30 / 04 / 2024

TİKA, tavuk çiftliğini Türkmen makamlarına teslim etti

TİKA, tavuk çiftliğini Türkmen makamlarına teslim etti

TİKA Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü ile birlikte Türkmenistan'da kurduğu tavuk çiftliğini Türkmen makamlarına törenle teslim etti



Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Türkmenistan Koordinatörlüğü, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü ile birlikte Türkmenistan'da kurduğu tavuk çiftliğini Türkmen makamlarına törenle teslim etti. Törende konuşan Türkmenmalları Devlet Birliği Başkan Yardımcısı Oraz Annageldiyev, TİKA'nın Türkmenistan tarım ve hayvancılık sektöründe önemli projeleri hayata geçirdiğini belirterek, TİKA tarafından kurulan tesisin bir benzerini yakın zamanda ülkenin diğer dört eyaletinde de kurmak istediklerini söyledi. Ülkenin damızlık tavuk ihtiyacının bu tesisten karşılanacağını kaydeden Oraz Annageldiyev, tesisin kendilerine teslim edilmesiyle TİKA ile işbirliğinin bitmediğini, aksine yeni başladığını ifade etti.

İhtiyacın yüzde 20'sini karşılayacak
TİKA Türkmenistan Koordinatörü Kemal Özcan ise İdare olarak Türkmenistan'ın tarım ve hayvancılık sektöründe önemli projeleri hayata geçirdiklerini ifade ederek, kurulan tesisin ülkenin damızlık tavuk ihtiyacının yüzde 20'sini karşılayacağını belirtti. Kapasite artırılarak sayının 22 bin adete çıkarılmasıyla ülkenin tamamının yumurta ihtiyacını karşılayabilecek sayıda hibrit tavuk üretimi yapılabileceği ve Türkmenistan'ın dışa bağımlılığının sona ereceği kaydedildi. Tesis konusunda bilgi veren Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürü Cengizhan Mızrak, tesiste 4500 ATAK-s yumurta tavuğunun bulunduğunu belirterek, bu tavuklardan yılda 280-300 kadar yumurta alınabileceğini söyledi. Günümüzde Türkmenistan'da tavuk eti tüketiminin yıllık 4 kilo civarında, Türkiye'de ise bunun 17 kilo olduğunu ifade eden Mızrak, Türkmenistan'da sektörün gelişmesiyle bunun önümüzdeki 5 yılda 10 kiloyu bulmasının beklendiğini söyledi.      

250 bin dolara mal oldu
Toplam 250 bin dolara malolan `Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünce Geliştirilen Yumurtacı Hibrit ve Ebeveynlerin Türkmenistan'da Üretilmesi Projesi'nin temelleri 2005 yılında atıldı. Proje çerçevesinde tavukçuluk sektöründe çalışan 17 Türkmen'e Türkiye`de mesleki eğitim verildi. Türkmen Malları Devlet Birliği'yle ortaklaşa yürütülen projenin ikinci aşamasında ise, Tecen'de tavukçuluk tesisi kuruldu. 5 bin kapasiteli civciv büyütme ve 5 bin tavuk kapasiteli damızlık kümesi olarak iki ayrı bölümden oluşan tesis modern ekipmanlarla donatıldı.
Radikal


Geri Dön