düzenlemesi yapılarak turizme açılacak. Türk tarihinin en eski yazılı belgesi olan Bilge Tonyukuk Anıtı’na ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla TİKA tarafından, yaklaşık 5 milyon liraya mal olan 11 kilometrelik asfalt karayolu yapılmıştı.


Hürriyet


Geri Dön