28 / 04 / 2024

TİMOSEN Başkanı Sert, 'Deprem enkazı işçileri öldürüyor, yönetmelikler uygulanmıyor'!

TİMOSEN Başkanı Sert, 'Deprem enkazı işçileri öldürüyor, yönetmelikler uygulanmıyor'!

Deprem bölgesinde enkaz kaldırma ve inşaat çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda iş kazalarında da çok sayıda artış yaşandı. TİMOSEN Başkanı Ahmet Sert, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.



Türkiye'nin 11 kentinde 6 Şubat'ta meydana gelen depremin ardından enkaz kaldırma ve inşaat çalışmaları devam ediyor. Deprem bölgesine yıkım işi için tecrübesiz ve belgesiz işçilerin gönderildiğini ifade eden TİMOSEN Başkanı Ahmet Sert, ne devletin ne insanların bu sorunla ilgilendiğinin altını çizdi.

Hatay’da yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları sürdürülüyor. Yıkma, demir ayıklama, toplama, ayıklananların kamyonlara yüklenerek enkaz toplama alanına götürülmesi gibi işleri gerçekleştiren çok sayıda firma var ve enkaz kaldırma çalışmaları geçici de olsa birçok işçiye istihdam alanı sağladı.

Deprem bölgesinde yıkım ekiplerinde çalışan işçilerden iş esnasında yaralanan veya ölen sayısı da azımsanmayacak seviyelere ulaştı. Deprem bölgesinde çalışan yıkım ekiplerinin problemlerini yaralanmaları ve ölüm nedenlerini Toplu İş Makinaları ve İş Kamyonları Operatörleri Sendikası (TİMOSEN) Başkanı Ahmet Sert değerlendirdi.

TİMOSEN Başkanı Sert, Deprem enkazı işçileri öldürüyor, yönetmelikler uygulanmıyor !

‘ÖNLEM ALINMADI, ÖLÜMLÜ KAZA OLDU’

Gazete Duvar'ın haberine göre, deprem bölgesinde yıkım ekibinde bulunan ondan fazla işçinin çalışmalar esnasında yaşanan kazalardan dolayı öldüğünü kayda geçmeyenlerle beraber bu rakamın daha çok olduğunu kaydeden Sert, bir ay önce Hatay’da yıkım esnasında yaşanan kazanın göz göre göre geldiğini ifade etti.

Sert bunun sebebini "Önlem alınmadığı için kaza göz göre göre geldi diyebiliriz.” diye değerlendirdi.

Depremin meydana geldiği tüm kentleri gezdiği için sorunları da yakından takip eden Sert, yaşanan kazaların en büyük sebebinin yönetmeliklerin uygulanmaması olduğunun altını çizdi. 

Yıkımın tehlikeli olduğunu, iş makinesi operatörlüğünün uzman olmadan gerçekleştirebilecek bir iş olmadığını belirten Sert, bu işi sahanın tüm sorunlarını bilen, üniversite bitirmiş, gerekli yerlerden operatörlük belgesini almış olan işçilerin yapması gerektiğini söyledi.

Birçok şirketin operatörlük belgesi olmadan eleman çalıştırdığını ifade eden Sert, şu iddialarda bulundu: 

“Deprem bölgesinde yıkım, toplama çalışması gerçekleştiren onlarca şirket bulunuyor. Ancak bu şirketler yüksek maaşlara rağmen eleman bulmakta zorlanıyor. Çünkü asbestten tutun sakat kalmaya kadar birçok tehlike var. Şu an deprem bölgesinde operatör olarak çalışanlar ağırlıklı olarak yabancı uyruklular, belgesi olmayanlar ve madde bağımlıları... Çünkü bu bölgede çalışma koşulları çok ağır. Kimse dayanamıyor. Madde bağımlıları daha rahat çalışıyor. Bu çok tehlikeli. Yıkım esnasında çok tehlikeli hareketler gerçekleştiriyorlar, bunu da sosyal medyada ‘gurur verici’ şekilde paylaşıyorlar. Bu tür hareketler sağlıklı bir zihniyetle yapılan hareketler değil” şeklinde konuştu.

Sert, başta deprem bölgesi olmak üzere yıkım yaparken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

- Bina Yıkım Müteahhitlerinin Sınıflandırılması Yönetmeliği, Bina Yıkım Yönetmeliği, Toz Kontrol Yönetmeliği ve Çevre Koruma Yönetmeliği’ne uyulması gerekiyor.

- 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile 4857 Sayılı Çalışma Kanunu’na riayet edilmeli.

- Tecrübeli, deneyimli ve işinde uzmanlaşmış firmalar ve işçilerle çalışılması gerekiyor. Her firmanın yıkım ve enkaz kaldırma işlemleri yapmasına müsaade edilmemeli.

- Yıkım ve enkaz kaldırma işlemlerinin bir an önce bitirilmesi konusunda idarenin baskı yapmamalı.

- Belgesiz ve ehliyetsiz personel çalışmasına müsaade edilmemeli.

- Sahada madde bağımlısı işçi çalıştırılmamalı, işe alımdan önce detaylı sağlık kontrolü yapılmalı. 

En çok konut aranan ilçe belli oldu! Beylikdüzü 2 aydır zirveyi kaptırmıyor!

Diyarbakır'da 15 adet arsa ve arazi satılıyor: Yüzde 20 indirim ya da 8 taksit seçeneğiyle!


Geri Dön