14 / 05 / 2024

TİKA Tayland Bang Uthit camisini yeniliyor!

TİKA Tayland Bang Uthit camisini yeniliyor!

Tayland’ın başkenti Bangkok’ta girişinde Sultan II. Abdülhamid Han tarafından gönderilen Osmanlı devlet arması bulunan Bang Uthit Camii TİKA tarafından yenileniyor. Caminin restorasyonun bu yıl sonunda tamamlanması amaçlanıyor.



TİKA, Tayland'da Türkiye için özel anlamı olan Bang Uthit Camii'ni restore ediyor. TİKA'dan yapılan yazılı açıklamada, 1915 yılında inşa edilen caminin külliyesinde halen dini eğitim verildiği belirtildi. Açıklamada, giriş kapısının üzerinde "Osmanlı Devlet-i Aliyye Arması" bulunan caminin restorasyonun bu yıl sonunda tamamlanarak ibadete açılmasının planlandığı vurgulandı.


Hilafet makamına bağlılıklarını bildirdiler

Sultan II. Abdülhamid döneminde uygulanan 'İslam Birliği' siyaseti çerçevesinde, Osmanlı’dan haberdar olan ve hilafete bağlılıklarını ifade eden Tayland Müslümalarının Sultan II. Abdülhamid’den bir nişane talep ettiği ifade edilen açıklamada, bu talebin ardından Siam Krallığı’na Devlet-i Aliyye arması gönderildiği belirtildi.


Osmanlı Devlet arması muhafaza ediliyor

Bölgedeki Müslümanların cami kapılarının üzerine bu armanın aynısını işleyerek hilafet merkezine bağlılıklarını ifade etmek istediği kaydedilirken, Bang Uthit Camii'ndeki Osmanlı Devlet armasının günümüzde muhafaza edildiği ifade ediliyor. Nişandaki kırmızı zemin üzerine ay-yıldızlı bayrak Osmanoğlu'nu, yeşil zemindeki ay yıldızlı bayrak ise halifeliği simgeliyor.


Milat


Geri Dön