28 / 04 / 2024

TİKA savaş gazilerinin evlerinin tadilatını yaptırdı

TİKA savaş gazilerinin evlerinin tadilatını yaptırdı

TİKA olarak Bosna-Hersek genelinde Doğu Bosna İmar Projesi kapsamında savaş gazilerinin evlerinin tadilatını yaptıklarını bildirdi



Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından, Bosna-Hersek´te uygulanan büyükbaş hayvan dağıtımı projesi kapsamında Bosnalı fakir köylülere, 140 süt ineği dağıtıldı.
        
TİKA Bosna-Hersek Koordinatörlüğü, fakir Bosnalı köylülere destek olmak amacıyla bir süre önce yaklaşık 300 bin avroluk büyükbaş hayvan dağıtımı projesi hazırlandı. Proje kapsamında, Almanya´dan satın alınan süt inekleri, Bosna-Hersek´in Srebrenitsa, Bujim, Prozor, Glamac ve Praca yerleşim birimlerinde yaşayan, aralarında 8 Sırp ailenin de bulunduğu 140 fakir Bosnalı köylüye verildi.
        
Büyükbaş hayvanların dağıtımı nedeniyle bugün Gorajde kantonuna bağlı Praca ilçesinde tören düzenlendi.
        
TİKA Bosna-Hersek Koordinatörü Nevzat Yeşiler, törende yaptığı konuşmada, ülke genelinde uygulanan proje kapsamında günde 25 litre süt verebilecek ve şu anda gebe olan 140 ineğin fakir köylülere dağıtıldığını söyledi.
        
Dağıtılan bu hayvanlarla, bir ailenin geçimini sağlayabileceğini ifade eden Yeşiler, Türkiye olarak her zaman Bosna-Hersek´te yaşayan insanların yanında olduklarını vurguladı.
        
TİKA olarak Bosna-Hersek genelinde birçok projeyi hayata geçirdiklerine işaret eden Yeşiler, daha önce uyguladıkları "Doğu Bosna İmar Projesi" kapsamında savaş gazilerinin evlerinin tadilatını yaptıklarını bildirdi.
        
Nevzat Yeşiler, ayrıca savaşta en fazla tahribata uğrayan Bosna´nın doğusunda uyguladıkları "Arıcılık, Seracılık ve Meyvecilik" projesiyle de fakir bölge halkına destek olmaya çalıştıklarını söyledi.
        
TİKA olarak ayrıca bölgedeki hastanelere ekipman desteği sağladıklarını, sağlık ocakları kurduklarını anlatan Yeşiler, yaptıkları bu tür sosyal içerikli projelerle Bosna halkının ihtiyaçlarını gidermeye çalıştıklarını kaydetti.
        
Yeşiler, ayrıca Mostar´daki Cemal Biyediç Üniversitesine Biyoteknoloji Laboratuvarı kurulması, Gorjade´deki hastane ile Osmanlı eseri tarihi Drina Köprüsü ve tarihi camilerin restorasyonlarının yapılması yönünde hazırlanan projeleri de kısa sürede hayata geçireceklerini belirtti.
        
Praca Belediye Başkanı Asım Zec ise Türkiye´ye ve TİKA´ya kendilerine verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.
        
Zec, Praca´da dağıtılan 20 büyükbaş hayvan sayesinde ihtiyaç sahibi olan ve gelirleri olmayan fakir ailelerin hayatlarını doğdukları topraklarda daha iyi şekilde sürdürebileceklerini vurguladı.
        
FAKİR SIRP AİLELER DE UNUTULMADI
        
TİKA´nın dağıttığı büyükbaş hayvanlardan bir kısmı da Srebrenitsa´da yaşayan Boşnak ailelerin yanı sıra 8 Sırp ailesine verildi.
        
Srebrenitsa Belediye Başkanı Osman Suljiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TİKA´ya Srebrenitsa´ya ve Bosna´nın doğusuna verdiği desteklerden dolayı çok teşekkür ettiğini belirtti.
        
Türkiye´nin yaptığı yardımlarda Boşnaklarla diğer halklar arasında hiçbir ayrım yapmadığını vurgulayan Suljiç, "Bunun en güzel örneği, Srebrenitsa´da yaşayan fakir Sırp ailelerine de büyükbaş hayvan dağıtılmasıdır. Türkiye gerçekten bu konuda çok önemli bir çalışma yürütüyor. Bu çalışması burada yaşayan bizim gibi Boşnak idarecilere de örnek oluyor" dedi.
        
TİKA´nın dağıttığı büyükbaş hayvanlardan alan Praçalı köylülerden Muhammed Bırdariç, şu anda bir ineğiyle ailesini geçindirmeye çalıştığını belirterek, "TİKA´nın verdiği hayvanla evimdeki inek sayısı iki oldu. Bana verilen bu hayvan ailemin geçimine büyük destek olacak" diye konuştu.
        
Vahid Velagiç adlı fakir köylü ise şu anda iş imkanı olmadığı için çalışamadığını, ailesini geçindirmekte zorluk çektiğini ifade ederek, şunları söyledi:
        
"Aldığım bu hediye, bana ve aileme çok önemli bir katkı sağlayacaktır. Çünkü hayvancılık yapmak tek gelir kaynağım. Bana verilen bu destekten dolayı Türkiye´ye ve kardeş Türk halkına çok teşekkür ediyorum."
AA

Geri Dön